Inflammation spelar en viktig roll vid uppkomsten av hjärt-kärlsjukdom. Man vet att livsmedel orsakar inflammation – emellertid är det fortfarande okänt om kost med högre inflammatorisk potential kan leda till hjärt-kärlsjukdom på lång sikt.
Att undersöka om pro-inflammatoriska dieter* (orsakar inflammation) är associerade med en ökad risk för hjärt-kärlsjukdom.
Man följde 74.578 kvinnor från Nurses ’Health Study (NHS) (1984–2016), 91.656 kvinnor från NHSII (1991–2015) och 43.911 män från Health Professionals Follow-up Study (1986–2016). Ingen av deltagarna i någon av studierna hade hjärt-kärlsjukdom eller cancer vid studiens start.
Dieterna bedömdes med frågeformulär vart fjärde år. Den inflammatoriska risken för dieterna utvärderades och poängsattes enligt en modell baserat på nivåerna av 3 inflammatoriska biomarkörer**.
Under uppföljningen dokumenterades 15.837 incidenter av hjärt-kärlsjukdom, inklusive 9.794 fall av kranskärlssjukdom och 6.177 stroke. I analysen av de tre studierna, efter justering för användning av anti-inflammatoriska läkemedel och riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom inklusive kroppsmassindex (BMI), var en högre inflammatorisk nivå i kosten kopplad till; en ökad risk för hjärt-kärlsjukdom; en ökad risk för kranskärlssjukdom; och för stroke. Dessa kopplingar noterades i alla studierna och både hos kvinnor och män. I en undergrupp (33.719 deltagare) var högre dietpoäng (= negativt) associerad med högre pro-inflammatoriska biomarkörer, lägre nivåer av adiponektin (hormon som reglerar glukosnivåerna och nedbrytningen av fett i kroppen) och försämrade blodfetter (p <0,001).
Livsmedel med en hög pro-inflammatorisk potential var kopplad till en högre risk för hjärt-kärlsjukdom. Att förändra till antiinflammatorisk kost (med mindre inflammatorisk kapacitet) kan sannolikt leda till en effektiv strategi för att förebygga hjärt-kärlsjukdom.
* Pro-inflammatoriska livsmedel – Orsakar inflammation i kroppen:
Rött kött, processat kött, inälvsmat, raffinerade kolhydrater/socker, sötade drycker
Anti-inflammatoriska livsmedel – Orsakar INTE inflammation i kroppen:
Gröna bladgrönsaker, mörkgula grönsaker (morötter, pumpa, sötpotatis), kål, lök, vitlök, purjolök, broccoli, fullkorn, frukt, te, kaffe, vin etc
** Biomarkörer:
CRP, Interleukin 6 och TNF𝛼-R2
IBS uppskattas påverka ungefär 10% av jordens befolkning, och är en av de vanligaste störningarna…
Exponering för bekämpningsmedel är associerad med en ökad risk för pankreascancer, enligt två franska studier.…
Oddset för barn att ha fetma i medelåldern är sex gånger högre om båda föräldrarna…
Nya studier visar att tidig cancerdebut hos vuxna under 50 år ökar, men man är…
Atopisk dermatit, eller eksem, är en kronisk inflammatorisk hudsjukdom. Allt mer forskning pekar på att…
Ultraprocessade livsmedel genomgår många industriella processer och inkluderar produkter som bl.a snabbnudlar, färdigmat och varmkorv.…
This website uses cookies.