Nyhetsbrev

Keto vs växtbaserad kost: Stämmer kolhydrat – insulinmodellen?

21 januari 2021 Medscape Nature Medicine
9 februari 2021

Detta är en översatt artikel från Medscape, vilka har sammanfattat studien ”Effect of a plant-based, low-fat diet versus an animal-based, ketogenic diet on ad libitum energy intake” från Nature Medicine.

Det finns bättre sätt och mindre bra sätt att göra dietstudier på. Mindre bra sätt är att skicka ett frågeformulär till några tusen människor och be dem att komma ihåg vad de åt och sedan koppla svaren till de resultat man hittar. På så sätt får man studier som säger att ägg dödar dig , eller att ägg håller dig frisk, eller kanske något annat.

Det man verkligen ville ha svar på i denna studien var frågor om ketogen diet. Vad som började med Atkins uppträder senare under ett annat namn, men logiken är i princip densamma: Kolhydrater är fienden.

Källa bild: Medscape

Kolhydrater ökar insulininsöndringen, vilket leder till fettansamling och – enligt teorin – till att man äter mer. Med andra ord, kolhydrater får in oss i en ond cirkel – äta, insöndra insulin vilket leder till att vi äter mer, vilket har skapat vår nuvarande fetmaepidemi.

Men det är inte den enda teorin. Många tror att det inte är innehållet i kosten som är det viktiga, utan hur vi äter maten. Ultraprocessade livsmedel som förstärker smaker, och som innehåller salter och sockerarter som hänför våra sinnen och levererar täta kalorier ledande till för mycket energiintag och som gör att vi går upp i vikt. Att dessa ultraprocessade livsmedel är tunga på kolhydrater har inget med det att göra.

Så forskarna bestämde sig för att ta reda på hur det verkligen förhåller sig. 

Tjugo vuxna inkluderades i en randomiserad (lottad) crossover-studie (de testar båda kosterna). De tillbringade totalt 28 dagar i NIHs enhet i Bethesda. Under två veckor skulle de antingen få en animalisk protein-tung keto-diet eller en diet med låg fetthalt / kolhydrater som mest var vegetabiliska. Efter två veckor bytte de till den andra kosten.

Noterbart är att detta var en ”ad libitum” studie dvs de fick äta vad och när dom ville enligt kostschemat. De erbjöds mer mat än vad de kunde önska sig och de behövda bara äta det dom kände för. De blev också tillsagda att inte försöka gå ner i vikt eller något – bara bete sig som vanligt.

Mängder av parametrar mättes, men det primära målet var hur många kalorier deltagarna åt. Och resultaten var ganska starka. I genomsnitt åt deltagarna cirka 700 färre kalorier per dag när de åt den växtbaserade kosten jämfört med ketodieten.

Källa bild: Medscape

Det är ett ganska stor skillnad. Observera att det ökade intaget av kalorier började omgående dvs dag 1.

Varför åt de mindre? Det berodde inte på att kosten med låg fetthalt var äcklig. Deltagarnas omdömde av matens ”behaglighet” och ”bekanskap” var likartad för båda dieterna.

Men en nyckelfaktor är att energidensiteten hos diet med låg fettinnehåll är mycket lägre; grönsaker har inte de kalorier per gram som bacon har. Så kalorierna per minut som konsumerades var högre på ketodieten.

Så med tanke på att deltagarna åt färre kalorier när de var på den magra dieten, tappade de då mer vikt än vad de gjorde på keto?

Konstigt nog, nej. Faktum är att deltagarna på lågkolhydratdiet förlorade mer vikt, särskilt under den första veckan.

Källa bild: Medscape

Keto vs växtbaserad kost

Detta är ett fenomen man har sett tidigare med dieter med mycket låga kolhydrater, och det finns olika förklaringar till det. Den bästa förklaringen är att utan kolhydrater bryts en massa glykogenförråd ner och släpper ut vatten som sedan utsöndras med urinen.

Detta stöds av det faktum att viktminskningen med ketodiet inte verkar vara en särskilt bra viktminskning. DEXA röntgen (bentäthet) avslöjade att den vikt som förlorades i ketogruppen huvudsakligen berodde på förlust av muskler. Konstigt, med tanke på det högre proteinintaget med keto-kosten. Viktminskningen i växtbaserade gruppen med låg fetthalt berodde främst på förlust av fettmassa.

Källa bild: Medscape

Men som förväntat ledde det höga kolhydratinnehållet till signifikant högre glukosnivåer och glukosvariationer. Båda har kopplats till hjärtsjukdomar.

Men faktum kvarstår att det är väldigt svårt att följa någon av dessa dieter om du inte är inlåst på en klinik på NIH. Noterbart är att båda grupperna gick ner i vikt. Och ingen av dieterna innehöll ultraprocessade livsmedel.

Det kanske inte går att dra för stora växlar av 2 veckors diet. Att under lång tid stå på ketodiet har förknippats med en ökad risk för bl.a höga blodfetter (LDL kolesterol).

Medscape

Nature Medicine

Länkad annons

Nyhetsbrev

Previous Story

Fysisk aktivitet skyddar mot cerebrovaskulära incidenter

Next Story

Högt intag av vitt bröd ökar risk för hjärt-kärlsjukdom

Latest from Kost

Växtbaserad kost minskar återfall av prostatacancer

I denna studien fann man att en växtbaserad kost minskar återfall av prostatacancer. Män som till övervägande del konsumerade en växtbaserad kost drabbades hälften så ofta av återfall som män som inte följde denna kost.…

Xylitol kopplas till hjärtinfarkt, stroke

Xylitol kopplas till hjärtinfarkt, stroke enligt en ny studie publicerad i European Heart Journal. Man följde personer under 3 år och de med högst nivåer av xylitol i blodet hade störst risk för att drabbas.…

Äta fort och sent på kvällen kan påverka hälsan

Du är vad du äter, lyder ordspråket. Men en växande mängd bevis pekar på att det inte bara är vad och hur mycket du äter som påverkar din hälsa, utan när och hur snabbt du äter spelar också roll. Äta…

2 läsk per vecka kan skada hjärtat

2 läsk per vecka kan skada hjärtat. För dom som drack läsk dagligen var risken ännu högre. Intressant nog vägde träning INTE upp för läskens skadliga effekter.…