Aspartam förvärrar ateroskleros

19 februari 2025 Cell Metabolism, Medical News Today
20 mars 2025

Denna studie publicerad i Cell Metabolism undersökte effekten av aspartam hos möss och fann bevis för att aspartam förvärrar ateroskleros vilket kan bidra till en ökad risk för kardiovaskulär sjukdom och man beskriver hur det går till. Man fann att aspartam utlöste toppar i frisättningen av insulin – hormonet som kontrollerar blodsockret – vilket leder till uppbyggnad av plack, eller ateroskleros, i artärerna.

Aspartam förvärrar ateroskleros

Studien ger övertygande bevis som kopplar aspartam till en ökad risk för åderförkalkning genom en insulinmedierad väg till inflammation. Fynden är betydande eftersom de erbjuder en biologisk förklaring till tidigare epidemiologiska studier som har observerat högre frekvenser av hjärt-kärlsjukdomar bland människor som konsumerar artificiella sötningsmedel.

Tre burkar dietläsk om dagen

Forskarna matade både han- och honmöss med en daglig dos av 0,15% aspartam dagligen, vilket motsvarar tre burkar (eller cirka 1 liter) dietläsk om dagen, under 12 veckor.

De jämförde sedan mössen med en grupp som fick mat UTAN aspartam och en grupp som fick mat som innehöll 15% socker (sackaros).

Under hela studien mätte de kontinuerligt mössens insulinnivåer. De bedömde också hälsan på blodkärlen vid 4, 8 och 12 veckor.

Insulinet ökar efter att ha konsumerat aspartam

Inom 30 minuter efter att ha konsumerat aspartam ökade mössens insulinnivåer avsevärt. Detta är inte förvånande, med tanke på att det finns receptorer för sötma i munnen, i tarmarna och i andra vävnader hos både möss och människor.

Dessa receptorer hjälper till att styra insulinfrisättningen efter att socker har ätits. Aspartam, som är 200 gånger sötare än socker, verkade lura receptorerna att frisätta mycket mer insulin.

Det var inte bara direkt efter aspartamkonsumtion som insulinnivåerna höjdes. Möss på aspartamdieten hade ihållande höga insulinnivåer, vilket tyder på att långvarig konsumtion av detta konstgjorda sötningsmedel kan leda till insulinresistens, vilket kraftigt ökar risken för typ 2-diabetes.

Cell Metabolism

Medical News Today

I Biblioteket finns alla studier samlade efter kategori

Prenumerera på nyhetsbrevet för att få 1 minuters korta sammanfattningar av medicinska studier

greatlife

Testmottagningen

Previous Story

Probiotika förkortar sjukdomstid hos barn med övre luftvägsinfektion

Next Story

Vin och cancerrisk

Latest from Övrigt

Är intermittent fasta bra?

Är intermittent fasta bra? Mänskligheten utvecklades under förhållanden med relativ matbrist, vilket gjorde intermittent fasta till en vanlig företeelse. De som anpassade sitt liv efter dessa förutsättningar överlevde och förde sina gener vidare genom generationerna.…

Mikrobiotan och neurologiska sjukdomar

Mikrobiotan och neurologiska sjukdomar. Åldersrelaterade neurologiska sjukdomar som ex ALS, MS och Alzheimers sjukdom och andra demenssjukdomar befinner sig vid en "brytpunkt". Och det är här tarmmikrobiotan kommer in.…

5 riskfaktorer som förkortar ditt liv med 10 år

5 riskfaktorer som förkortar ditt liv med 10 år. Fem klassiska riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdomar – högt blodtryck, högt kolesterol, fetma, diabetes och rökning – kan leda till att du minskar din livslängd med mer än 10 år om du har…

Bakteriofager, svampar och tarmhälsa

Bakteriofager, svampar och tarmhälsa. Forskning om tarmmikrobiotan har huvudsakligen fokuserat på bakterier, men bakteriofager (ett virus som angriper bakterier) och svampar spelar också avgörande roller, med betydande inverkan på hälsa och sjukdom…

Vin och cancerrisk

Detta är en genomgång av studier som analyserat vin och cancerrisk. I denna metaanalys från 31 januari 2025 fann man inget samband mellan konsumtion av vin och övergripande cancerrisk, oavsett vintyp. Men...…