Abstrakt
Av betydelse
Dålig kost är en ledande global faktor som är förknippad med kardiometabolisk sjukdom (CMD). Att utvärdera kvaliteten på bevisen för sambanden mellan specifik kost och kardiometabolisk sjukdom, är avgörande för att kunna ge rådgivande policys och konsumentrekommendationer till en hälsosam kost och folkhälsomål.
Mål
Att bedöma kvaliteten på bevisen för sambanden mellan specifik kost och kardiometabolisk sjukdom.
Bevisgranskning
PubMed och referenser av kvalificerade artiklar söktes mellan 1 maj 2015 och 26 februari 2021 där man bedömde metaanalyser av randomiserade kliniska studier och prospektiva kohortstudier som hade analyserat konsumtion av 1 eller flera kostprodukter.
Resultat
Totalt identifierades 2.058 potentiellt relevanta vetenskapliga rapporter, från vilka 285 studier bedömdes som relevanta att utvärderas. Det slutliga urvalet av artiklar inkluderade 28 metaanalyser som visade på 62 samband mellan kost och kardiometabolisk sjukdom. Bland dessa sambanden hade 10 livsmedel, 3 drycker och 12 näringsämnen åtminstone sannolika bevis på samband med kranskärlssjukdom, stroke och/eller diabetes. De flesta identifierade sambanden var produkter med en skyddande* effekt (n = 38) och ett mindre antal visade på skadligt* samband (n = 24), och att den risken ökade med ett högre intag.
Slutsatser och relevans
Denna systematiska översikt sammanfattar den aktuella kvaliteten på bevisen för sambanden mellan specifika kostprodukter och risk för kranskärlssjukdom, stroke och diabetes. Dessa fynd kan erbjuda information till kostvägledning, bedömning av sjukdomsbelastningen i specifika grupper, policyinställning och underlag till framtida forskning.
Kost och hjärtkärlsjukdom
* Tabell livsmedel som visar på skyddande eller skadligt samband med hjärtsjukdom och diabetes
KOST | KARDIOVASKULÄRT UTFALL | METABOLISKT UTFALL |
SKYDDANDE SAMBAND | SKYDDAR MOT: | SKYDDAR MOT: |
Frukt | Kardiovaskulär sjukdom, Kranskärlssjukdom, Stroke (propp, blödning) | Ingen uppgift |
Grönsaker | Kardiovaskulär sjukdom Kranskärlssjukdom, Stroke (propp) | Ingen uppgift |
Nötter eller frön | Kardiovaskulär sjukdom Kranskärlssjukdom | Ingen uppgift |
Fullkorn | Kardiovaskulär sjukdom Kranskärlssjukdom, Stroke (propp) | Diabetes |
Fisk, skaldjur | Kranskärlssjukdom (vid diabetes), Hjärtinfarkt, Stroke | Ingen uppgift |
Yoghurt | Ingen uppgift | Diabetes |
Choklad | Kardiovaskulär sjukdom, Kranskärlssjukdom, Hjärtinfarkt, Stroke (blödning) | Ingen uppgift |
Mjölk | Stroke | Ingen uppgift |
Te | Stroke | Ingen uppgift |
Kostfiber | Kardiovaskulär sjukdom Kranskärlssjukdom, Stroke | Diabetes |
Spannmålsfiber | Ingen uppgift | Diabetes |
Fruktfiber | Stroke | Ingen uppgift |
Grönsaksfiber | Stroke | Ingen uppgift |
Fleromättat fett | Kranskärlssjukdom | Ingen uppgift |
Kalium | Stroke | Ingen uppgift |
SKADLIGA SAMBAND | ORSAKAR: | ORSAKAR: |
Potatis | Ingen uppgift | Diabetes |
Rött kött | Kardiovaskulär sjukdom Kranskärlssjukdom, Stroke | Diabetes |
Processat kött | Kardiovaskulär sjukdom, Kranskärlssjukdom, Stroke (propp) | Diabetes |
Sötad dryck | Kardiovaskulär sjukdom, Kranskärlssjukdom, Stroke (propp) | Diabetes, högt BMI |
Glykemiskt index | Kranskärlssjukdom | Diabetes |
Glykemisk belastning | Kranskärlssjukdom | Diabetes |
Transfetter | Kranskärlssjukdom | Ingen uppgift |
Totalt protein | Ingen uppgift | Diabetes |
Animaliskt protein | Ingen uppgift | Diabetes |
Natrium | Stroke, högt blodtryck | Ingen uppgift |