Nyhetsbrev

Demensrisken ökar oavsett alkoholmängd

5 september 2024 eClinicalMedicine
15 september 2024

Sammanfattning

Demensrisken ökar oavsett alkoholmängd, enligt en ny studie. Och det motsäger tidigare forskning som pekat på att lätt till måttligt drickande kan skydda mot demens.

Studien, som publicerades i eClinicalMedicine, drar slutsatsen att det finns ett linjärt samband mellan mängden alkohol man konsumerar och risken för att utveckla demens.

Man analyserade data 314.000 patienter från UK Biobank. Deltagarna hade ingen demens när de inkluderas i studien och de rapporterade själva sina dryckesvanor.

De drack i genomsnitt 13,6 enheter alkohol/vecka (män 20,2 enheter/vecka och kvinnor 9,5 enheter/vecka). Under uppföljningen på 13 år utvecklade 5394 (1,7%) demens.

Deltagarna följdes fram till 2021, och eventuella demensdiagnoser registrerades. Forskarna analyserade datan dels ur en analytisk modell, dels deltagarnas genetisk data.

Båda dessa analyser antydde ett linjärt samband mellan alkoholkonsumtion och demensrisk, vilket tyder på att det inte finns någon säker alkoholnivå när det gäller demensrisk.

Alkohol är ett läkemedel som har en dämpande effekt på centrala nervsystemet och som orsakar hjärnatrofi. Alkohol är också ett känt neurotoxin. Alkohol kan negativt påverka hjärnans minnescenter, känt som hippocampus, genom att orsaka cellatrofi och genom att hämma tillväxten av nya neuroner via en process som kallas neurogenes. Det är också känt att kronisk alkoholanvändning kan leda till brist på ett viktigt B-vitamin, tiamin, som också är väldigt viktigt för minne och kognition.

Under många år trodde man att måttligt alkoholintag kunde vara fördelaktigt för hjärthälsan, men nyare forskning motsäger det. Utifrån ett hälsoperspektiv finns det ingen vettig anledning att dricka alkohol.

Att minska eller helt sluta med alkohol är viktigt för att skydda hjärnhälsan, men ålder, kardiometabolisk sjukdom, rökning, utbildning, kost och socioekonomiska faktorer utgör sannolikt ännu högre risk för att utveckla demens än alkohol.

Artikeln – Demensrisken ökar oavsett alkoholmängd

All alkoholkonsumtion ökar risken för demens, enligt en ny studie. Och det motsäger tidigare forskning som pekat på att lätt till måttligt drickande kan skydda mot demens.

Studien, som publicerades i eClinicalMedicine, drar slutsatsen att det finns ett linjärt samband mellan mängden alkohol man konsumerar och risken för att utveckla demens.

Är måttligt drickande säkert för hjärnans hälsa?

I studien ville man försöka klargöra om det fanns ett samband mellan lätt och måttlig alkoholkonsumtion och risken att utveckla demens. Man analyserade data 314.000 patienter från UK Biobank.

Deltagarna hade ingen demens när de inkluderas i studien mellan 2006–2010. Deltagarna rapporterade själva sina dryckesvanor.

Deltagarna drack i genomsnitt 13,6 enheter alkohol/vecka (män i genomsnitt 20,2 enheter/vecka och kvinnor 9,5 enheter/vecka). Under uppföljningen på 13 år utvecklade 5394 (1,7%) demens.

Deltagarna följdes fram till 2021, och eventuella demensdiagnoser registrerades. Forskarna analyserade datan dels ur en analytisk modell, dels deltagarnas genetisk data.

Båda dessa analyser antydde ett linjärt samband mellan alkoholkonsumtion och demensrisk, vilket tyder på att det inte finns någon säker alkoholnivå när det gäller demensrisk.

Varför påverkar alkohol risken för demens?

Alkohol är ett läkemedel som har en dämpande effekt på centrala nervsystemet och som orsakar hjärnatrofi. Alkohol är också ett känt neurotoxin. Alkohol kan negativt påverka hjärnans minnescenter, känt som hippocampus, genom att orsaka cellatrofi och genom att hämma tillväxten av nya neuroner via en process som kallas neurogenes. Det är också känt att kronisk alkoholanvändning kan leda till brist på ett viktigt B-vitamin, tiamin, som också är väldigt viktigt för minne och kognition.

Att ge en patient med långsam hjärnfunktion ett ämne som bromsar hjärnans funktion ännu mer kommer bara att förvärra en demens.

Har alkohol några hälsofördelar?

Under många år trodde man att måttligt alkoholintag kunde vara fördelaktigt för hjärthälsan, men nyare forskning motsäger det. Utifrån ett hälsoperspektiv finns det ingen vettig anledning att dricka alkohol.

Att minska eller helt sluta med alkohol är viktigt för att skydda hjärnhälsan, men det finns många andra faktorer som spelar en roll i risken för demens.

Ålder, kardiometabolisk sjukdom, rökning, utbildning, kost och socioekonomiska faktorer utgör sannolikt ännu högre risk för att utveckla demens än alkohol.

eClinicalMedicine

I Biblioteket finns alla studier samlade efter kategori

Prenumerera på nyhetsbrevet för att få 1 minuters korta sammanfattningar av medicinska studier

Länkad annons

Nyhetsbrev

Previous Story

Ketodiet försämrar bakteriell mångfald i tarmen

Next Story

Den växande epidemin av ultraprocessat matberoende

Latest from Övrigt

Lipoprotein(a) ökar risken för plack i hjärtats kärl

Lipoprotein(a) ökar risken för plack i hjärtats kärl hos patienter med risk för att utveckla aterosklerotisk hjärtsjukdom. I denna 10-åriga studie var högre Lp(a)-nivåer associerade med ökad utveckling av placktillväxt i kranskärlen.…

50% av alla demensfall kan förebyggas

Nästan 50% av alla demensfall kan förebyggas eller fördröjas genom att eliminera 14 påverkbara riskfaktorer, enligt en rapport från The Lancet Commission.…

Tidsbegränsat ätande vid metabolt syndrom

Vuxna med metabolt syndrom och förhöjda blodsockernivåer, som äter inom ett tidsbegränsat fönster kan se förbättring i HbA1c, liksom minskning i kroppsvikt och kroppsfett, enligt en randomiserad kontrollerad studie.…

Åldrandet sker snabbare vid 44 och 60 år

Ny forskning tyder på att vårt åldrande inte bara är en långsam pågående process, utan åldrandet sker snabbare vid 44 och 60 år. Det kan förklara varför vi drabbas av hälsoproblem i större utsträckning i dessa åldrar.…