Nyhetsbrev

Om oss

Jag heter Magnus och är utbildad sjuksköterska. Förutom att ha jobbat i sjukvården har jag även arbetat inom läkemedelsindustrin (därav vanan att läsa och sammanställa studier), medicintekniska branschen och med E-hälsa. Och jag har länge haft intresset att lära mig mer om hälsa, och ffa om min egen och hur jag kan optimera den så mycket som möjligt. Eftersom det handlar om min hälsa är jag angelägen om att studierna jag översätter verkligen kan bidra till en bättre hälsa. För mig, men också för dig!

Anledningen till att jag började med detta var att jag hade ett högt kolesterol*. Så jag började samla på mig studier om hur jag kunde sänka kolesterolet genom att förändra min livsstil, framför allt genom kosten och att motionera (och du behöver faktiskt inte springa för att det ska vara bra för din hälsa). Och samtidigt minska och helst undvika medicinering. Hälsa är ju inte isolerat till kost och motion så högen med studier kopplat till hälsan växte och nu finns områdena Kost, Motion, Livsstil, Övervikt, Övrigt (där allt som inte hamnar inom de andra kategorierna hamnar).

Jag har länge tyckt att det är spännande att utmana mina invanda beteenden och rutiner. Rutiner kan vi knappast klara oss utan för dom underlättar vardagen ganska mycket. Men vad jag menar är att utmana de rutiner som inte är bra för mig. Att kritiskt granska mig själv helt enkelt. Vi människor är ju till naturen ganska lata så en rutin jag införde var att inte bli stillasittande hela dagarna. Så mina nya nyttiga rutiner består av att gå en daglig rask promenad på ca en timme (den kan delas upp i 2-3 episoder). Även dagliga push-ups och armträning med gummiband samt benböj (ca varje timme) har blivit rutin.

Är du en modig person som dels inser att du nog måste förändra din livsstil för att ditt åldrande ska bli bra och att du ska kunna göra det du vill och fantiserar om, och dels känner att du vill utmana DINA ohälsosamma rutiner, men kanske inte riktigt vet och har kunskap om hur du ska göra? Då har du kommit en bra bit på väg och du kan komma ännu längre genom att anmäla dig till NYHETSBREVET och få kort sammanfattade studier, djupgående artiklar om exempelvis tarmfloran (som sannolikt är den viktigaste delen i vår kropp) och enkla nyttiga recept.

Välkommen

/ Magnus

*Kolesterol är ett fettämne som behövs för cellernas funktion och för att kroppen ska kunna producera exempelvis hormoner och produceras bl.a i levern. Men vi kan även få i oss det genom kosten. Kolesterol finns ju bara i animaliska livsmedel så jag tog successivt bort allt mer av dessa produkter tills slutligen inga animaliska produkter fanns kvar i min kost. Att bli helt växtbaserad (vegansk) kräver nyfikenhet och kreativitet. De flesta av oss har blivit uppväxta med husmanskost. Och i själva ordets natur ligger att det ska vara bra mat för oss. Men det är långt ifrån sant. Husmanskost består i många fall av processade och ultraprocessade produkter dvs livsmedel som förändrats väldigt mycket från sitt ursprung. Och den maten (den kallas västerländsk kost) har bidragit till att vi blivit överviktiga, drabbats av typ 2-diabetes, hjärt-kärlsjukdom, cancer mm.

Mitt kolesterol ligger bra men sannolikt har jag en ärftlig faktor som påverkar så jag vågar inte ta bort all medicinering. Tyvärr.

Länkad annons

Nyhetsbrev