Det är dags att lägga ned hypen om att allt fler människor kommer att leva tills dom blir 100 år. Man har kommit fram till att människans förväntade livslängd har bromsats in.
Detta enligt en studie som analyserade data från dödsregister i tio rika länder, bland annat Sverige.
Vissa forskare håller dock inte med och påpekar att den medicinsk vetenskapen kan hitta sätt att tänja på åldersgränserna.
Framsteg inom folkhälsa och medicin under 1900-talet ökade människans förväntade livslängd med cirka tre år per decennium. Men forskarna bakom studien och andra har länge hävdat att denna ökningstakt inte är hållbar, och håller inte med den optimistiska prognosen som säger att de flesta barn födda under det tjugoförsta århundradet kommer att leva till dom blir 100 år eller äldre. Det är svårt att bekräfta den prognosen, eftersom det enda sättet att få svar på det är att invänta tiden. Kommer dessa människor att bli 100 år eller kommer de att dö innan?
Minskad livslängd i nästan alla rika länder
Dessa nya bevis är baserade på antalet rapporterade dödsfall i några länder med den högsta livslängden, inklusive Hongkong, Japan, Sydkorea, Australien, Frankrike, Italien, Schweiz, Sverige, USA och Spanien. Man analyserade perioden 1990 till 2019 för att undvika effekter av covid-19 pandemin.
Man fann att den förväntade livslängden mellan 2010–19 hade sjunkit och var lägre än den som sågs mellan 1990 och 2000. Människor levde fortfarande längre, men ökningstakten hade minskat. Faktum är att i varje befolkning utom i Hongkong och Sydkorea, bromsades den till under 2 år.
Sammantaget konstaterade studien att barn födda från 2010 har en relativt liten chans att leva till dom blir 100 år (5,1 % chans för kvinnor och 1,8 % chans för män).
Kan vi övervinna åldrandet?
Det är uppenbart att en ytterligare ökning av den genomsnittliga livslängden är problematisk eftersom det skulle krävas behandlingar för diverse sjukdomar som drabbar äldre människor.
Även om det kan vara svårt att öka livslängden, kan den snabba utvecklingen av ny teknik leda till en oväntad hälsorevolution, säger andra forskare.
För 100 år sedan var det få forskare som trodde att barnadödligheten kunde minska i någon större omfattning. Men framsteg inom vacciner, utbildning och folkhälsa har sedan dess sänkt barnadödligheten från över 20% 1950 till lägre än 4% idag.
Studien avslöjar också vad forskarna kallar en ”chockerande” minskning av medellivslängden i USA från 2010. Nedgången i USA påverkas av ett ökande antal dödsfall på grund av sjukdomar som typ 2-diabetes och hjärtsjukdomar hos personer i åldern cirka 40 till 60 år.
I Biblioteket finns alla studier samlade efter kategori
Prenumerera på nyhetsbrevet för att få 1 minuters korta sammanfattningar av medicinska studier