Nyhetsbrev

Fördelar patienter kan dra av en växtbaserad kost

23 oktober 2024 Medscape
11 november 2024

Detta är en artikel skriven av Brandy Winfree Root, dietist specialiserad i njursjukdom, Florida, USA.

Växtbaserad kost har under det senaste decenniet blivit allt mer populär i takt med att bevisen som stöder hälsofördelarna blir allt starkare. Denna artikel visar på vilka fördelar patienter kan dra av en växtbaserad kost.

Forskning från nästan 100 studier har visat att människor som följer en växtbaserad kost (dvs. helt utan animaliska produkter) eller en vegetarisk kost (dvs. utan kött, men kan innehålla mejeriprodukter och ägg) kan minska risken för att drabbas av vissa kroniska sjukdomar, såsom kardiovaskulära sjukdomar, förbättra glykemisk kontroll (blodsocker) och minskar risken för cancer jämfört med de som är allätare.

Växtbaserad och vegetarisk kost, eller en flexitär kost (är en växtbaserad kost som tillåter att man äter animaliska produkter med måtta) kan främja homeostas (kroppen upprätthåller homeostas genom att kontrollera en mängd variabler som sträcker sig från kroppstemperatur, blod-pH, blodsockernivåer till vätskebalans, natrium-, kalium- och kalciumjonkoncentrationer) och minska inflammation genom att tillhandahålla mer fibrer, antioxidanter och omättade fettsyror än den typiska västerländska kosten.

Inflammation och fetma

Fettvävnad är en stor producent av pro-inflammatoriska cytokiner som interleukin (IL)-6, vars närvaro sedan utlöser en ström av akutfasreaktanter som C-reaktivt protein (CRP) i levern. Denna process utvecklas till en kronisk låggradig inflammation som kan öka risken för en persons att utveckla diabetes, hjärt-kärlsjukdom, njursjukdom, metabolt syndrom och relaterade komplikationer.

Att äta en växtbaserad kost kan förbättra markörer för kronisk låggradig inflammation som kan leda till kronisk sjukdom och förvärra existerande kronisk sjukdom. En metaanalys av 29 studier som omfattade nästan 2700 deltagare fann att initiering av en växtbaserad kost visade signifikant förbättring av CRP, IL-6 och löslig intercellulär adhesionsmolekyl 1 (ytmolekyl, vanligen glykoprotein, som bidrar till att celler kan fästa vid andra celler).

Om man ​​vill förhindra dessa inflammatoriska sjukdomstillstånd och deras komplikationer är det uppenbara svaret att råda patienterna att undvika gå upp i vikt eller att gå ner i vikt om de är obesa. Detta kan vara tufft för vissa patienter, men det är ändå ett viktigt steg i att förebygga och hantera kroniska sjukdomar.

Växtbaserad kost för typ 2-diabetes

Enligt en genomgång av nio studier av patienter som lever med typ 2-diabetes som höll sig till en växtbaserad kost, fann alla utom en att en växtbaserad kost ledde till betydligt lägre HbA1c-värden (utvärderar den genomsnittliga mängden glukos i blodet under de senaste två till tre månaderna) jämfört med kontrollgrupperna. Sex av de inkluderade studierna rapporterade att deltagarna kunde minska eller avbryta medicinering för diabetes. Forskare i alla inkluderade studier noterade också en minskning av totalt kolesterol, LDL-kolesterol och triglycerider, såväl som mer viktminskning hos deltagare i varje interventionsgrupp.

Sådana förbättringar är förmodligen resultatet av det ökade fiberintaget som sker med en växtbaserad kost. En fiberrik kost är känd för att främja förbättrad glukos- och lipidmetabolism samt viktminskning.

Det är också värt att notera att deltagarna i interventionsgrupperna också upplevde förbättringar av depression och mindre kronisk smärta än de i kontrollgrupperna.

Växtbaserad kost för kronisk njursjukdom

Även om en växtbaserad kost för att förebygga kronisk njursjukdom är väl dokumenterad, kan man misstänka att en övergång till sådana dieter för behandling av kronisk njursjukdom kan skrämma både patienter och läkare på grund av den höga kalium- och fosforhalten i många frukter och grönsaker.

