Att avgöra om Food Standards Agency Näringsprofilsystem (FSAm-NPS), i Sverige kallat Näringsdeklaration (se länkar och exempel på näringsdeklarationer längst ned), som klassificerar näringskvaliteten på livsmedel och som används för att vägleda konsumenter om näringsinnehållet mot hälsosammare livsmedelsval, är associerat med sjukdom och ökad risk för att dö.
Man använde landsspecifika och validerade frågeformulär för att bedöma kostintag. En FSAm-NPS-poäng beräknades för varje livsmedelsprodukt per 100 g för energi, socker, mättade fettsyror, natrium, fiber och protein och för frukt, grönsaker, baljväxter och nötter. FSAm-NPS dietindex beräknades för varje deltagare som ett energiviktat medelvärde av FSAm-NPS-poängen för alla konsumerade livsmedel. Ju högre poäng desto lägre näringskvaliteten på kosten.
501.594 vuxna ingick i studien och de följdes upp i 17,2 år i snitt. De med en högre FSAm-NPS-dietindexpoäng (sämre näringskvalité) visade en ökad risk för dödlighet oavsett orsak, och för dödlighet i cancer och sjukdomar i cirkulationssystemet, i andningsorgan och i matsmältningssystemet.
I denna stora multinationella europeiska studie (där även Sverige ingick) var konsumtion av livsmedel med högre FSAm-NPS-poäng (=lägre näringskvalitet) förknippad med en högre dödlighet oavsett orsak och för cancer och sjukdomar i cirkulations-, andnings- och matsmältningssystemet, vilket stöder värdet av ett FSAm-NPS index för att definiera vilka livsmedel som är hälsosamma i ett folkhälsopolitiskt perspektiv (t.ex. Nutri-Score) för europeiska länder. Detta är viktigt med tanke på pågående diskussioner om genomförandet av ett unikt näringsmärkningssystem på EU-nivå.
Länkar:
1. Livsmedelsverket 1
Källa:
BMJ
Exponering för bekämpningsmedel är associerad med en ökad risk för pankreascancer, enligt två franska studier.…
Oddset för barn att ha fetma i medelåldern är sex gånger högre om båda föräldrarna…
Nya studier visar att tidig cancerdebut hos vuxna under 50 år ökar, men man är…
Atopisk dermatit, eller eksem, är en kronisk inflammatorisk hudsjukdom. Allt mer forskning pekar på att…
Ultraprocessade livsmedel genomgår många industriella processer och inkluderar produkter som bl.a snabbnudlar, färdigmat och varmkorv.…
En studie från Nature Metabolism rapporterar att för mycket protein är dåligt för hjärtat. Om…
This website uses cookies.