Aspartam förvärrar ateroskleros

19 februari 2025 Cell Metabolism, Medical News Today
20 mars 2025

Denna studie publicerad i Cell Metabolism undersökte effekten av aspartam hos möss och fann bevis för att aspartam förvärrar ateroskleros vilket kan bidra till en ökad risk för kardiovaskulär sjukdom och man beskriver hur det går till. Man fann att aspartam utlöste toppar i frisättningen av insulin – hormonet som kontrollerar blodsockret – vilket leder till uppbyggnad av plack, eller ateroskleros, i artärerna.

Aspartam förvärrar ateroskleros

Studien ger övertygande bevis som kopplar aspartam till en ökad risk för åderförkalkning genom en insulinmedierad väg till inflammation. Fynden är betydande eftersom de erbjuder en biologisk förklaring till tidigare epidemiologiska studier som har observerat högre frekvenser av hjärt-kärlsjukdomar bland människor som konsumerar artificiella sötningsmedel.

Tre burkar dietläsk om dagen

Forskarna matade både han- och honmöss med en daglig dos av 0,15% aspartam dagligen, vilket motsvarar tre burkar (eller cirka 1 liter) dietläsk om dagen, under 12 veckor.

De jämförde sedan mössen med en grupp som fick mat UTAN aspartam och en grupp som fick mat som innehöll 15% socker (sackaros).

Under hela studien mätte de kontinuerligt mössens insulinnivåer. De bedömde också hälsan på blodkärlen vid 4, 8 och 12 veckor.

Insulinet ökar efter att ha konsumerat aspartam

Inom 30 minuter efter att ha konsumerat aspartam ökade mössens insulinnivåer avsevärt. Detta är inte förvånande, med tanke på att det finns receptorer för sötma i munnen, i tarmarna och i andra vävnader hos både möss och människor.

Dessa receptorer hjälper till att styra insulinfrisättningen efter att socker har ätits. Aspartam, som är 200 gånger sötare än socker, verkade lura receptorerna att frisätta mycket mer insulin.

Det var inte bara direkt efter aspartamkonsumtion som insulinnivåerna höjdes. Möss på aspartamdieten hade ihållande höga insulinnivåer, vilket tyder på att långvarig konsumtion av detta konstgjorda sötningsmedel kan leda till insulinresistens, vilket kraftigt ökar risken för typ 2-diabetes.

Cell Metabolism

Medical News Today

I Biblioteket finns alla studier samlade efter kategori

Prenumerera på nyhetsbrevet för att få 1 minuters korta sammanfattningar av medicinska studier

greatlife

Testmottagningen

Previous Story

Probiotika förkortar sjukdomstid hos barn med övre luftvägsinfektion

Next Story

Vin och cancerrisk

Latest from Övrigt

Hur lång tid tar det att läka en läckande tarm?

Tiden det tar att läka en läckande tarm varierar beroende på en persons symtom, allmänna hälsa och den bakomliggande orsaken. I teorin innebär en läckande tarm att tarmslemhinnan släpper igenom bakterier som kommer in i blodomloppet och kan orsaka symtom…

Fokusera på inflammation vid hjärt-kärlsjukdom

Även om det finns en viss osäkerhet så uppmanar en ny vetenskaplig rekommendation till screening av hs-CRP och inflammation vid hjärt-kärlsjukdom. Bevis som stöder inflammationens koppling till hjärt-kärlsjukdom är övertygande och kan användas i sjukvården.…

Mikrobiotan och eksem

Forskning tyder på ett samband mellan mikrobiotan och eksem. Mer specifikt att vår mikrobiota kan påverka huden. Man kallar detta tarm-hud-axeln.…

Mobilsurf på toan ökar risken för hemorrojder

Mobilsurf på toan ökar risken för hemorrojder. Mobilerna tar vi med oss överallt och många tar även med den till toan. Denna studien undersöker sambandet mellan mobilanvändning på toaletten och förekomst av hemorrojder.…