Ultraprocessade livsmedel påskyndar biologiskt åldrande. Konsumtion av ultraprocessade livsmedel, som kolsyrade läsk- och energidrycker, processat kött, söta eller salta snacks, är förknippad med ett accelererat biologiskt åldrande, mätt med 36 biomarkörer i blodet. Men andra faktorer utöver dåligt näringsinnehåll kan vara orsaken.
Tidigare studier har rapporterat ett samband mellan hög konsumtion av ultraprocessade produkter och vissa mått på tidigt biologiskt åldrande, såsom kortare telomerlängd, kognitiv försämring och bräcklighet (svaghet), men förhållandet är fortfarande till stor del oklart, inklusive exakt hur ultraprocessade produkter kan skada hälsan.
För att undersöka sambandet mellan konsumtion av ultraprocessade produkter och biologiskt åldrande genomförde forskare en analys av 22 495 personer (medelålder, 55,6 år; 52 % kvinnor) från Moli-sani-studien i Italien, där personerna rekryterades mellan 2005 och 2010.
Matkonsumtion utvärderades med ett frågeformulär som omfattade 188 olika livsmedel, som var och en kategoriserades i en av fyra grupper baserat på hur processade de är, allt från minimalt processade livsmedel, såsom frukt, grönsaker, kött och fisk, till ultraprocessade produkter (väldigt bearbetade).
Intaget av ultraprocessade produkter bestämdes efter hur mycket deras totala intag av mat och dryck som konsumerades per dag (g/dag) och hur mycket av det som bestod av ultraprocessade produkter.
Deltagarna kategoriserades i könsspecifika grupper efter hur mycket ultraprocessade produkter deras kost bestod av. Dietkvaliteten utvärderades också med hjälp av Mediterranean Diet Score.
Biologisk ålder beräknades med hjälp av en metod baserat på 36 blodbiomarkörer, och skillnaden mellan den genomsnittliga biologiska och kronologiska åldern analyserades.
Medelskillnaden mellan biologiska och kronologiska åldrar hos deltagarna var -0,70 år.
Ett högt intag av ultraprocessade produkter var associerat med accelererat biologiskt åldrande jämfört med de med lågt intag, med en genomsnittlig skillnad mellan den biologiska och kronologiska åldrarna på -4,1 år och 1,6 år hos de med det lägsta respektive högsta intaget.
Sambandet mellan konsumtion av ultraprocessade produkter och biologiskt åldrande var inte linjär. Sambandet tenderade att vara starkare hos män än hos kvinnor, men detta var inte statistiskt signifikant.
Att inkludera Medelhavsdietpoäng i modellen försvagade sambandet med 9,1%, vilket tyder på att dåligt näringsinnehåll sannolikt förklarar en liten del av den underliggande mekanismen.
Slutsats – Ultraprocessade livsmedel påskyndar biologiskt åldrande
Den dåliga näringssammansättningen av ultraprocessade livsmedel förklarade svagt detta samband, vilket tyder på att biologiskt åldrande istället kan påverkas negativt av tillsatsämnen i ultraprocessade livsmedel.
Studiens design begränsade möjligheterna att tydligt bestämma ett samband, och även att studien var en observations studie begränsade förmågan att fastställa kausaliteten mellan konsumtion av ultraprocessade produkter och biologiskt åldrande. Även att man använde sig av självrapportering av kostintag kan ha påverkat. Studiepopulationen var begränsad till vuxna från centrala södra Italien, vilket kan påverka resultatens generaliserbarhet.
The American Journal of Clinical Nutrition
I Biblioteket finns alla studier samlade efter kategori
Prenumerera på nyhetsbrevet för att få 1 minuters korta sammanfattningar av medicinska studier