Abstrakt
Målsättning
Att undersöka sambandet mellan intag av växtproteiner och om det påverkar risken för att dö.
Resultat
Totalt ingick 237.036 män (57%) och 179.068 kvinnor i studien. Medelålder var 62 år. 77.614 dödsfall (63,5% män och 36,5% kvinnor) analyserades. När man tagit hänsyn till andra riskfaktorer fann man att ett ökat intag av växtprotein var kopplat till en signifikant (statistiskt säkerställd) minskad total dödlighet hos båda könen (P <0.001).
Detta samband mellan intag av växtprotein och den totala dödligheten såg man även bland de som rökte, hade diabetes, åt frukt, använde kosttillskott.
Om man ersatte 3% av det animaliska proteinet med växtprotein så minskade den totala dödligheten med 10% och dödligheten i hjärt-kärlsjukdomar med 11% hos män och 12% hos kvinnor.
Framförallt kunde den minskade totala dödligheten kopplas till ett utbyte från äggprotein till växtprotein (24% lägre risk hos män och 21% lägre risk hos kvinnor) och protein från rött kött (13% lägre risk hos män och 15% lägre risk hos kvinnor).
Slutsatser och relevans – Växtbaserat protein ökar chansen att förbli frisk
I denna stora prospektiva (framåtblickande) studie var ett högre intag av växtbaserat protein kopplat till minskad risk för dödlighet oavsett orsak och att dö i hjärt- och kärlsjukdom. Resultatet visar att val av proteinkälla kan påverka både hälsa och livslängd.