Antibiotika kan orsaka biverkningar, som buksmärtor och aptitlöshet. Att äta vissa livsmedel när du tar antibiotika kan minska risken för att drabbas av dessa biverkningar.
Antibiotika är läkemedel som bekämpar bakterier. De fungerar antingen genom att döda bakterier eller genom att förhindra att dom fortplantar sig.
Antibiotika orsakar ofta gastrointestinala biverkningar som:
- illamående
- diarre
- uppblåsthet
- dålig matsmältning
- buksmärtor
- aptitlöshet
Biverkningar kan vara besvärliga men brukar ofta gå över snabbt.
Att äta rätt mat kan hjälpa till att förhindra biverkningar men också påskynda läkning.
Livsmedel när du tar antibiotika – under tiden och efter
Vår tarm innehåller miljarder bakterier och andra mikroorganismer, som kallas tarmmikrobiotan.
Antibiotika bekämpar sjukdomsframkallande bakterier, men de kan också döda de goda bakterierna och då rubba balansen bland bakterier i mikrobiotan.
Mikrobiotan bidrar till matsmältningssystemet funktion och till att vårt immunsystemet försvarar oss mot virusinfektioner.
När antibiotika stör den bakteriella balansen kan en person drabbas av biverkningar, som illamående eller diarré.
Ett effektivt sätt att återställa bakteriebalansen är att äta en mängd olika minimalt bearbetade färska livsmedel som innehåller de naturliga mikronäringsämnen som tarmen behöver för att trivas.
Du kan också ta probiotiska kosttillskott för att förhindra antibiotikarelaterad diarré. Men i vissa fall kan det begränsade antalet bakterier i tillskotten istället skapa en obalans i bakteriesammansättningen.
Livsmedel som innehåller fibrer, probiotika och vitamin K kan hjälpa till att återställa balansen mellan bakterier i tarmen.
Fiber
Många vegetariska livsmedel innehåller prebiotiska fibrer, vilket innebär att det är mat till de nyttiga bakterierna i tarmen. Detta kan hjälpa till för att återställa balansen efter en antibiotikabehandling.
Växtbaserade livsmedel innehåller också vitaminer, mineraler och andra näringsämnen som ger oss olika hälsofördelar.
Exempel på prebiotiska livsmedel är
- nötter, som mandel, cashewnötter och hasselnötter
- bananer
- kål
- kronärtskockor
- ärtor
- lök
- vitlök
- gröna bladgrönsaker
- sparris
- bönor, linser
- fullkorn, såsom råg, havre och korn
Fermenterad mat
Fermenterad mat är bra källor till nyttiga bakterier. All fermenterad mat innehåller mikroorganismer, men vissa värme- eller filtreringsprocesser kan döda de nyttiga bakterierna (pastörisering).
Mikroorganismer överlever inte bakningsprocesser, så de finns inte i livsmedel som surdegsbröd, även om några av deras fördelaktiga biprodukter överlever processen.
Livsmedel som innehåller dessa organismer har ofta ”levande och aktiva kulturer” på sina etiketter.
Fermenterad mat inkluderar:
- miso
- tempeh
- kimchi
- kefir
- yoghurt
- några ostar
Vitamin K
Antibiotika bekämpar alla typer av bakterier, även de som hjälper kroppen. Antibiotika förstör bakterier som producerar vitamin K, som kroppen behöver för att koagulera blodet.
För att minska effekten av antibiotika på vitamin K kan man äta:
- grönkål
- spenat
- kålrot
- kragar
- Mangold
- persilja
- Brysselkål
Mat att undvika när du tar antibiotika
Vissa livsmedel hindrar kroppen från att ta upp antibiotika, vilket leder till att antibiotikan blir mindre effektiv än den ska vara. Dessa livsmedel är:
- grapefrukter och grapefruktjuice
- mejeriprodukter
- alkohol
- fruktjuicer
- kosttillskott som innehåller kalcium
När tagit ett antibiotikum bör du vänta i 3 timmar innan han äter mejeriprodukter, som ost, mjölk och yoghurt.
Alkohol och antibiotika
Det är klokt att undvika alkohol när du tar någon medicin. I de flesta fall kommer måttligt drickande inte att störa effekten av antibiotika, men det kan förvärra biverkningarna.
Du bör inte dricka alkohol om de tar någon av följande antibiotika:
Metronidazol: Används för att behandla gastrointestinala infektioner, tandinfektioner, vaginalinfektioner, infekterade bensår och trycksår.
Tinidazol: Används för att behandla tandinfektioner, vaginalinfektioner, infekterade bensår och trycksår och rensar bort bakterier som kallas Helicobacter pylori från tarmen.
Att dricka alkohol medan du tar dessa antibiotika kan leda till allvarliga reaktioner och följande symtom:
- illamående
- buksmärtor
- värmevallningar
- snabba eller oregelbundna hjärtslag
- huvudvärk
- yrsel
- dåsighet
Du bör vänta med att dricka alkohol 48 timmar efter att du avslutat en kur med metronidazol och i 72 timmar efter att ha avslutat en kur med tinidazol.
Sammanfattning
Det är viktigt att återställa en hälsosam balans i tarmmikrobiomet efter att ha tagit en antibiotikakur. Människor kan göra detta genom att äta en mängd livsmedel som innehåller probiotika, prebiotika, vitaminer och mineraler. Dessa inkluderar frukt och grönsaker, fermenterad mat, nötter och frön, bönor och fullkorn.
Vissa livsmedel kan interagera med antibiotika, vilket gör dem mindre effektiva. Dessa inkluderar grapefrukt och livsmedel berikade med höga doser av kalcium, såsom vissa apelsinjuicer.
I Biblioteket finns alla studier samlade efter kategori
Prenumerera på nyhetsbrevet för att få 1 minuters korta sammanfattningar av medicinska studier