Nyhetsbrev

Högt intag av vitt bröd ökar risk för hjärt-kärlsjukdom

3 februari 2021 British Medical Journal
22 februari 2021

Abstrakt

Målsättning

Att utvärdera sambandet mellan intag av raffinerade spannmål, fullkorn och vitt ris med hjärt-kärlsjukdom, total dödlighet, blodfetter och blodtryck i den prospektiva epidemiologiska (PURE) -studien.

Deltagare

148.858 deltagare med en medianuppföljning på 9,5 år. PURE-studien i 21 länder.

Utformning

Landsspecifika validerade frågeformulär användes för att bedöma intag av raffinerat spannmål*, fullkorn och vitt ris.

Huvudresultat

Sammansättning av dödlighet eller större kardiovaskulära händelser (definierad som död på grund av kardiovaskulära orsaker, icke-dödlig hjärtinfarkt, stroke eller hjärtsvikt). 

Resultat

Analyser baserades på 137.130 deltagare (efter att ha uteslutit av dem med hjärt-kärlsjukdom vid studiestart). Under uppföljningen drabbades 9,2% (n = 12,668) av deltagarna av en händelse. Den högsta kategorin av intag av raffinerat spannmål (≥350 g / dag eller cirka 7 portioner / dag) var associerad med högre risk för total dödlighet (P = 0,004), större incidenter i hjärt-kärlsjukdomar (P <0,001) och kombinationer av dessa (P <0,001) jämfört med de med lägsta intaget (<50 g / dag). Högre intag av raffinerat spannmål var associerat med högre systoliskt blodtryck. Inga signifikanta samband hittades mellan intag av fullkorn eller vitt ris och hälsoutfall.

Slutsats – vitt bröd ökar risk för hjärt-kärlsjukdom

Högt intag av raffinerat spannmål var associerat med högre risk för dödlighet och större incidenter i hjärt-kärlsjukdom.

* Raffinerat (vitt) mjöl, inklusive vitt bröd, pasta / nudlar, frukostflingor, kex och bageriprodukter / desserter som innehåller raffinerat spannmål. Paketerad frukost av majs ingick också i denna grupp.

British Medical Journal

Länkad annons

Nyhetsbrev

Previous Story

Keto vs växtbaserad kost: Stämmer kolhydrat – insulinmodellen?

Next Story

Fysisk aktivitet, övervikt och hjärt-kärlsjukdom

Latest from Kost

Fördelar patienter kan dra av en växtbaserad kost

Växtbaserad kost har under det senaste decenniet blivit allt mer populär i takt med att bevisen som stöder hälsofördelarna blir allt starkare. Denna artikel visar på vilka fördelar patienter kan dra av en växtbaserad kost.…

Kost och mental hälsa

Kost och mental hälsa hänger ihop. En Medelhavsdiet, rik på frukt och grönsaker, har visat sig minska risken för depression avsevärt. Men för att optimera mental hälsa är det också nödvändigt att komplettera med vitamin D och omega-3.…

Alla ultraprocessade livsmedel är inte dåliga

En mängd studier har visat på att konsumtion av ultraprocessade livsmedel kan leda till allvarliga hälsokonsekvenser. Nu antyder en ny studie att alla ultraprocessade livsmedel är inte dåliga för hälsan.…

Ketodiet försämrar bakteriell mångfald i tarmen

En ketodiet kan på kort sikt bidra till viktminskning men det finns farhågor om negativa effekter på lång sikt på kardiovaskulär hälsa och att en ketodiet försämrar bakteriell mångfald i tarmen.…