Categories: Kost

Naturlig växtbaserad kost förebygger cancer

Att följa en diet rik på hälsosamma växtbaserade produkter kan minska risken för bröstcancer, men inte om den är ohälsosam, har konstaterats i studier.

Studien på mer än 65 000 personer visade att en växtbaserad kost som innehåller mycket fullkorn, frukt och grönsaker verkar vara mer skyddande mot bröstcancer än kost rik på processade växtbaserade produkter, såsom juice och chips.

”Resultaten tyder på att den bästa växtbaserade kosten för att förebygga bröstcancer kan vara en hälsosam växtbaserad kost bestående av frukt, grönsaker, fullkorn, nötter och baljväxter”, säger Sanam Shah, MBBS, FCPS, MPH, doktorand i epidemiologi vid Paris-Saclay University, Frankrike, som är huvudförfattare till studien. ”Däremot skulle en ohälsosam växtbaserad kost med högre intag av i första hand processade produkter av vegetabiliskt ursprung, såsom raffinerade spannmål, fruktjuicer, godis, desserter och potatis, vara sämre för att förebygga bröstcancer.”

Shahs grupp kommer att presentera sin forskning på NUTRITION 2022, det årliga mötet för American Society for Nutrition.

Även om växtbaserad kost har fått stor uppmärksamhet när det gäller förebyggande av cancer, säger Shah att få studier har bedömt vilken inverkan kvaliteten på dessa dieter har på risken för att utveckla bröstcancer.

Dom genomförde en prospektiv kohortstudie för att undersöka sambandet mellan hälsosam och ohälsosam växtbaserad kost och risk för bröstcancer. Till skillnad från andra studier utvärderade forskarna också effekten av en gradvis minskning av animaliska produkter i kosten på hälsan.

Man följde 65 574 postmenopausala kvinnor i Frankrike (medelålder 52,8 år) mellan 1993 till 2014. Forskarna använde självrapporterade enkäter om kost för att klassificera kvinnor i grupper utifrån om de mestadels höll sig till en växtbaserad eller animalisk kost. Växtbaserad kost uteslöt inte kött men bestod av mer växtprodukter än animaliska produkter, sa Shah. Forskarna grupperade även kvinnor utifrån hur hälsosam den växtbaserade kosten var.

Naturlig växtbaserad kost förebygger cancer bättre

Under studieperioden (21 år) diagnostiserades 3 968 kvinnor med bröstcancer. De som höll sig till en mer hälsosam växtbaserad kost hade 14% lägre risk än genomsnittet att utveckla bröstcancer, medan de som höll sig till en mindre hälsosam växtbaserad kost hade en 20% högre risk att utveckla bröstcancer.

Näringskvaliteten varierar mycket mellan växtbaserade livsmedel. Kvalitativ växtbaserad kost bör vara varierad för att undvika näringsbrister – järn, zink, kalcium och vitamin B12, säger Shah.

”Studien av Shah och medarbetare understryker även vikten av att titta på kosten som helhet snarare än enskilda komponenter när man undersöker sambandet mellan kost och hälsa”, säger Megan McCrory, PhD, forskningsdocent i nutrition vid Boston University, Boston. USA. ”Som studien visar är växtbaserad kost som helhet inte alltid hälsosam och kan också innehålla mindre önskvärda näringsämnen och livsmedel.”

Medscape

Forskning Halsa

Recent Posts

Kost bättre än medicin vid IBS

IBS uppskattas påverka ungefär 10% av jordens befolkning, och är en av de vanligaste störningarna…

4 dagar ago

Bekämpningsmedel och risk för pankreascancer

Exponering för bekämpningsmedel är associerad med en ökad risk för pankreascancer, enligt två franska studier.…

1 vecka ago

Barn ärver sina föräldrars fetma

Oddset för barn att ha fetma i medelåldern är sex gånger högre om båda föräldrarna…

2 veckor ago

Tidig cancerdebut: Snabbt åldrande kan vara orsaken

Nya studier visar att tidig cancerdebut hos vuxna under 50 år ökar, men man är…

3 veckor ago

Tarmfloran och atopiskt eksem

Atopisk dermatit, eller eksem, är en kronisk inflammatorisk hudsjukdom. Allt mer forskning pekar på att…

4 veckor ago

Ultraprocessade livsmedel kopplas till många sjukdomar

Ultraprocessade livsmedel genomgår många industriella processer och inkluderar produkter som bl.a snabbnudlar, färdigmat och varmkorv.…

1 månad ago

This website uses cookies.