Rökare med covid-19 hamnar oftare på sjukhus

28 september 2021 Medscape, Thorax

Sluta röka

Rökare är mer benägna att bli inlagda på sjukhus med COVID-19 än icke-rökare, enligt en studie från Oxford University.

För första gången analyserades observationsdata tillsammans med sjukhus tester av coronavirus och genetisk information från brittiska biobanken , och resultaten publicerades i tidskriften Thorax.

Uppgifterna omfattar totalt 421.469 personer. Av dessa:

– 3,2% lämnade ett PCR -prov (Polymerase Chain Reaction – är en metod för att upptäcka arvsmassa (RNA) från viruset SARS-CoV-2 och kan ge svar på om du har eller nyligen har haft covid-19)
– 0,4% av testades positivt
– 0,2% ledde till sjukhusinläggning för COVID-19
– 0,1% dog på grund av COVID-19

Rökstatus:

– 59% hade aldrig rökt
– 37% var före detta rökare
– 3% var rökare

Nuvarande rökare var 80% mer benägna att bli inlagda på sjukhus och signifikant mer benägna att dö av COVID-19 än icke-rökare.

Rökare med covid-19

Storrökare som rökte mer än 20 cigaretter om dagen, hade drygt 6 gånger högre risk för att dö av COVID-19 än personer som aldrig rökt.

Analys visade också att de med en genetiskt anlag för att bli rökare hade 45% högre risk för att bli infekterade och 60% högre risk för att bli inlagd på sjukhus.

Forskningsledare Dr Ashley Clift, säger: ”Våra resultat tyder starkt på att rökning är relaterat till risken för att få allvarlig COVID,. Precis som rökning påverkar risken för att drabbas av hjärtsjukdomar, olika cancerformer och andra tillstånd som vi vet att rökning är kopplat till, verkar det nu som att det är samma risk för COVID. Så av den anledningen kan det vara ett bra tillfälle att sluta röka.”

Dessa resultat står i kontrast till tidigare studier som har föreslagit att rökning har en skyddande effekt mot COVID-19. I en ledartikel skrev Dr Anthony Laverty och Dr Christopher Millet, Imperial College London: ”Tanken att tobaksrökning kan skydda mot COVID-19 var en orimlig idé.”

Medscape