COVID-19: Hur effektiva är vaccinerna mot virusvarianterna?

29 mars 2021 Medscape 23 mars 2021 New England Journal of Medicine

Covid-19 B.1.1.7

Eftersom viruset som orsakar COVID-19 fortsätter att utvecklas (mutera), tävlar läkemedelsproducenter för att anpassa sina vacciner till förändringarna i virusets genetiska kod som verkar hjälpa det att undkomma vårt immunförsvar.

Av de tre ”varianter att oroa sig över”, klassificerade av Världshälsoorganisationen (WHO) och Centers for Disease Control and Prevention (CDC), har studier visat att mRNA-vaccinerna som Pfizer / BioNTechs och Modernas, liksom Novavax vaccinet, förblir mycket effektiva mot B.1.1.7-varianten, som först identifierades i Storbritannien.

Hur-effektiva-ar-vaccinerna-mot-mutationerna

mRNA-vaccinerna är 4 till 7 gånger mindre effektiva mot P.1-varianten, som försupptäcktes i Brasilien, men de verkar fortfarande ligga inom en viktig skyddsnivå, särskilt efter två doser, och de bör förebygga sjukdom , enligt Anthony Fauci, MD, chef för National Institute of Allergy and Infectious Diseases.

B.1.351-varianten, som först upptäcktes i Sydafrika, är mer besvärlig. Studier har visat att AstraZenecas vaccin var hela 86 gånger mindre effektiv mot denna variant.

mRNA-vaccinerna är 6-8 gånger mindre effektiva mot Sydafrika varianten, vilket tyder på ett signifikant minskat skydd. I kliniska studier i Sydafrika hade Johnson & Johnson vaccinet också mindre effekt i populationer där denna variant (mutation) ökade.

Johnson & Johnson, Moderna och Pfizer utforskar möjligheterna för att göra sina vacciner mer effektiva mot varianterna (mutationerna).

Johnson & Johnson ger försöksdeltagarna en andra dos av sitt ursprungliga endos-vaccin, för att se om en extra boost kan göra det mer effektivt. De skapar också nya vacciner som ska vara mer effektiva mot varianter.

Pfizer testar en tredje dos av sitt ursprungliga vaccin för att se om det kommer att öka skyddet tillräckligt för att förhindra infektion från nya stammar. De formulerar också om sitt vaccin för att producera antikroppar mot de nya varianterna (mutationerna).

Moderna och Novovax har också meddelat att de kommer att utveckla stamspecifika multivalenta vacciner (antikroppar som kan binda till flera ställen på ett virus) för att bättre ta sig an varianterna, enligt The Wall Street Journal. AstraZeneca säger också de ska delta i arbetet med att utveckla nästa generations vacciner mot varianterna.

Medscape

New England Journal of Medicine