Categories: Kost

Sötade drycker ökar risken för cancer

Att dricka två eller fler sockersötade drycker dagligen kan öka risken att dö i fetmarelaterad cancer, visar ny forskning.

Studien, som omfattade mer än 900 000 deltagare, bidrar till tidigare forskning som pekar på att sockersötade drycker ökar risken för cancer och cancerrelaterad dödlighet.

Ett mer överraskande fynd är att intag av artificiellt sötade drycker var kopplat till en ökad risk för att dö i bukspottkörtelcancer.

”Det här fyndet är mycket intressant”, säger Marjorie McCullough, ScD, RD, senior scientific director of epidemiology research, American Cancer Society. Hon noterade att andra studier som undersökt sambandet mellan artificiellt sötade drycker och pankreascancer inte visade ett statistiskt signifikant samband.

”Vår studie är den första, såvitt vi vet, som har hittat ett statistiskt signifikant positivt samband, och det kommer att vara viktigt att upprepa detta fynd”, säger McCullough.

Studien publicerades online i Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention.

Sötade drycker ökar risken för cancer

I studien undersökte McCullough och kollegor sambanden mellan att dricka sockersötade och artificiellt sötade drycker och att dö av cancer eller i överviktsrelaterad cancer. De undersökte också denna koppling för 20 olika cancertyper.

934 777 cancerfria vuxna från Cancer Prevention Study-II (CPS-II) inkluderades i studien. Vid start fyllde de i ett frågeformulär om sin medicinska historia, livsstil och vanor, inklusive hur många sockersötade eller artificiellt sötade drycker de vanligtvis konsumerade varje dag.

Under uppföljningen (median 28 år) dog 135 093 deltagare i cancer.

Att konsumera två eller flera sockersötade drycker dagligen (jämfört med att inte konsumera några) var inte associerad med risk för cancerdöd generellt, men var associerad med en ökad risk för fetmarelaterad cancer (5% ökad risk), men den koppling försvann när man justerade för BMI (dvs ett BMI <25 som inte är övervikt).

”Viktkontroll är nyckeln till cancerförebyggande”, konstaterade Linda Van Horn, RD, chef för nutritionsavdelningen vid Feinberg School of Medicine, Northwestern University, Chicago, USA, men som inte deltog i studien.

När det gäller de enskilda cancerformerna var dock intag av två eller flera sockersötade drycker dagligen kopplat till en ökad risk att dö i kolorektal cancer (9%) och njurcancer (17%) även efter justering för BMI.

Artificiella sötningsmedel och bukspottkörtelcancer?

Kopplingen till att dö i pankreascancer kvarstod efter justering för BMI (11% ökad risk). Denna koppling bör studeras noggrannare, anser forskarna. De säger att det finns en möjlighet att odiagnostiserad diabetes påverkade resultaten.

”Fortsatt forskning om effekterna av båda sockertyperna och risken för cancer och dödlighet är berättigad för att avgöra om dessa samband är kausala eller påverkas av andra livsstilsfaktorer, och om de förmedlas genom högt BMI”, skriver forskarna.

Marcus DaSilva Goncalves, MD, PhD, Weill Cornell Medicine, New York, USA, kommenterar att sambandet med kolorektal cancer tidigare har rapporterats, och han håller med om att dessa ”fynd stärker de tillgängliga bevisen för ett samband mellan sockersötade drycker och dödlighet i kolorektal cancer.

”Data från mitt labb på möss har visat att sockersötade drycker levererar fruktos direkt till tjocktarmstumörer, vilket stimulerar överlevnaden av cancerceller och tillväxten av tumörer,” säger Goncalves.

Det finns också nya kliniska data som tyder på att exponering för sockersötade drycker under tonåren och tidig vuxen ålder främjar bildning av adenom, vilket är en tidig celltyp av kolorektal cancer, säger han.

När det gäller intag av artificiellt sötade drycker och cancer i bukspottkörteln säger Goncalves att det är ”överraskande” och att han inte känner till annan data, inklusive data från flera stora studier, som stöder detta förhållande.

Medscape

Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention

Forskning Halsa

Recent Posts

Kost bättre än medicin vid IBS

IBS uppskattas påverka ungefär 10% av jordens befolkning, och är en av de vanligaste störningarna…

2 dagar ago

Bekämpningsmedel och risk för pankreascancer

Exponering för bekämpningsmedel är associerad med en ökad risk för pankreascancer, enligt två franska studier.…

1 vecka ago

Barn ärver sina föräldrars fetma

Oddset för barn att ha fetma i medelåldern är sex gånger högre om båda föräldrarna…

2 veckor ago

Tidig cancerdebut: Snabbt åldrande kan vara orsaken

Nya studier visar att tidig cancerdebut hos vuxna under 50 år ökar, men man är…

3 veckor ago

Tarmfloran och atopiskt eksem

Atopisk dermatit, eller eksem, är en kronisk inflammatorisk hudsjukdom. Allt mer forskning pekar på att…

4 veckor ago

Ultraprocessade livsmedel kopplas till många sjukdomar

Ultraprocessade livsmedel genomgår många industriella processer och inkluderar produkter som bl.a snabbnudlar, färdigmat och varmkorv.…

1 månad ago

This website uses cookies.