Nyhetsbrev

Vilket kött är dåligt för hjärtat?

9 september 2021 Medscape, Critical Reviews in Food Science and Nutrition
16 september 2021

Budskap att ta med:

Enligt en meta-analys kan konsumtion av processat rött kött och rött kött, men inte fågel, vara en riskfaktor för ischemisk hjärtsjukdom.

Varför det här spelar roll

Folkhälsorekommendationer bör uppmuntra till att begränsa intaget av processat rött och rött kött.

Studiens design och upplägg

Forskare vid University of Oxford och Oxford University Hospital NHS Foundation Trust genomförde en meta-analys av 13 studier (1.437.989 personer), identifierade efter en litteratursökning i elektroniska medicinska databaser.

Finansiering: Wellcome Trust under Livestock, Environment and People – LEAP -bidrag och andra.

Viktiga resultat – vilket kött är dåligt för hjärtat

För varje 50 gram intag av rött kött per dag ökade risken för ischemisk hjärtsjukdom med 9%.

För varje 50 gram intag av processat kött per dag ökade risken för ischemisk hjärtsjukdom med 18%.

Det fanns inget signifikant samband mellan intag av fågel och risken för ischemisk hjärtsjukdom. 

Begränsningar

Hur resultaten definierades varierade i studierna som inkluderades.

Medscape

Critical Reviews in Food Science and Nutrition

Länkad annons

Nyhetsbrev

Previous Story

Jag vill gå ned i vikt: Vilken kost är bäst?

Next Story

Steg per dag och dödlighet bland medelålders vuxna

Latest from Kost

Fördelar patienter kan dra av en växtbaserad kost

Växtbaserad kost har under det senaste decenniet blivit allt mer populär i takt med att bevisen som stöder hälsofördelarna blir allt starkare. Denna artikel visar på vilka fördelar patienter kan dra av en växtbaserad kost.…

Kost och mental hälsa

Kost och mental hälsa hänger ihop. En Medelhavsdiet, rik på frukt och grönsaker, har visat sig minska risken för depression avsevärt. Men för att optimera mental hälsa är det också nödvändigt att komplettera med vitamin D och omega-3.…

Alla ultraprocessade livsmedel är inte dåliga

En mängd studier har visat på att konsumtion av ultraprocessade livsmedel kan leda till allvarliga hälsokonsekvenser. Nu antyder en ny studie att alla ultraprocessade livsmedel är inte dåliga för hälsan.…

Ketodiet försämrar bakteriell mångfald i tarmen

En ketodiet kan på kort sikt bidra till viktminskning men det finns farhågor om negativa effekter på lång sikt på kardiovaskulär hälsa och att en ketodiet försämrar bakteriell mångfald i tarmen.…