COVID-19: Deltavarianten är nu Storbritanniens mest dominerande stam och sprids via skolorna

4 juni 2021 BMJ

Indiska varianten dominerar i England

Deltavarianten av COVID-19 (B.1.617.2), som först upptäcktes i Indien, har tagit över efter Alfa-varianten, mer känd som den brittiska varianten (B.1.1.7), som den mest dominerande varianten i Storbritannien, enligt Public Health England.

Detta är problematiskt eftersom risken för bli att så svårt sjuk att det krävs sjukhusvård är högre för personer som smittas med Deltavarianten. Data visar också att varianten sprider sig snabbt via skolorna i  England.

Public Health Englands senaste veckorapport om cirkulerande virusvarianter visar att det fanns 5.472 nya fall av Deltavarianten i Storbritannien under veckan till 26 maj, vilket innebär att det totala antalet fall av den upptäckta varianten uppgår till 12.431.

Under veckan till 2 juni togs totalt 278 personer med Deltavarianten in på akutmottagningar och 94 personer blev inlagda på sjukhus. Och senaste veckan var motsvarande antal patienter 201 respektive 43. Majoriteten av de drabbade var inte vaccinerade.

Public Health England bekräftar att deras data visar en ökning av utbrott och kluster med varianter vid grundskolor och gymnasieskolor de senaste veckorna, även om de inte har publicerat dessa uppgifter i detalj. Under den senaste fyraveckors-perioden fanns det 97 bekräftade utbrott av covid-19 i grundskolor och gymnasieskolor som var kopplade till minst en ”Variant av oro”, motsvarar ungefär ett utbrott vid var 250:e skola.

Senaste uppgifterna från Office for National Statistics för veckan fram till 29 maj visar att antalet fall av covid-19 har ökat snabbast bland skolbarn i åldern 7 till 11 år. Data från Public Health England visar att antalet utbrott med virusvarianter i skolor har ökat under några veckor och tredubblats under de sista två veckorna i maj. Under veckan till 1 juni identifierades fler utbrott i skolmiljöer än i någon annan definierad miljö och de allra flesta utbrott involverade Deltavarianten.

BMJ