5 riskfaktorer som förkortar ditt liv med 10 år

17 april 2025 The New England Journal of Medicine, Medscape
28 april 2025

5 riskfaktorer som förkortar ditt liv med 10 år. Fem klassiska riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdomar – högt blodtryck, högt kolesterol, fetma, diabetes och rökning – kan leda till att du minskar din livslängd med mer än 10 år om du har dessa när du är i 50 års åldern. Detta är slutsatsen i en studie som presenterades vid American College of Cardiology Scientific Session 2025.

Dessa fem risktillstånd står bakom cirka 50% av alla hjärt-kärlsjukdomar. Vi ville ta reda på hur många ytterligare levnadsår man kan få om dessa faktorer saknas eller förändras när man är i medelåldern, säger Christina Magnussen, MD, PhD, vid kardiologiska avdelningen, University Medical Center Hamburg-Eppendorf, Hamburg, Tyskland, under sin presentation i Chicago.

Resultaten, som också publicerades i The New England Journal of Medicine, visar att livsstilsförändringar och riskhantering i medelåldern kan göra en betydande skillnad. Att sänka blodtrycket och sluta röka verkade ha störst effekt.

Livsstilsförändringar

Studien visar även att om man gör livsstilsförändringar i 50 års åldern så kan det avsevärt påverka den förväntade livslängden, säger Holger Thiele, läkare, PhD, Hjärtcentrum, Universitet i Leipzig, Tyskland, och ordförande för Tyska kardiologiska sällskapet.

Med dessa enkla undersökningar i medelåldern kan risken för hjärt-kärlsjukdomar som hjärtinfarkt och stroke förutsägas.

Kvarstående risk

Forskargrupp analyserade data från över två miljoner människor i 39 länder. De undersökte om de medelålders deltagarna hade högt blodtryck, högt kolesterol, undervikt eller övervikt/fetma, diabetes och om de rökte. Sedan följdes deltagarna i upp till 47 år. Studien gjorde det möjligt att bedöma riskprognos upp till 90 års ålder.

Risken för att drabbas av hjärt-kärlsjukdom under sin livstid var betydande även utan de fem riskfaktorerna – och den var 13% för kvinnor och 21% för män. När alla fem riskfaktorer var närvarande steg den till 24% för kvinnor och 38% för män.

5 riskfaktorer som förkortar ditt liv med 10 år

Om kvinnor hade alla fem riskfaktorerna vid 50 års ålder så inträffade hjärt-kärlhändelser 13 år tidigare än hos dom som inte hade någon riskfaktor, och för män 11 år tidigare.

Risken att dö i förtid följde en liknande trend. Utan riskfaktorer var risken 53% för kvinnor och 68% för män. Med alla fem riskfaktorer ökade risken till 88% för kvinnor och 94% för män. Kvinnor med alla fem riskfaktorer hade en minskad förväntad livslängd på 14,5 år, och män nästan 12 år.

Viktiga åtgärder

Studien visade också att dessa resultat inte är definitiva. Genom att modifiera livsstil och behandla tillstånden kan risken för hjärt-kärlsjukdomar och död minskas.

Blodtryckskontroll och rökavvänjning är de mest effektiva åtgärderna:

  • Att sänka högt blodtryck när man är mellan 55 och 60 år fördröjde risken för att drabbas av hjärt-kärlincidenter med i genomsnitt 2,4 år för kvinnor och 1,2 år för män.
  • Att sluta röka vid samma ålder ökade livslängden med 2,1 år för kvinnor och 2,4 år för män.
    Ju fler riskfaktorer som kunde åtgärdas mellan 55 och 60 år, desto fler ytterligare levnadsår fick personerna. Att modifiera alla fem riskfaktorer var förknippat med ytterligare 5 levnadsår.

Medscape

The New England Journal of Medicine

I Biblioteket finns alla studier samlade efter kategori

Prenumerera på nyhetsbrevet för att få 1 minuters korta sammanfattningar av medicinska studier

greatlife

Testmottagningen

Previous Story

Bakteriofager, svampar och tarmhälsa

Latest from Övrigt

Bakteriofager, svampar och tarmhälsa

Bakteriofager, svampar och tarmhälsa. Forskning om tarmmikrobiotan har huvudsakligen fokuserat på bakterier, men bakteriofager (ett virus som angriper bakterier) och svampar spelar också avgörande roller, med betydande inverkan på hälsa och sjukdom…

Vin och cancerrisk

Detta är en genomgång av studier som analyserat vin och cancerrisk. I denna metaanalys från 31 januari 2025 fann man inget samband mellan konsumtion av vin och övergripande cancerrisk, oavsett vintyp. Men...…

Aspartam förvärrar ateroskleros

Denna studie publicerad i Cell Metabolism undersökte effekten av aspartam hos möss och fann bevis för att aspartam förvärrar ateroskleros vilket kan bidra till en ökad risk för kardiovaskulär sjukdom och man beskriver hur det går till.…

Livsmedel när du tar antibiotika

Antibiotika kan orsaka biverkningar, som buksmärtor och aptitlöshet. Att äta vissa livsmedel när du tar antibiotika kan minska risken för att drabbas av dessa biverkningar.…