Nyhetsbrev

Naturlig växtbaserad kost förebygger cancer

14 juni 2022 Medscape
14 oktober 2022

Att följa en diet rik på hälsosamma växtbaserade produkter kan minska risken för bröstcancer, men inte om den är ohälsosam, har konstaterats i studier.

Studien på mer än 65 000 personer visade att en växtbaserad kost som innehåller mycket fullkorn, frukt och grönsaker verkar vara mer skyddande mot bröstcancer än kost rik på processade växtbaserade produkter, såsom juice och chips.

”Resultaten tyder på att den bästa växtbaserade kosten för att förebygga bröstcancer kan vara en hälsosam växtbaserad kost bestående av frukt, grönsaker, fullkorn, nötter och baljväxter”, säger Sanam Shah, MBBS, FCPS, MPH, doktorand i epidemiologi vid Paris-Saclay University, Frankrike, som är huvudförfattare till studien. ”Däremot skulle en ohälsosam växtbaserad kost med högre intag av i första hand processade produkter av vegetabiliskt ursprung, såsom raffinerade spannmål, fruktjuicer, godis, desserter och potatis, vara sämre för att förebygga bröstcancer.”

Shahs grupp kommer att presentera sin forskning på NUTRITION 2022, det årliga mötet för American Society for Nutrition.

Även om växtbaserad kost har fått stor uppmärksamhet när det gäller förebyggande av cancer, säger Shah att få studier har bedömt vilken inverkan kvaliteten på dessa dieter har på risken för att utveckla bröstcancer.

Dom genomförde en prospektiv kohortstudie för att undersöka sambandet mellan hälsosam och ohälsosam växtbaserad kost och risk för bröstcancer. Till skillnad från andra studier utvärderade forskarna också effekten av en gradvis minskning av animaliska produkter i kosten på hälsan.

Man följde 65 574 postmenopausala kvinnor i Frankrike (medelålder 52,8 år) mellan 1993 till 2014. Forskarna använde självrapporterade enkäter om kost för att klassificera kvinnor i grupper utifrån om de mestadels höll sig till en växtbaserad eller animalisk kost. Växtbaserad kost uteslöt inte kött men bestod av mer växtprodukter än animaliska produkter, sa Shah. Forskarna grupperade även kvinnor utifrån hur hälsosam den växtbaserade kosten var.

Naturlig växtbaserad kost förebygger cancer bättre

Under studieperioden (21 år) diagnostiserades 3 968 kvinnor med bröstcancer. De som höll sig till en mer hälsosam växtbaserad kost hade 14% lägre risk än genomsnittet att utveckla bröstcancer, medan de som höll sig till en mindre hälsosam växtbaserad kost hade en 20% högre risk att utveckla bröstcancer.

Näringskvaliteten varierar mycket mellan växtbaserade livsmedel. Kvalitativ växtbaserad kost bör vara varierad för att undvika näringsbrister – järn, zink, kalcium och vitamin B12, säger Shah.

”Studien av Shah och medarbetare understryker även vikten av att titta på kosten som helhet snarare än enskilda komponenter när man undersöker sambandet mellan kost och hälsa”, säger Megan McCrory, PhD, forskningsdocent i nutrition vid Boston University, Boston. USA. ”Som studien visar är växtbaserad kost som helhet inte alltid hälsosam och kan också innehålla mindre önskvärda näringsämnen och livsmedel.”

Medscape

Länkad annons

Nyhetsbrev

Previous Story

Din avföring kan innehålla svaret till ett långt liv

Next Story

Tarmfloran och stroke

Latest from Kost

Äta fort och sent på kvällen kan påverka hälsan

Du är vad du äter, lyder ordspråket. Men en växande mängd bevis pekar på att det inte bara är vad och hur mycket du äter som påverkar din hälsa, utan när och hur snabbt du äter spelar också roll. Äta…

2 läsk per vecka kan skada hjärtat

2 läsk per vecka kan skada hjärtat. För dom som drack läsk dagligen var risken ännu högre. Intressant nog vägde träning INTE upp för läskens skadliga effekter.…

För mycket protein är dåligt för hjärtat

En studie från Nature Metabolism rapporterar att för mycket protein är dåligt för hjärtat. Om det totala dagliga kaloriintaget består av mer än 22% protein så kan det öka risken för åderförkalkning.…

Emulgeringsmedel och cancerrisk

Emulgeringsmedel är bland de mest använda tillsatserna i livsmedel. En stor studie visade på ett samband mellan konsumtion av vissa emulgeringsmedel och en ökad risk för vissa cancerformer, särskilt bröst- och prostatacancer.…