Nyhetsbrev

Lipoprotein(a) ökar risken för plack i hjärtats kärl

17 juli 2024 JAMA
9 oktober 2024

Är Lipoprotein(a)* (Lp[a]) associerat med tillväxt av plack i hjärtats koronarkärl hos patienter med risk för att utveckla aterosklerotisk hjärtsjukdom?

Lipoprotein(a) (Lp[a]) är en riskfaktor för hjärt-kärlsjukdom. Långtidseffekter på tillväxten av plack i koronarkärlen och på fettvävsinflammation i hjärtat är dock okänd.

Man ville undersöka sambandet mellan Lp(a)-nivåer med långvarig tillväxt av plack i koronarkärlen och på fettvävsinflammation i hjärtat.

Denna prospektiva studie inkluderade från början 299 patienter med misstänkt kranskärlssjukdom (CAD) som genomgick upprepad datortomografi av hjärtats koronarkärl (CCTA) med ett intervall på 10 år. Lp(a) mättes vid uppföljningen.

32 patienter exkluderades på grund av kranskärlsbypass, vilket resulterade i totalt 267 patienter. Man samlade in data från oktober 2008 till oktober 2022.

Resultat

De 267 patienterna hade en medelålder på 57 år och 153 var män (57%). Patienter med Lp(a)-nivåer på 125 nmol/L eller högre hade dubbelt så hög procentuell plackvolym jämfört med patienter med Lp(a)-nivåer mindre än 125 nmol/L. Justerat för andra riskfaktorer resulterade varje fördubbling av Lp(a) i ytterligare 0,32 % ökning av den procentuell placktillväxten under de 10 åren av uppföljning. 

Patienter med högre Lp(a)-nivåer hade en mer försvagad fettvävnad runt kransartärerna både vid studiestart och vid uppföljningen.

Slutsats – Lipoprotein(a) ökar risken för plack i hjärtats kärl

I denna långsiktiga prospektiva studie var högre Lp(a)-nivåer associerade med ökad utveckling av placktillväxt i kranskärlen och fettvävnadsinflammation i hjärtats kärl. 

Denna data pekar på betydelsen av förhöjda Lp(a)-nivåer för koronar ateroskleros med utveckling av farliga inflammatoriska plack som på sikt lätt kan lossna.

* Lipoprotein(a) är en variant av LDL-kolesterol som redan på 1980-talet beskrevs vara associerad med ökad risk för kardiovaskulär sjukdom. Lp(a) partikeln består av en LDL-partikel som är kopplad till en specifik peptid, apolipoprotein(a), apo(a). En ökad risk för kardiovaskulär sjukdom föreligger vid förhöjda värden. Koncentrationen i blodet är starkt kopplad till ärftlighet och förhöjt Lp(a) bör karakteriseras som en genetisk rubbning.

I aktuella europeiska riktlinjer rekommenderas att Lp(a) bör ingå i utredning avseende kardiovaskulär risk, minst en gång för varje person. 
Be din doktor om att få ta ett prov och hänvisa gärna till de europeiska riktlinjerna som rekommenderar det.

JAMA

I Biblioteket finns alla studier samlade efter kategori

Prenumerera på nyhetsbrevet för att få 1 minuters korta sammanfattningar av medicinska studier

Länkad annons

Nyhetsbrev

Previous Story

50% av alla demensfall kan förebyggas

Next Story

Människans förväntade livslängd har bromsats in

Latest from Övrigt

50% av alla demensfall kan förebyggas

Nästan 50% av alla demensfall kan förebyggas eller fördröjas genom att eliminera 14 påverkbara riskfaktorer, enligt en rapport från The Lancet Commission.…

Tidsbegränsat ätande vid metabolt syndrom

Vuxna med metabolt syndrom och förhöjda blodsockernivåer, som äter inom ett tidsbegränsat fönster kan se förbättring i HbA1c, liksom minskning i kroppsvikt och kroppsfett, enligt en randomiserad kontrollerad studie.…

Demensrisken ökar oavsett alkoholmängd

Demensrisken ökar oavsett alkoholmängd, enligt en ny studie. Och det motsäger tidigare forskning som pekat på att lätt till måttligt drickande kan skydda mot demens.…

Åldrandet sker snabbare vid 44 och 60 år

Ny forskning tyder på att vårt åldrande inte bara är en långsam pågående process, utan åldrandet sker snabbare vid 44 och 60 år. Det kan förklara varför vi drabbas av hälsoproblem i större utsträckning i dessa åldrar.…