Nyhetsbrev

Växtbaserad kost minskar återfall av prostatacancer

1 maj 2024 JAMA
16 juli 2024

Sammanfattning

Efter prostatacancer drabbades män som till övervägande del konsumerade en växtbaserad kost hälften så ofta av återfall som män som inte följde denna kost, enligt en amerikansk studie.

Studie undersökte om kosten påverkar risken för återfall av prostatacancer.

Man undersökte 2000 män som haft icke-metastaserande prostatacancer mellan 1999 och 2018. Patienterna fick även fylla i ett frågeformulär om kost och livsstil. Två växtbaserade kostindex användes i utvärderingen: The Plant-Based Diet Index (PDI) och den hälsosamma PDI (hPDI). Hälsosamma växtbaserade livsmedel är (fullkorn, grönsaker, nötter och baljväxter) och ohälsosamma (fruktjuice, läsk, raffinerade spannmålsprodukter och potatis).

Män som konsumerade mest växtbaserad kost enligt PDI hade 47% lägre risk för canceråterfall än de som konsumerade minst växtbaserad kost.

Enligt hPDI sågs ingen tydlig koppling i hela gruppen till en ökad risk för återfall. Endast hos patienter med en aggressiv prostatacancer fann man att de som konsumerade mest växtbaserad kost enligt hPDI hade 55% lägre risk för återfall än de som konsumerade minst.

Forskarna drog slutsatsen att en övervägande växtbaserad kost hos män med prostatacancer kan associeras med bättre utfall.

Även i gruppen som åt mest växtbaserad kost konsumerade deltagarna kött och mejeriprodukter.

Datan bekräftar till stor del vad som redan har visats i andra studier, nämligen att en medelhavskost med mycket grönsaker och frukt, hälsosam olivolja, fisk och inte för mycket rött kött sannolikt är det mest fördelaktiga när det gäller cancer. sjukdomar.

Studien undersökte vare sig en helt växtbaserad kost (vegansk) eller vegetarisk kost.

Studien – Växtbaserad kost minskar återfall av prostatacancer

Efter diagnos och behandling av prostatacancer drabbades män som till övervägande del konsumerade en växtbaserad kost av återfall hälften så ofta som män som inte följde denna kost, enligt en amerikansk studie.

Flera studier på små patientgrupper har visat att risken för prostatacancer minskar när man undviker animaliska produkter, eller att individer generellt drabbas mindre av cancer när de följer en vegetarisk kost.

Denna studie undersökte om kosten är relevant för återfall av prostatacancer hos över 2000 män och med 6,5 års uppföljning efter diagnos. Patienter undrar ofta efter operationen om de kan göra något själva för att skydda sig mot att cancern återkommer. Och den här studien visar att att om man äter mer växtbaserad kost så minskar risken för återfall.

Sekundär förebyggande effekt

Det är inte så väl studerat hur en växtbaserad kost påverkar patienter efter en prostatacancer diagnos.

Man undersökte män med histologiskt bekräftad, icke-metastaserande prostatacancer (stadium T3a) som inkluderades i CaPSURE-studien mellan 1999 och 2018. Mellan 2004 och 2016 deltog de i en omfattande undersökning om kost och livsstil, som inkluderade ett validerat frågeformulär för kost.

Patienterna delades in efter två växtbaserade kostindex: The Plant-Based Diet Index (PDI) och den hälsosamma PDI (hPDI). De två indexen skiljer sig åt i utvärderingen av växtbaserade livsmedel klassificerade som hälsosamma (fullkorn, grönsaker, nötter och baljväxter) eller ohälsosamma (fruktjuice, läsk, raffinerade spannmålsprodukter och potatis). De senare produkterna ger lägre poäng i hPDI.

Kroniska sjukdomar

PDI och hPDI utvecklades 2016 i tre stora studier och man har redan kunnat använda dieterna för att utvärdera risken för att utveckla diabetes, kranskärlssjukdom och risken för att dö; till en lägre risk för dödlig prostatacancer; och till en bättre livskvalitet hos män med prostatacancer.

I den aktuella studien undersökte forskarna om de två kostindexen också kan kopplas till utvecklingen av prostatacancer dvs till återfall, sekundär behandling, skelettmetastaser och prostatacancerspecifik dödlighet.

Lägre risk för återfall

De 2062 deltagarna hade en medianålder på 65 år, 31 månader i median hade förflutit mellan diagnosen prostatacancer och tiden till besvarande av frågeformuläret om kost. Under en medianuppföljning på 6,5 år efter frågeformuläret hade 190 män fått återfall av prostatacancer, och det fanns 61 prostatacancerspecifika dödsfall.

Män som konsumerade mest växtbaserad kost enligt PDI hade 47% lägre risk för canceråterfall än de som konsumerade minst växtbaserad kost.

När man använde indexet hPDI för att utvärdera kosten var resultaten mindre tydliga. I hela gruppen var detta index inte associerat med risken för återfall. Endast hos patienter med aggressiv prostatacancer (Gleason-poäng ≥ 7) fanns ett signifikant samband. I denna undergrupp hade de som konsumerade mest växtbaserad kost enligt hPDI 55% lägre risk för återfall än de som konsumerade minst.

Forskarna drog slutsatsen att en övervägande växtbaserad kost hos män med prostatacancer kan associeras med bättre resultat.

Animaliska produkter tillåtna

Även i gruppen som åt mest växtbaserad kost konsumerade deltagarna kött och mejeriprodukter.

Datan bekräftar till stor del vad som redan har visats i andra studier, nämligen att en Medelhavskost med mycket grönsaker och frukt, hälsosam olivolja, fisk och INTE FÖR MYCKET RÖTT KÖTT sannolikt är det mest fördelaktiga när det gäller cancersjukdomar.

Studien undersökte vare sig en helt växtbaserad kost (vegansk) eller vegetarisk kost.

JAMA

I Biblioteket finns alla studier samlade efter kategori

Prenumerera på nyhetsbrevet för att få 1 minuters korta sammanfattningar av medicinska studier

Länkad annons

Nyhetsbrev

Previous Story

Vad du äter när du är 40 år påverkar hur du mår när du blir äldre

Next Story

Tarmmikrobiotan kopplad matberoende

Latest from Kost

Alla ultraprocessade livsmedel är inte dåliga

En mängd studier har visat på att konsumtion av ultraprocessade livsmedel kan leda till allvarliga hälsokonsekvenser. Nu antyder en ny studie att alla ultraprocessade livsmedel är inte dåliga för hälsan.…

Ketodiet försämrar bakteriell mångfald i tarmen

En ketodiet kan på kort sikt bidra till viktminskning men det finns farhågor om negativa effekter på lång sikt på kardiovaskulär hälsa och att en ketodiet försämrar bakteriell mångfald i tarmen.…