Nyhetsbrev

Åldrandet sker snabbare vid 44 och 60 år

14 augusti 2024 nature aging, The Guardian
4 september 2024

Ny forskning tyder på att vårt åldrande inte bara är en långsam pågående process, utan åldrandet sker snabbare vid 44 och 60 år. Det kan förklara varför vi drabbas av hälsoproblem i större utsträckning i dessa åldrar.

Har du märkt en plötslig ansamling av rynkor, att du får värk och smärta eller bara känslan av att ha blivit äldre ”över en natt”? Det kan finnas en vetenskaplig förklaring till det. Forskning tyder på att åldrande inte enbart är en långsam och stadig process, utan åldrandet verkar accelerera vid två tillfällen. 

Studien, som undersökte tusentals olika molekyler hos personer i åldrarna 25 till 75 år, upptäckte två stora ”vågor” av åldersrelaterade förändringar vid omkring 44 års ålder och vid 60 år. Fynden kan förklara varför man ser toppar i vissa hälsoproblem, som muskel- och skelettproblem och hjärt-kärlsjukdomar är mer vanligt förekommande i dessa åldrar.

”Vi förändras inte bara gradvis över tiden. Det finns några riktigt dramatiska förändringar, säger professor Michael Snyder, genetiker och chef för Center for Genomics and Personalized Medicine, vid Stanford University och en av författarna till studien.

”Det visar sig att när vi är mellan 40-50 år sker en dramatisk förändring, liksom när vi fyllt 60 år – och det är ett faktum oavsett vilka molekyler man tittar på.”

Studien undersökte 108 frivilliga, som lämnade in blodprover,  avföringsprover, och prov från hud, mun och näsa vid ett antal tillfällen under en 7 årsperiod. Man bedömde 135 000 olika molekyler (RNA, proteiner och metaboliter) och mikrober (bakterier, virus och svampar som lever i tarmarna och på huden).

Åldrandet sker snabbare vid 44 och 60 år

De flesta molekyler och mikrober förändrades inte på ett gradvis, kronologiskt vis. När forskarna letade efter kluster av molekyler med de största förändringarna, fann de att dessa förändringar tenderade att inträffa när människor var runt 45 år och när de är runt 60 år. 

Åldrandet i 45 årsåldern var oväntat och antogs initialt vara ett resultat av perimenopausala förändringar hos kvinnor. Men liknande förändringar sågs hos män i samma ålder. 

”Detta tyder på att även om klimakteriet eller perimenopausen kan bidra till de förändringar som observerats hos kvinnor som är mellan 40-50 år, så finns det sannolikt andra, mer signifikanta faktorer som påverkar dessa förändringar både hos män och kvinnor”.

Den första vågen av förändringar inkluderade molekyler kopplade till hjärt-kärlsjukdom och förmågan att metabolisera koffein, alkohol och lipider. Den andra vågen av förändringar inkluderade molekyler involverade i immunreglering, kolhydratmetabolism och njurfunktion. Molekyler kopplade till hud- och muskelåldrande förändrades vid båda tidpunkterna. Tidigare forskning har antytt att en senare topp i åldrandet kan inträffa när man är 78 år, men denna studien kunde inte bekräfta det eftersom de äldsta deltagarna var 75 år.

Mönstret stämmer överens med tidigare bevis på att risken för många åldersrelaterade sjukdomar inte ökar stegvis, som att risken stiger brant för att drabbas av Alzheimers och hjärt-kärlsjukdomar efter 60 år. Det är också möjligt att vissa av förändringarna kan kopplas till livsstils- eller beteendefaktorer. Till exempel kan förändringen i alkoholmetabolismen bero på att man konsumerar mer när man är mellan 40-50 år, beroende på att det kan vara en stressig period i livet.

Fynden kan hjälpa till att rikta insatser, som att man bör öka träningen under perioder då man förlorar muskler i snabbare takt, säger författarna. ”Jag är en stor anhängare till att vi bör anpassa vår livsstil medan vi fortfarande är friska,” avslutar Snyder.

nature aging

The Guardian

I Biblioteket finns alla studier samlade efter kategori

Prenumerera på nyhetsbrevet för att få 1 minuters korta sammanfattningar av medicinska studier

Länkad annons

Nyhetsbrev

Previous Story

Växtbaserad kost bättre än Medelhavsdiet för viktminskning

Next Story

Ketodiet försämrar bakteriell mångfald i tarmen

Latest from Övrigt

Demensrisken ökar oavsett alkoholmängd

Demensrisken ökar oavsett alkoholmängd, enligt en ny studie. Och det motsäger tidigare forskning som pekat på att lätt till måttligt drickande kan skydda mot demens.…

Tarmmikrobiotan kopplad matberoende

Forskare har identifierat specifik tarmmikrobiota associerad med sårbarhet för att bli matberoende, och tarmmikrobiota som kan skydda mot detta beroende. Tarmmikrobiotan kopplad matberoende…

Bättre hjärthälsa med Selen och Q10 

Bättre hjärthälsa med Selen och Q10 och även positiva effekter på sköldkörtelhormoner och livskvalitet hos personer med otillräcklig sköldkörtelfunktion på grund av selenbrist.…

Mikrobiotan kan påverka ålder och hjärthälsa

Forskare har identifierat att mikrobiotan kan påverka ålder och hjärthälsa. Man utvecklade en mikrobiell ”signatur” och visade hur ålder och ämnesomsättning kan identifieras i mikrobiomet (tarmfloran).…