Rött kött och typ 2-diabetes

27 november 2024 Medscape
26 februari 2025

För många människor är kött en central del vid måltider. Här har man tittat på rött kött och typ 2-diabetes, och att äta mindre kött kan minska risken för att utveckla typ 2-diabetes (T2D) och risken för att dö för dem som redan har sjukdomen.

Högt intag av rött kött har associerats med många hälsorisker, inklusive T2D, hjärt-kärlsjukdom, vissa typer av cancer och övergripande dödlighet, enligt Walter C. Willett, MD, professor i epidemiologi och nutrition vid Harvard TH Chan School of Public Health i Boston. De höga mängderna mättat fett och kolesterol med minimala mängder fleromättat fett bidrar med stor sannolikhet till risken, men höga mängder hemjärn, prekursorer av trimetylamin N-oxid (TMAO – är en liten aminoxid som genereras från kolin, betain och karnitin genom mikrobiell metabolism i tarmen. TMAO ansamlas i höga koncentrationer i vävnaden hos marina djur) och andra faktorer kan också bidra till negativa resultat.

Processat rött kött utgör också en risk, säger Willett, som var involverad i en studie (metaanalys) som inkluderade nära två miljoner människor från 20 länder. Man fann att konsumtionen av rött kött och processat kött var förknippat med ökad risk för utveckling av typ 2-diabetes och för att dö i sjukdomen – men även kyckling misstänktes öka risken.

Vissa forskare ifrågasätter bevisen som kopplar rött och processat kött till flera hälsotillstånd. Men kombinationen av randomiserade studier med riskfaktorer som resultat och epidemiologiska studier som löper över lång tid stödjer resultaten att rött kött har en negativ påverkan på kardiometabola sjukdomar, särskilt om man gör en jämförelse med hälsosamma växtbaserade proteinkällor som nötter, baljväxter och soja. enligt Willet,

Hur mycket kött är för mycket?

Om rött kött och processat kött ökar risken för diabetes, är det då nödvändigt att helt avstå från dessa livsmedel? Förmodligen inte; även om rekommenderade mängder kan skilja sig åt i olika studier, bör patienter vara medvetna om de potentiella riskerna av att äta kött.

Rött kött och typ 2-diabetes

I metaanalysen fann man att regelbunden konsumtion av varje ytterligare 50 gram processat kött per dag – motsvarande två skivor skinka eller bacon, eller en liten korv – var associerad med en 15% högre risk för att utveckla T2D under de kommande 10 åren. Inverkan av oprocessat rött kött var mindre och där fann man att konsumtion av varje ytterligare 100 gram rött kött om dagen var förknippat med en 10% högre risk.

En tidigare studie, fann en koppling mellan mängden rött kött som konsumerades och diabetesrisk, och personer som åt två portioner rött kött per vecka hade en ökad risk att utveckla T2D jämfört med de som åt färre portioner, och risken ökade med högre konsumtion.

När det gäller kyckling, kalkon eller anka anses de ofta vara ett alternativ till processat kött eller oprocessat rött kött, men få studier har undersökt och jämfört konsumtion av fågel med annat kött och sambandet med T2D.
I metaanalysen fann man att konsumtion av varje ytterligare 100 gram fågel om dagen var associerad med en 8% högre T2D-risk.

Forskarna är överens om att det krävs ytterligare forskning för att säkerställa kopplingen mellan kött och fågel till T2D, eftersom de flesta av studierna är observationsstudier och inte kan bevisa orsak och verkan. Trots det verkar de publicerade studierna peka i samma riktning, och metaanalysen inkluderade dessutom 18 studier med tidigare opublicerad data.

Fördelar med kött från ekologiska och gräsbetande djur?

Finns det någon riskskillnad om köttet är ekologiskt? Det finns lite forskning i detta avseende, så svaret är ”eventuellt”. En stor prospektiv studie fann att konsumtionen av ekologisk mat, totalt sett, var omvänt associerad (dvs lägre risk) med risken för T2D. Men återigen efterlyste författarna ytterligare studier för att bekräfta observationerna.

En spansk studie från 2019 jämförde näringssammansättningen av ekologiskt och konventionellt nötkött och den visade att ekologiskt nötkött hade 17% mindre kolesterol, 32% mindre fett, 16% mindre fettsyror, 24% mindre enkelomättade fettsyror, 170% mer alfa-linolensyra, 24% mer alfa-tokoferol, 53% mer betakaroten, 34% mer koenzym Q10 och 72% mer taurin än konventionellt nötkött.
Det betyder inte nödvändigtvis att ekologiskt nötkött är mindre benäget att bidra till T2D-risk, men det är något att tänka på.

Mireille Serlie, MD, PhD, professor i internmedicin (endokrinologi) vid Yale School of Medicine, New Haven, Connecticut, säger att ”fettsammansättningen i köttet återspeglar djurets kost. Därför kan gräsbetande nötkött vara bättre än nötkött uppfödda på spannmål, oavsett om det är ekologiskt eller inte.”

Byt till växtbaserat protein

Ny forskning verkar stödja en övergång till växtbaserat protein för optimal hälsa. ”Vi har goda bevis för att en övergång till en diet som rekommenderar hälsosam vegetabilisk mat som nötter, bönor och sojamat istället för rött kött kommer att ha viktiga hälsofördelar,” sa Willett. ”Om någon fortfarande skulle vilja konsumera rött kött är ungefär en portion/vecka ett lagom mängd”.

I Willetts studie från 2023 konstaterades att den procentuella lägre risken för T2D genom att ersätta det ”totala” dagliga intaget av kött med 1 portion/dag av nötter och baljväxter var 30%; att ersätta intaget av processat rött kött var 41% och att ersätta oprocessat rött kött var 29%.

Medscape

I Biblioteket finns alla studier samlade efter kategori

Prenumerera på nyhetsbrevet för att få 1 minuters korta sammanfattningar av medicinska studier

greatlife

Testmottagningen

Previous Story

Mikroplaster och demens

Next Story

2 faktorer påverkar åldrandet mest

Latest from Kost

Mikrobiotan vid olika dieter och hälsoutfall

Kom ihåg att det som är bra för din kropp är bra för tarmen. Och omvänt. Det handlar om att ge näring till din kropp och att äta mat med hög kvalitet. Mikrobiotan vid olika dieter kommer därför leda till…

Ultraprocessade livsmedel påskyndar biologiskt åldrande

Ultraprocessade livsmedel påskyndar biologiskt åldrande. Konsumtion av ultraprocessade livsmedel, som kolsyrade läsk- och energidrycker, processat kött, söta eller salta snacks, är förknippad med ett accelererat biologiskt åldrande, mätt med 36 biomarkörer i blodet. Men andra faktorer utöver dåligt näringsinnehåll kan…

Fördelar patienter kan dra av en växtbaserad kost

Växtbaserad kost har under det senaste decenniet blivit allt mer populär i takt med att bevisen som stöder hälsofördelarna blir allt starkare. Denna artikel visar på vilka fördelar patienter kan dra av en växtbaserad kost.…