Här har man tittat på om industrisponsrade köttstudier påverkar resultatet i studier på hjärt-kärlsjukdom.
Forskning om sambandet mellan (obearbetat) rött kött och risk för hjärt-kärlsjukdom är inkonsekvent och kan variera beroende på de ekonomiska intressena hos sponsorer inom köttindustrin.
Denna studie syftar till att bedöma om sponsring av studier eller intressekonflikter med köttindustrin är kopplade till resultat av konsumtion av rött kött på riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom.
Vetenskapliga databaser som PubMed, Cochrane Library och Scopus söktes igenom. Studier klassificerades som ”kopplade till köttindustrin” om någon av författarna uppgav anknytning eller information om ekonomisk ersättning som indikerade en koppling till köttindustrin; eller ”oberoende av köttindustrin” när ingen koppling fanns. Rapporterade resultat graderades som gynnsamma, neutrala eller ogynnsamma. Studierna kategoriserades också efter typ av kontrollgrupp.
Beviskvaliteten (evidensen) för varje resultat utvärderades med hjälp av en metod som kallas Grading of Recommendations Assessment, Development and Evaluation.
Resultat
Totalt inkluderades 44 studier, varav 66% hade en koppling till köttindustrin. Alla oberoende studier rapporterade antingen ogynnsamma (73,3%) eller neutrala (26,7%) kardiovaskulära utfall vid konsumtion av obearbetat rött kött. Omvänt rapporterade alla studier kopplade till köttindustrin antingen gynnsamma (20,7%) eller neutrala (79,3%) kardiovaskulära utfall för intag av rött kött.
Totalt 69,6% av studierna (16 av 23) visade en neutral effekt av obearbetat rött kött jämfört med andra animaliska proteiner, medan 70% (7 av 10) rapporterade en ogynnsam effekt jämfört med växtproteiner. Studier med intressekonflikter var nästan fyra gånger mer benägna att rapportera ”Gynnsamma/Neutrala” utfall jämfört med oberoende studier.
Slutsatser – Industrisponsrade köttstudier
Resultaten belyser att användning av animaliskt protein i industri-finansierade studier, med en beviskvalitet (evidens) som bedömdes som mycket låg till låg, kan underskatta fördelarna med att minska intaget av rött kött för att minska risken för kardiovaskulär sjukdom. De flesta studier utan sponsring av köttindustrin pekade på en ogynnsam effekt på riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom vid konsumtion av obearbetat rött kött.
The American Journal of Clinical Nutrition
I Biblioteket finns alla studier samlade efter kategori
Prenumerera på nyhetsbrevet för att få 1 minuters korta sammanfattningar av medicinska studier