Categories: Livsstil

Människor som blir över 100 år har bra DNA-reparationsgener

Vi kan lära oss mycket av våra åldringar, inte bara från deras erfarenheter utan också från deras gener, säger italienska forskare som för första gången har avkodat DNA från människor äldre än 100 år för att ta reda på hur de undkom åldersrelaterade sjukdomar.

”105 år är en tuff tröskel att ta sig över och de som lyckas är verkligen superidrottare när det gäller åldrande,” säger Paolo Garagnani, doktor, docent i allmän patologi vid universitetet i Bologna, Italien.

Dessa ”superhundraåringar” är anmärkningsvärda eftersom de också tenderar att undvika de långa sjukdomsperioderna som så ofta överskuggar de sista åren av en äldre människas liv, säger han.

För att ta reda på vad som skiljer den äldsta av de äldsta från den genomsnittliga personen, genomsökte Garagnani och hans team Italien efter människor som blivit 105 år och sekvenserade deras gener för att undersöka hur de hade kunnat leva så länge.

Italien är perfekt för denna typen av forskning eftersom befolkningen har en av de längsta förväntande livslängderna i världen och den katolska kyrkan har exakta register över dop, vilket hjälper forskare att verifiera människors ålder.

Människor som blir över 100 år

Forskarna tog blodprover från 81 personer och genomförde genomsekvensering för att leta efter skillnader mellan hundraåringarna och yngre människor. Och de fann att människor som lever över 100 år tenderar att ha en unik genetisk bakgrund som gör deras kroppar mycket effektiva för att reparera DNA.

Forskarna identifierade också fem vanliga genetiska förändringar mellan generna COA1 och STK17A. Dessa generna är involverad i områden som är viktiga för hälsan hos mänskliga celler och utvecklingen av cancer, hjärtinfarkt och stroke, vilka är sjukdomar som hundraåringar tycks ha en lägre risk att drabbas av, säger Garagnani.

De flesta människorna som forskarna träffade levde ett självständigt liv upp till 100 år och över, och de drabbades inte av sjukdom. Ofta när människor lever så länge så tenderar de att dö plötsligt, förklarade han. ”När de tycker att det räcker så går de bort inom ett par dagar eller en vecka.”

Medscape

eLife

Forskning Halsa

Recent Posts

Kost bättre än medicin vid IBS

IBS uppskattas påverka ungefär 10% av jordens befolkning, och är en av de vanligaste störningarna…

4 dagar ago

Bekämpningsmedel och risk för pankreascancer

Exponering för bekämpningsmedel är associerad med en ökad risk för pankreascancer, enligt två franska studier.…

1 vecka ago

Barn ärver sina föräldrars fetma

Oddset för barn att ha fetma i medelåldern är sex gånger högre om båda föräldrarna…

2 veckor ago

Tidig cancerdebut: Snabbt åldrande kan vara orsaken

Nya studier visar att tidig cancerdebut hos vuxna under 50 år ökar, men man är…

3 veckor ago

Tarmfloran och atopiskt eksem

Atopisk dermatit, eller eksem, är en kronisk inflammatorisk hudsjukdom. Allt mer forskning pekar på att…

4 veckor ago

Ultraprocessade livsmedel kopplas till många sjukdomar

Ultraprocessade livsmedel genomgår många industriella processer och inkluderar produkter som bl.a snabbnudlar, färdigmat och varmkorv.…

1 månad ago

This website uses cookies.