Kost

Växtbaserat protein är lika effektivt som animaliskt för att bygga muskler och styrka

  • Ny forskning har undersökt om en vegansk kost med protein från icke-animaliska produkter kan bygga och reparera muskler under styrketräning lika effektivt som en kost som innehåller animaliskt protein.
  • Studien involverade unga och friska vuxna som delades in i två grupper, en som åt en animalisk diet med högt proteininnehåll och den andra som åt en växtbaserad kost med hög proteinhalt.
  • Resultaten visade att båda grupperna byggde upp en jämbördig muskelvolym och styrka, vilket tyder på att en växtbaserad diet med hög proteinhalt, är lika effektiv som en diet som huvudsakligen består av animaliska proteinkällor.

Ny forskning, publicerad i Journal of Nutrition, fann att svampbaserad mykoprotein (Quorn) är lika effektivt för muskeluppbyggnad vid styrketräning som animaliskt protein.

Studien innefattade två delar. I den första delen delades 16 unga och friska vuxna (åtta män och åtta kvinnor) upp i två grupper.

Båda grupperna gjorde benövningar varje dag, men den ena gruppen (kallad OMNI 1) åt en diet med mycket protein från animaliska källor medan den andra gruppen (VEG 1) åt en diet med högt protein från icke-animaliska källor.

Forskarna mätte hur mycket muskelprotein som producerades under träning och vila.

I den andra delen av studien genomförde 22 unga och friska vuxna (11 män och 11 kvinnor) ett 10-veckors benträningsprogram, fem dagar i veckan.

Några av dem åt en diet med hög proteinhalt från animaliska källor (OMNI 2) och andra åt en diet med hög proteinhalt från växtbaserade källor (VEG 2).

Forskargruppen mätte storleken på benmusklerna, total muskelmassa, muskelstyrka, och funktion före och efter programmet och efter två och fem veckor in i programmet.

Under studien fann forskarna att träning av benen ökade muskelproteinproduktionen med cirka 12 % jämfört med när benen var i vila.

Jämförbar takt av muskelproteinproduktion

Båda grupperna fick lika mycket muskelmassa och muskelfiberstorlek, samt ökade muskelstyrkan i olika muskelgrupper, trots att de hade olika proteinkällor i kosten.

Medical News Today pratade med tre oberoende experter, som inte var involverade i denna forskning, för att få deras perspektiv på studien.

Stephanie Wells, dietist, sa: ”denna studie lägger till den växande mängden bevis att växtbaserade proteiner bygger muskler lika effektivt som animaliska proteiner.”

Wells noterade dock att studien hade vissa begränsningar, nämligen avsaknaden av en kontrollgrupp och ett litet antal deltagare.

”Eftersom studien genomfördes på unga vuxna kan vi inte heller vara säkra på om liknande resultat skulle ses för andra åldersgrupper eller för personer med annan etnisk bakgrund. Men studien kan hjälpa till att skingra den vanliga missuppfattningen att växtbaserad kost inte kan ge tillräckligt med protein för optimal hälsa.” tillade hon.

Andra bra växtbaserade proteinkällor

Kristen Carli, dietist och nutritionist, höll med och sa ”Jag är glad över att se mer forskning som visar hur effektivt växtbaserat protein kan vara som energi vid träning.”

”Vanligtvis, när vi väljer mellan växtbaserade och animaliska proteinkällor, hör vi ofta argumentet att eftersom en växtbaserad proteinkälla saknar alla aminosyrorna, så är den inte en ”fullständig” proteinkälla,” förklarade Carli.

”Många av dessa växtbaserade proteinkällor anses dock vara ”fullständiga”, särskilt soja, quinoa eller pistagenötter,” påpekade hon.

”Jag hoppas att genom att läsa den här artikeln eller genom att fortsätta forskningen inom detta område kommer det att gå upp för allmänheten hur fördelaktigt växtbaserat protein kan vara. Det är inte bara för dem som vill vara 100 % vegan eller vegetarian. Det är mycket möjligt (och jag rekommenderar verkligen det) att äta flera måltider i veckan som är växtbaserade. Och om du gör det, se till att skapa balanserade måltider, och prioritera ett växtbaserat protein på tallriken.”

Animaliskt protein inte nödvändigt för muskeluppbyggnad

James Dixon, certifierad personlig tränare och fitness- och näringsexpert, säger att ”resultaten av denna studie är betydelsefulla eftersom den utmanar en allmänt hållen uppfattning att animaliskt protein är nödvändigt för att bygga muskler.”

”Resultaten är lovande och argumenterar för att fler människor bör övergå till en växtbaserad kost och bli köttfria. Som jag ser det belyser den här studien också vikten av animaliska och växtbaserade proteinkällor när man utformar dieter för individer som ägnar sig åt styrketräning, säger Dixon.

”Jag ser en skiftning i fokus till personliga dieter snarare än tron om att vegankost är mer utmanande för personer som bygger muskler och styrketränar”, sa han och tillade att de som upplever negativa reaktioner på produkter som Quorn istället kan använda andra växtbaserade proteinkällor.

”Denna studie kommer att resultera i ökat intresse för fler växtbaserade proteiner, och fler trender av köttfria dieter. Förutom mykoprotein kommer det att finnas ett växande intresse för andra proteinkällor, som kan vara lika effektiva. Vi kan inkludera proteinkällor som baljväxter, nötter, frön, fullkorn, grönsaker, sojaprodukter eller andra vetebaserade proteiner.”

Framtidens växtbaserade proteinkällor

Även om Quorn användes i denna forskning, påpekade Dixon att ”vissa typer av svampar eller mikroalger undersöks som potentiella växtbaserade proteinkällor.”

”Mycel-baserat svampprotein innehåller mycket protein och kan odlas från jordbruksavfall,” säger han.

”Spirulina och chlorella studeras som växtbaserade proteinkällor. Dessa proteinrika mikroalger kräver lite vatten och yta för att växa, vilket gör produktionen mer hållbar och miljövänlig”, betonade Dixon.

I slutändan kommer nya proteinkällor, såsom mikroalgbaserade proteinprodukter, att fortsätta att utvecklas, vilket ökar de tillgängliga alternativen för allmänheten.

Detta kommer att göra det mer tillgängligt för människor att införliva större mängd växtbaserade proteinkällor i sin kost.

Medical News Today

Journal of Nutrition

I Biblioteket finns alla studier samlade efter kategori.

Forskning Halsa

Recent Posts

Bekämpningsmedel och risk för pankreascancer

Exponering för bekämpningsmedel är associerad med en ökad risk för pankreascancer, enligt två franska studier.…

3 dagar ago

Barn ärver sina föräldrars fetma

Oddset för barn att ha fetma i medelåldern är sex gånger högre om båda föräldrarna…

7 dagar ago

Tidig cancerdebut: Snabbt åldrande kan vara orsaken

Nya studier visar att tidig cancerdebut hos vuxna under 50 år ökar, men man är…

2 veckor ago

Tarmfloran och atopiskt eksem

Atopisk dermatit, eller eksem, är en kronisk inflammatorisk hudsjukdom. Allt mer forskning pekar på att…

3 veckor ago

Ultraprocessade livsmedel kopplas till många sjukdomar

Ultraprocessade livsmedel genomgår många industriella processer och inkluderar produkter som bl.a snabbnudlar, färdigmat och varmkorv.…

4 veckor ago

För mycket protein är dåligt för hjärtat

En studie från Nature Metabolism rapporterar att för mycket protein är dåligt för hjärtat. Om…

1 månad ago

This website uses cookies.