Nyhetsbrev

Medelhavsdiet minskar risken för diabetes

19 november 2020 Journal of the American Medical Association
4 januari 2021

Abstrakt

Av vikt 

Medelhavsdiet* har kopplats till en minskad risk för att utveckla typ 2-diabetes, men de underliggande biologiska mekanismerna är oklara.

Upplägg och deltagare 

Denna studie genomfördes bland 25.317 till synes friska kvinnor. Deltagare som inte kunde uppvisa information om metabola biomarkörer som exempelvis insulinresistens, BMI, blodfetts-metabolism, och inflammation eller personer med diabetes vid studiestart uteslöts.

Resultat

Medelåldern för de 25.317 deltagande kvinnorna var 52,9 år och de följdes upp i genomsnitt i 19,8 år. 

Högre intag av Medelhavsdiet (≥6 poäng jmf ≤3 poäng) vid studiestart var associerat med så mycket som en 30% lägre risk för att utveckla typ 2-diabetes (justerat för ålder och energi; när det även justerades för kroppsmasseindex [BMI] var risken 15%). För personer med biomarkörer för insulinresistens gav Medelhavsdiet det största bidraget till riskminskning (65,5% lägre risk med Medelhavsdiet), följt av BMI (55,5%), HDL (53,0%) och inflammation (CRP – 52,5%), något mindre bidrag från grenade aminosyror (34,5%), VLDL (32,0%), LDL mått (31,0%), blodtryck (29,0%) och apolipoproteiner (23,5%), och minimalt bidrag (≤2%) från hemoglobin A1c. 

I undergruppsanalys sågs den omvända kopplingen (högre risk) mellan Medelhavsdiet och typ 2-diabetes endast bland kvinnor som hade BMI på ≥ 25 vid studiestart, men inte bland de som hade < 25.

Slutsats och relevans – Medelhavsdiet minskar risken för diabetes

I denna studie var ett högre intag av Medelhavsdiet associerat med en 30%-ig riskminskning för typ 2-diabetes under en 20-årsperiod, vilket till stor del kunde förklaras av en positiv påverkan på biomarkörer för insulinresistens, BMI, lipoprotein-metabolism, och inflammation (CRP).

* Medelhavsdieten använder olivolja som den dominerande oljan; är rik på frukt, grönsaker, baljväxter, nötter och frön; inkluderar måttliga mängder fisk och mejeriprodukter; och med begränsning av rött och processat kött, och godis.

Journal of the American Medical Association

Länkad annons

Nyhetsbrev

Previous Story

Plötslig hjärtdöd är kanske inte så plötslig? Hälften kontaktade sjukvården dagarna innan

Next Story

Konsumtion av ultraprocessad mat ökar risken för att dö

Latest from Kost

Ultraprocessade livsmedel påskyndar biologiskt åldrande

Ultraprocessade livsmedel påskyndar biologiskt åldrande. Konsumtion av ultraprocessade livsmedel, som kolsyrade läsk- och energidrycker, processat kött, söta eller salta snacks, är förknippad med ett accelererat biologiskt åldrande, mätt med 36 biomarkörer i blodet. Men andra faktorer utöver dåligt näringsinnehåll kan…

Fördelar patienter kan dra av en växtbaserad kost

Växtbaserad kost har under det senaste decenniet blivit allt mer populär i takt med att bevisen som stöder hälsofördelarna blir allt starkare. Denna artikel visar på vilka fördelar patienter kan dra av en växtbaserad kost.…

Kost och mental hälsa

Kost och mental hälsa hänger ihop. En Medelhavsdiet, rik på frukt och grönsaker, har visat sig minska risken för depression avsevärt. Men för att optimera mental hälsa är det också nödvändigt att komplettera med vitamin D och omega-3.…

Alla ultraprocessade livsmedel är inte dåliga

En mängd studier har visat på att konsumtion av ultraprocessade livsmedel kan leda till allvarliga hälsokonsekvenser. Nu antyder en ny studie att alla ultraprocessade livsmedel är inte dåliga för hälsan.…