Abstrakt
Av vikt
Kostriktlinjerna 2015-2020 för USA rekommenderar flera hälsosamma dieter. Men få studier har undersökt kopplingar mellan olika dieter och risk för hjärt-kärlsjukdom (CVD).
Mål
Att undersöka kopplingar mellan fyra hälsosamma dieter och risken för att utveckla hjärt-kärlsjukdom.
Design och deltagare
Man analyserade deltagare som ingått i 3 olika studier, kvinnor från Nurses ’Health Study (NHS) (1984-2016) och NHS II (1991-2017) och män från Health Professionals Follow-up Study (HPFS) (1986-2012).
Dieter
1. Hälsosamt Ät-index – 2015 (HEI-2015*)
2. Medelhavsdiet (AMED)
3. Hälsosam växtbaserad diet (HPDI)
4. Hälsosam Kostindex (AHEI 2010**)
Resultat
Deltagarna bestod av 74.930 kvinnor från NHS (medelålder 50,2 år), 90.864 kvinnor från NHS II (medelålder 36,1 år) och 43.339 män från HPFS (medelålder 53,2 år).
Under uppföljningen dokumenterades 23.366 kardiovaskulära incidenter (18.092 hjärt-kärlsjukdom och 5.687 stroke – vissa individer diagnostiserades med både hjärt-kärlsjukdom och stroke).
När man jämförde deltagare med högst följsamhet till dieterna, med deltagarna med lägst följsamhet, så var det en signifikant lägre risk att drabbas av kardiovaskulära incidenter i alla 4 dieterna. Och det var statistiskt signifikant lägre risk för att drabbas både av hjärt-kärlsjukdom och stroke.
Slutsatser och relevans – Hälsosam kost kan minska risk för hjärtinfarkt
I dessa 3 stora studier med upp till 32 års uppföljning, var en ökad följsamhet till olika hälsosamma dieter kopplat till en lägre risk för att utveckla kardiovaskulär sjukdom.
* HEI-2015 (Hälsosamt Ät-index) består dels av ett antal komponenter som frukt, grönsaker, sallad, bönor, ärtor, fullkorn, mejeriprodukter (alla mjölkprodukter och sojadrycker), totalt protein, skaldjur och växtbaserade proteiner och fettsyror (fleromättat fett, enkelomättat fett och mättat fett).
Sedan anges det vad som ska konsumeras mer och mindre av, samt poäng över hur mycket man äter. Poängen blir högre ju mindre man konsumerar.
** AHEI-2010 (Hälsosam Kostindex) består av 11 komponenter: 6 komponenter för vilka ett högt intag är bättre [grönsaker, frukt, fullkorn, nötter och baljväxter, omega-3-fettsyror, 1 komponent som inkluderar måttligt intag av alkohol, 4 komponenter som måste begränsas eller undvikas [sötade drycker och fruktjuice, rött kött och processat kött, transfetter och natrium]. Varje komponent poängsattes på en skala från 0 till 10 poäng. Hög poäng representerar hälsosammare dieter.