Nyhetsbrev

Livsmedel som orsakar inflammation i kroppen ökar risken för hjärt-kärlsjukdom

2 november 2020 Journal of the American College of Cardiology
4 december 2020

Abstrakt

Bakgrund

Inflammation spelar en viktig roll vid uppkomsten av hjärt-kärlsjukdom. Man vet att livsmedel orsakar inflammation – emellertid är det fortfarande okänt om kost med högre inflammatorisk potential kan leda till hjärt-kärlsjukdom på lång sikt.

Målsättning

Att undersöka om pro-inflammatoriska dieter* (orsakar inflammation) är associerade med en ökad risk för hjärt-kärlsjukdom.

Metod

Man följde 74.578 kvinnor från Nurses ’Health Study (NHS) (1984–2016), 91.656 kvinnor från NHSII (1991–2015) och 43.911 män från Health Professionals Follow-up Study (1986–2016). Ingen av deltagarna i någon av studierna hade hjärt-kärlsjukdom eller cancer vid studiens start. 

Dieterna bedömdes med frågeformulär vart fjärde år. Den inflammatoriska risken för dieterna utvärderades och poängsattes enligt en modell baserat på nivåerna av 3 inflammatoriska biomarkörer**.

Resultat

Under uppföljningen dokumenterades 15.837 incidenter av hjärt-kärlsjukdom, inklusive 9.794 fall av kranskärlssjukdom och 6.177 stroke. I analysen av de tre studierna, efter justering för användning av anti-inflammatoriska läkemedel och riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom inklusive kroppsmassindex (BMI), var en högre inflammatorisk nivå i kosten kopplad till; en ökad risk för hjärt-kärlsjukdom; en ökad risk för kranskärlssjukdom; och för stroke. Dessa kopplingar noterades i alla studierna och både hos kvinnor och män. I en undergrupp (33.719 deltagare) var högre dietpoäng (= negativt) associerad med högre pro-inflammatoriska biomarkörer, lägre nivåer av adiponektin (hormon som reglerar glukosnivåerna och nedbrytningen av fett i kroppen) och försämrade blodfetter (p <0,001).

Slutsats – Livsmedel som orsakar inflammation

Livsmedel med en hög pro-inflammatorisk potential var kopplad till en högre risk för hjärt-kärlsjukdom. Att förändra till antiinflammatorisk kost (med mindre inflammatorisk kapacitet) kan sannolikt leda till en effektiv strategi för att förebygga hjärt-kärlsjukdom.

* Pro-inflammatoriska livsmedel – Orsakar inflammation i kroppen:
Rött kött, processat kött, inälvsmat, raffinerade kolhydrater/socker, sötade drycker
Anti-inflammatoriska livsmedel – Orsakar INTE inflammation i kroppen:
Gröna bladgrönsaker, mörkgula grönsaker (morötter, pumpa, sötpotatis), kål, lök, vitlök, purjolök, broccoli, fullkorn, frukt, te, kaffe, vin etc

** Biomarkörer: 
CRP, Interleukin 6 och TNF𝛼-R2

Journal of the American College of Cardiology

Länkad annons

Nyhetsbrev

Previous Story

Ökad intensitet vid fysisk aktivitet kan minska risken för att dö

Next Story

En fettsnål växtbaserad diet leder till viktnedgång

Latest from Kost

För mycket protein är dåligt för hjärtat

En studie från Nature Metabolism rapporterar att för mycket protein är dåligt för hjärtat. Om det totala dagliga kaloriintaget består av mer än 22% protein så kan det öka risken för åderförkalkning.…

Emulgeringsmedel och cancerrisk

Emulgeringsmedel är bland de mest använda tillsatserna i livsmedel. En stor studie visade på ett samband mellan konsumtion av vissa emulgeringsmedel och en ökad risk för vissa cancerformer, särskilt bröst- och prostatacancer.…

Fermenterad mat kan förbättra mental hälsa

Fermenterad mat kan förbättra mental hälsa genom mikrobiotans tarm-hjärn axel, enligt en reviewartikel. Förbindelsen mellan tarm och hjärna är kopplad till många hjärnfunktioner som minne, kognition, ångest, depression och allmän hälsa.…

Proteinintag kopplat till hälsosamt åldrande

Enligt en ny studie utvecklade kvinnor som åt mer växtbaserat protein i medelåldern, färre kroniska sjukdomar och var generellt friskare när de blev äldre. Bland annat såg man att dessa kvinnor hade lägre nivåer av LDL-kolesterol, blodtryck och insulinkänslighet.…