Nyhetsbrev

Välj bra livsmedel utifrån Näringsdeklarationen kan minska risken att bli sjuk. Och omvänt.

16 september 2020 BMJ
23 juli 2021
näringsdeklaration quinoa

Abstrakt

Mål 

Att avgöra om Food Standards Agency Näringsprofilsystem (FSAm-NPS), i Sverige kallat Näringsdeklaration (se länkar och exempel på näringsdeklarationer längst ned), som klassificerar näringskvaliteten på livsmedel och som används för att vägleda konsumenter om näringsinnehållet mot hälsosammare livsmedelsval, är associerat med sjukdom och ökad risk för att dö.

Deltagare 

Man använde landsspecifika och validerade frågeformulär för att bedöma kostintag. En FSAm-NPS-poäng beräknades för varje livsmedelsprodukt per 100 g för energi, socker, mättade fettsyror, natrium, fiber och protein och för frukt, grönsaker, baljväxter och nötter. FSAm-NPS dietindex beräknades för varje deltagare som ett energiviktat medelvärde av FSAm-NPS-poängen för alla konsumerade livsmedel. Ju högre poäng desto lägre näringskvaliteten på kosten.

Resultat 

501.594 vuxna ingick i studien och de följdes upp i 17,2 år i snitt. De med en högre FSAm-NPS-dietindexpoäng (sämre näringskvalité) visade en ökad risk för dödlighet oavsett orsak, och för dödlighet i cancer och sjukdomar i cirkulationssystemet, i andningsorgan och i matsmältningssystemet.

Slutsats – Välj bra livsmedel

I denna stora multinationella europeiska studie (där även Sverige ingick) var konsumtion av livsmedel med högre FSAm-NPS-poäng (=lägre näringskvalitet) förknippad med en högre dödlighet oavsett orsak och för cancer och sjukdomar i cirkulations-, andnings- och matsmältningssystemet, vilket stöder värdet av ett FSAm-NPS index för att definiera vilka livsmedel som är hälsosamma i ett folkhälsopolitiskt perspektiv (t.ex. Nutri-Score) för europeiska länder. Detta är viktigt med tanke på pågående diskussioner om genomförandet av ett unikt näringsmärkningssystem på EU-nivå.

Länkar:
1. Livsmedelsverket 1

2. Livsmedelsverket 2 

Källa:
BMJ

Jordnötter

Potatischips

Chiafrön

Valnötter

Länkad annons

Nyhetsbrev

Previous Story

Mättat fett orsaker bukfetma

Next Story

Cykla är bra för diabetiker för att minska risken att dö i förtid

Latest from Kost

För mycket protein är dåligt för hjärtat

En studie från Nature Metabolism rapporterar att för mycket protein är dåligt för hjärtat. Om det totala dagliga kaloriintaget består av mer än 22% protein så kan det öka risken för åderförkalkning.…

Emulgeringsmedel och cancerrisk

Emulgeringsmedel är bland de mest använda tillsatserna i livsmedel. En stor studie visade på ett samband mellan konsumtion av vissa emulgeringsmedel och en ökad risk för vissa cancerformer, särskilt bröst- och prostatacancer.…

Fermenterad mat kan förbättra mental hälsa

Fermenterad mat kan förbättra mental hälsa genom mikrobiotans tarm-hjärn axel, enligt en reviewartikel. Förbindelsen mellan tarm och hjärna är kopplad till många hjärnfunktioner som minne, kognition, ångest, depression och allmän hälsa.…

Proteinintag kopplat till hälsosamt åldrande

Enligt en ny studie utvecklade kvinnor som åt mer växtbaserat protein i medelåldern, färre kroniska sjukdomar och var generellt friskare när de blev äldre. Bland annat såg man att dessa kvinnor hade lägre nivåer av LDL-kolesterol, blodtryck och insulinkänslighet.…

Vilka är de nyttigaste grönsakerna?

Att äta grönsaker varje dag är viktigt för hälsan då du får i dig viktiga vitaminer, mineraler, antioxidanter och fibrer. Forskning har visat att de som äter grönsaker dagligen minskar risken för att drabbas av cancer och hjärtsjukdomar. Här går…