En nyligen publicerad studie i Nature Medicine uppskattade den globala effekten av sockersötade drycker och konstaterar att läsk orsakar miljontals fall av diabetes och hjärtsjukdomar. Och man tittade på data från 184 länder.
Man fann att 2020 så låg sockersötade drycker bakom uppskattningsvis ca 10% av typ 2-diabetes-fallen och 3,1% av hjärt-kärlsjukdomar världen över.
Hur många sockerhaltiga drycker konsumerar vi?
Sockersötade drycker, som läsk och energidryck, är fortfarande populära drycker trots de potentiella riskerna. Forskarna menar att sockersötade drycker bidrar till uppkomst av typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdom, och till viktökning.
Man använde Global Dietary Database för att undersöka konsumtionen av sockersötade drycker. Databasen innehöll uppgifter från 2,9 miljoner människor i 118 länder, och forskarna menar att underlaget representerar 87,1% av världens befolkning.
Studien inkluderade alla drycker med tillsatt socker och mer än 50 kalorier (kcal) per 24 cl. Man uteslöt drycker som var gjorda av 100% frukt- eller grönsaksjuice, sötad mjölk och drycker utan kalorier som använde konstgjorda sötningsmedel.
I genomsnitt konsumerade man drygt 60 cl sockersötad dryck varje vecka, med variation mellan regioner och länder. Till exempel så drack personer i södra Asien bara 16,5 cl sockersötad dryck i genomsnitt per vecka, medan personer i Latinamerika och Karibien i genomsnitt drack 173 cl sockersötade drycker per vecka. I Colombia drack man i genomsnitt 410 cl på vecka, medan personer i Kina, Indien och Bangladesh bara drack 5 cl.
I allmänhet konsumerade män mer läsk än kvinnor, och yngre personer tenderade att konsumera mer läsk än äldre. Utbildningsnivån verkade påverka konsumtionen olika i olika regioner.
Läsk orsakar miljontals fall av diabetes och hjärtsjukdomar
Därefter tittade man på förekomsten av hjärt-kärlsjukdom och typ 2-diabetes och hur mycket av detta som kunde tillskrivas sockersötade drycker.
Man uppskattade att omkring 2,2 miljoner nya fall av typ 2-diabetes och 1,2 miljoner nya kardiovaskulära fall berodde på konsumtion av läsk. Man uppskattade också att sockersötade drycker orsakade 5,1% av dödsfallen i typ 2-diabetes och 2,1% av dödsfallen i hjärt-kärlsjukdom.
Olika länder drabbades olika. Till exempel hade Mexiko, Colombia och Sydafrika flest antal fall av typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdomar som kunde tillskrivas sockersötade drycker. Cirka 24% av nya fall av typ 2-diabetes och cirka 11% av nya fall av hjärt-kärlsjukdom berodde på sockersötade drycker i Latinamerika och Karibien.
Studiebegränsningar
Studiens uppskattningar är baserade på bästa tillgängliga data och motiverade antaganden, men bevisar inte orsak och verkan.
Man tog inte med andra troliga hälsoskador kopplade till sockersötad läsk, som tandkaries, andra risker med fetma, fettlever eller en obalans (dysbios) i mikrobiotan, och därför är fynden och hälsoskadorna sannolikt underskattade för vad sockersötade drycker kan orsaka.
Undersökningen bygger även på uppskattningar och kan därför innehålla felaktigheter.
I Biblioteket finns alla studier samlade efter kategori
Prenumerera på nyhetsbrevet för att få 1 minuters korta sammanfattningar av medicinska studier