Forskning tyder dock på att biotillgängligheten av både kalium och fosfor är lägre i växtbaserade, hela livsmedel än i processade livsmedel. Detta gör en växtbaserad kost mer möjlig för njurpatienter än man tidigare trott.

Dieter rika på grönsaker, fullkorn, nötter och baljväxter har visat sig minska kostens syrahalt, både förebyggande och vid behandling av metabol acidos. Sådana dieter har också visat sig minska blodtrycket och risken för en minskning av uppskattad glomerulär filtrationshastighet. Denna typ av diet skulle också prioritera de omättade fettsyrorna och fiberrika proteinerna som avokado, bönor och nötter som visat sig förbättra dyslipidemi (förhöjda blodfetter), som kan förekomma vid kronisk njursjukdom.

Fördelar patienter kan dra av en växtbaserad kost

Det finns en fråga som jag alltid tycks få av när jag rekommenderar en växtbaserad kost: ”Dessa patienter har redan så många restriktioner. Varför skulle du lägga till fler?” Och mitt svar är också alltid detsamma: Det gör jag inte.

Jag rekommenderar sällan, om någonsin, att helt skära bort någon matvara eller matgrupp. Istället ber jag patienten att öka sitt intag av växtbaserad mat och bara minska intaget av processade livsmedel och fett kött. Genom att flytta en patients fokus till bönor; nötter; och fiberrika frukter och grönsaker med låg kolhydrathalt, öppnar jag ofta upp en helt ny värld av möjligheter.

Istället för en smörgås av vitt fiberfritt bröd med kalkon med låg natriumhalt och ost, rekommenderar jag en capresesallad med blåbär och mandel eller en sallad med svarta bönor, majs och avokado. Jag uppmuntrar inte mina patienter att hoppa över maten som de älskar, utan istället att bara tänka på alla läckra växtbaserade alternativ som kommer att ge dem mer än bara kalorier.

Kött, mejeriprodukter, skaldjur och ägg kan säkert vara en del av en hälsosam kost, men tänk om våra kroniskt sjuka patienter, särskilt de med diabetes, hade fler alternativ än bara grillad kyckling och gröna bönor till varje måltid? Vad händer om vi fokuserar på att minska kostrestriktioner, införliva en mängd olika näringsrika livsmedel och utbilda våra patienter, istället för på portionskontroll och måttfullhet?

Det är så jag väljer att införliva växtbaserad kost till mina patienter för att behandla och förebygga dessa kroniska inflammatoriska tillstånd och främja hållbar, realistisk förändring av mina klienters hälsa.

Medscape

I Biblioteket finns alla studier samlade efter kategori

Prenumerera på nyhetsbrevet för att få 1 minuters korta sammanfattningar av medicinska studier

Länkad annons

Nyhetsbrev

Previous Story

Kost och mental hälsa

Next Story

Lågt LDL och högt Lp(a) innebär fortsatt förhöjd hjärtrisk

Latest from Kost

Ultraprocessade livsmedel påskyndar biologiskt åldrande

Ultraprocessade livsmedel påskyndar biologiskt åldrande. Konsumtion av ultraprocessade livsmedel, som kolsyrade läsk- och energidrycker, processat kött, söta eller salta snacks, är förknippad med ett accelererat biologiskt åldrande, mätt med 36 biomarkörer i blodet. Men andra faktorer utöver dåligt näringsinnehåll kan…

Kost och mental hälsa

Kost och mental hälsa hänger ihop. En Medelhavsdiet, rik på frukt och grönsaker, har visat sig minska risken för depression avsevärt. Men för att optimera mental hälsa är det också nödvändigt att komplettera med vitamin D och omega-3.…

Alla ultraprocessade livsmedel är inte dåliga

En mängd studier har visat på att konsumtion av ultraprocessade livsmedel kan leda till allvarliga hälsokonsekvenser. Nu antyder en ny studie att alla ultraprocessade livsmedel är inte dåliga för hälsan.…

Ketodiet försämrar bakteriell mångfald i tarmen

En ketodiet kan på kort sikt bidra till viktminskning men det finns farhågor om negativa effekter på lång sikt på kardiovaskulär hälsa och att en ketodiet försämrar bakteriell mångfald i tarmen.…