Kokosolja är en riskfaktor för hjärt-kärlsjukdom

13 januari 2020 Cirkulation

Kokosolja anses vara en nyttig olja och den finns i många veganska produkter (ex vegansk ost, vissa margarin-produkter). Kokosolja påstås också ha positiva effekter på viktnedgång; att den minskar inflammatoriska processer i kroppen; och den ska vara bra för blodsockret.

Denna studie visar snarare att kokosolja resulterar i signifikant högre nivåer av LDL-kolesterol (onda kolesterolet) än icke-tropiska vegetabiliska oljor (olivolja, raps, majs etc) gör. 

Kokosolja påverkade inte heller blodsockret, inflammatoriska processer eller fetma i positiv riktning när man jämförde med icke-tropiska vegetabiliska oljor.

Det här bör man vara medveten om när man väljer att konsumera kokosolja.

Bakgrund

Kokosolja innehåller mycket mättat fett (över 90%) och kan därför höja nivåerna av kolesterol i blodet, men positiva effekter av kokosolja på andra riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom har också föreslagits. Därför gjordes en systematisk översyn av effekten på blodfetterna och andra riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom, av att konsumera kokosolja jämfört med andra matoljor med hjälp av data från kliniska studier.

Resultat

16 studier inkluderades i analysen. Resultat från studier på blodfetter togs med, 8 studier där man undersökt kroppsvikt, 5 studier på kroppsfett, 4 studier med midjemått, 4 studier med fastande blodsocker och 5 studier med C-reaktivt protein (CRP – för att mäta pågående infektion).

Konsumtion av kokosolja ökade signifikant (statistiskt säkerställt bortom slumpen) nivåerna av LDL-kolesterol (”onda” kolesterolet) med 10,47 mg / dL och HDL-kolesterolet (det ”goda”) med 4,00 mg / dL jämfört med icke-tropiska vegetabiliska oljor. 

Konsumtion av kokosolja påverkade inte blodsockret, inflammatoriska processer eller fetma i positiv riktning när man jämförde med icke-tropiska vegetabiliska oljor.

Slutsats – Kokosolja är en riskfaktor för hjärt-kärlsjukdom

Konsumtion av kokosolja resulterar i signifikant högre nivåer av LDL-kolesterol än icke-tropiska vegetabiliska oljor gör. Detta bör man vara medveten om när man väljer att konsumera kokosolja.

Kommentar: Enligt Livsmedelsverket behöver vi inte äta något mättat fett alls. De mättade fettsyror som kroppen behöver kan bildas ur andra fettsyror i kosten.

Circulation