Industrisponsrade köttstudier

6 juni 2025 The American Journal of Clinical Nutrition
30 juni 2025

Här har man tittat på om industrisponsrade köttstudier påverkar resultatet i studier på hjärt-kärlsjukdom.

Forskning om sambandet mellan (obearbetat) rött kött och risk för hjärt-kärlsjukdom är inkonsekvent och kan variera beroende på de ekonomiska intressena hos sponsorer inom köttindustrin.

Denna studie syftar till att bedöma om sponsring av studier eller intressekonflikter med köttindustrin är kopplade till resultat av konsumtion av rött kött på riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom.

Vetenskapliga databaser som PubMed, Cochrane Library och Scopus söktes igenom. Studier klassificerades som ”kopplade till köttindustrin” om någon av författarna uppgav anknytning eller information om ekonomisk ersättning som indikerade en koppling till köttindustrin; eller ”oberoende av köttindustrin” när ingen koppling fanns. Rapporterade resultat graderades som gynnsamma, neutrala eller ogynnsamma. Studierna kategoriserades också efter typ av kontrollgrupp.

Beviskvaliteten (evidensen) för varje resultat utvärderades med hjälp av en metod som kallas Grading of Recommendations Assessment, Development and Evaluation.

Resultat

Totalt inkluderades 44 studier, varav 66% hade en koppling till köttindustrin. Alla oberoende studier rapporterade antingen ogynnsamma (73,3%) eller neutrala (26,7%) kardiovaskulära utfall vid konsumtion av obearbetat rött kött. Omvänt rapporterade alla studier kopplade till köttindustrin antingen gynnsamma (20,7%) eller neutrala (79,3%) kardiovaskulära utfall för intag av rött kött.
Totalt 69,6% av studierna (16 av 23) visade en neutral effekt av obearbetat rött kött jämfört med andra animaliska proteiner, medan 70% (7 av 10) rapporterade en ogynnsam effekt jämfört med växtproteiner. Studier med intressekonflikter var nästan fyra gånger mer benägna att rapportera ”Gynnsamma/Neutrala” utfall jämfört med oberoende studier.

Slutsatser – Industrisponsrade köttstudier

Resultaten belyser att användning av animaliskt protein i industri-finansierade studier, med en beviskvalitet (evidens) som bedömdes som mycket låg till låg, kan underskatta fördelarna med att minska intaget av rött kött för att minska risken för kardiovaskulär sjukdom. De flesta studier utan sponsring av köttindustrin pekade på en ogynnsam effekt på riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom vid konsumtion av obearbetat rött kött.

The American Journal of Clinical Nutrition

I Biblioteket finns alla studier samlade efter kategori

Prenumerera på nyhetsbrevet för att få 1 minuters korta sammanfattningar av medicinska studier

greatlife

Testmottagningen

Previous Story

Inflammation och hjärtsjukdomar

Next Story

Dåliga matvanor – Att informera räcker inte längre

Latest from Kost

Dåliga matvanor – Att informera räcker inte längre

Dåliga matvanor - Idag har det blivit allt svårare för allmänheten, vårdpersonal och forskare att dra en direkt koppling mellan kost och hälsa. Detta beror till stor del på komplexiteten hos så kallade livsstilssjukdomar, som vanligtvis är multifaktoriella till sin…

Växtbaserade oljor bättre än smör

Är växtbaserade oljor bättre än smör? Vilka är sambanden mellan långsiktigt intag av smör och växtbaserade oljor och risken för att dö? Att ersätta smör med växtbaserade oljor, kan ge betydande fördelar för att förebygga för tidiga dödsfall.…

Bästa kosten för ett friskt åldrande

En ny studie har tittat på bästa kosten för ett friskt åldrande och resultaten visar att att om man följer specifika kostmönster så kan det öka möjligheterna för oss att slippa drabbas av kroniska sjukdomar eller kognitiv försämring när vi…

Rött kött och typ 2-diabetes

För många människor är kött en central del vid måltider. Här har man tittat på rött kött och typ 2-diabetes, och att äta mindre kött kan minska risken för att utveckla typ 2-diabetes (T2D) och risken för att dö för…

Mikrobiotan vid olika dieter och hälsoutfall

Kom ihåg att det som är bra för din kropp är bra för tarmen. Och omvänt. Det handlar om att ge näring till din kropp och att äta mat med hög kvalitet. Mikrobiotan vid olika dieter kommer därför leda till…