COVID-19: 5 skäl att bära munskydd även efter vaccination

15 januari 2021 Medscape

Ung man som bär munskydd

”Munskydd och social distansering måste fortsätta inom överskådlig framtid – tills vi har nått en viss nivå av flockimmunitet”, säger Dr Preeti Malani, University of Michigan. Munskydd och distansering är här för att stanna.

1. Inget vaccin är 100% effektivt

Stora kliniska prövningar visade att två doser av Modernas och Pfizer-BioNTechs vaccinerna förhindrade 95% av insjuknande i coronasjukdom. Imponerande resultat men 1 av 20 personer är fortfarande oskyddade, säger Dr. Tom Frieden, en tidigare chef för Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Dr Preeti Malani konstaterar att vacciner har testats i kontrollerade kliniska studier på de bästa medicinska klinikerna och under optimala förhållanden. I den verkliga världen är vacciner vanligtvis något mindre effektiva. Forskare använder specifika termer för att beskriva fenomenet. De hänvisar till det skydd som erbjuds av vacciner i kliniska studier som ”verkan” (efficacy), medan den faktiska immuniteten hos en vaccinerad population är ”effektivitet” (effectiveness).

Effektiviteten av Covid-vacciner kan påverkas av hur de hanteras, säger Malani. Det genetiska material som används i mRNA-vacciner – tillverkat med budbärar-RNA från coronavirus – är så ömtåligt att det måste lagras och transporteras noggrant.

Varje avvikelse från CDC: s strikta instruktion kring hanteringen, kan påverka hur bra vaccinerna fungerar, sade Malani.

2. Vacciner ger inte omedelbart skydd

Inget vaccin ger effekt direkt, sade Malani. Det tar ungefär två veckor för immunsystemet att skapa antikropparna som blockerar virusinfektioner.

Covid-vacciner tar lite längre tid än andra inokuleringar, som influensa, eftersom både Modernas och Pfizers vacciner kräver två doser. Pfizers injektioner ges med tre veckors mellanrum och Modernas med fyra.
Med andra ord blir man inte fullt skyddad förrän efter fem till sex veckor efter den första sprutan.

3. Vacciner kanske inte förhindrar att DU sprider viruset

Vacciner kan ge två nivåer av skydd. Mässlingvaccinet förhindrar att virus orsakar infektion, så vaccinerade människor sprider inte infektionen och drabbas inte heller av sjukdom.

De flesta andra vacciner – inklusive influensavacciner – förhindrar att människor blir sjuka men inte från att bli infekterade eller att överföra viruset till andra, säger Dr Paul Offit, rådgivare till National Institutes of Health (NIH) och Food and Drug Administration (FDA), om covid-vacciner.

Medan Covid-vacciner tydligt förhindrar sjukdom behöver forskare mer tid för att ta reda på om de också förhindrar att man smittar andra, säger epidemiolog Saskia Popescu, biträdande professor på bioförsvars-programmet vid George Mason Universitys Schar School of Policy and Government i Phoenix.

”Vi vet ännu inte om vaccinet skyddar mot infektion, eller bara mot sjukdom”, säger Tom Frieden. ”Med andra ord kan en vaccinerad person fortfarande sprida viruset, även om de inte känner sig sjuka”.

Fram till att forskarna kan svara på den frågan, så bör vaccinerade personer använda munskydd för att inte smitta omgivningen, säger Frieden.

4. Munskydd skyddar människor med nedsatt immunförsvar

Personer med cancer är särskilt utsatta för Covid. Studier visar att de är mer benägna än andra att smittas och att dö av viruset, men kanske inte skyddas av vacciner, säger Dr. Gary Lyman, professor vid Fred Hutchinson Cancer Research Center.

Cancerpatienter är utsatta på flera sätt. Människor med lungcancer har svårare för att stå emot lunginflammation, medan de som genomgår cytostatika eller strålbehandling har försvagat immunförsvaret. Leukemi och lymfom attackerar immunceller direkt, vilket gör det svårare för patienter att bekämpa viruset.

Läkare känner inte till hur personer med cancer kommer att svara på vacciner, eftersom cancerpatienter uteslutits från randomiserade studier, sa Lyman. Endast en handfull studiedeltagare diagnostiserades med cancer efter att de inkluderats i studierna. Bland dessa personer skyddade Covidvacciner endast 76%.

Även om vaccinerna verkar säkra, ”så har tidigare studier med andra vacciner lett till oro för att patienter med dåligt immunförsvar, inklusive cancerpatienter, kanske inte uppvisar ett lika starkt immunsvar som friska patienter”, säger Lyman. ”För tillfället bör vi anta att patienter med cancer kanske inte når den 95%-iga effekten”.

Vissa personer kan inte vaccineras. Medan de flesta personer med allergier kan få Covid-vacciner på ett säkert sätt, så rekommenderar CDC dom som har haft allvarliga allergiska reaktioner orsakad av någon av de ingående substanserna i vaccinerna, inklusive polyetylenglykol, att undvika vaccination. CDC varnar också personer som har haft en allvarlig allergisk reaktion på den första vaccindosen att inte ta den andra dosen.

Gary Lyman uppmanar personer att fortsätta bära munskydd för att skydda dom som har cancer och andra som inte kommer att vara helt skyddade.

5. Munskydd skyddar mot alla varianter av viruset

Globala experter är extremt bekymrade över nya genetiska varianter av coronaviruset, som verkar vara minst 50% mer smittsamma än originalet.

Hittills antyder studier att vaccinerna fortfarande kommer att fungera mot dessa nya varianter.

En sak är säker: Samhällsåtgärder – som att undvika folkmassor, fysisk distansering och munskydd – minskar risken för att drabbas av ALLA varianter av coronavirus, liksom andra luftvägssjukdomar, säger Frieden. Till exempel har antalet influensafall globalt varit dramatiskt lägre sedan länder började uppmana sina medborgare stanna hemma och att bära munskydd.

”Munskydd kommer att förbli effektiva”, säger Malani. ”Men noggrann och konsekvent användning är nödvändig”.

Vårt största hopp för att avsluta pandemin handlar inte om att välja mellan att använda munskydd, fysisk distansering och vacciner, sade Offit, utan att kombinera dem. ”De tre metoderna fungerar bäst som ett team”, avslutar han.

Medscape