Abstrakt
Av betydelse
Erektil dysfunktion (impotens), särskilt hos yngre män, är ett tidigt tecken på hjärt-kärlsjukdom och kan sänka livskvaliteten. Män kan motiveras till att äta mer hälsosamt om hälsosam kost minskar risken för impotens.
Mål
Att undersöka sambandet mellan följsamhet till hälsosam kost* och erektil dysfunktion (impotens) hos män.
Studieupplägg och deltagare
Studien inkluderade män från Health Professionals Follow-up Study med uppföljning från 1 januari 1998 till 1 januari 2014. Deltagare var manliga hälso- och sjukvårdspersonal i åldrarna 40 till 75 år. Män med erektil dysfunktion (impotens) eller diagnos av hjärtinfarkt, diabetes, stroke eller urinvägscancer vid studiens start uteslöts. Analyserna slutfördes i februari 2020.
Dokumentation
Ett frågeformulär om kost fylldes i vart fjärde år.
Utfall och bedömning
Kvalitén på dieterna bedömdes genom poängsättning till Medelhavsdiet och till Alternative Healthy Eating Index 2010 (AHEI)**, ju högre poäng desto hälsosammare kost.
Resultat
21.469 män ingick i analysen och medelåldern vid studiens start var 62 år. Under uppföljning (ca 11 år i snitt) noterades 968 fall av erektil dysfunktion (impotens) bland män yngre än 60 år, 3.703 fall bland män i åldrarna 60 till 70 år och 4.793 fall bland män i åldern över 70 år.
Män yngre än 60 år, som åt Medelhavsdiet och med HÖGSTA dietpoängen, hade en liten risk för att drabbas av erektil dysfunktion jämfört med män med LÄGST poäng. Hög dietpoäng var också kopplad till låg risk för erektil dysfunktion bland äldre män, både i gruppen 60 till 70 år och över 70 år.
Män med hög hälsopoäng i AHEI-indexet hade också en lägre risk för att drabbas av erektil dysfunktion, särskilt tydligt var det bland män som var yngre än 60 år.
Slutsats och relevans – Hälsosam kost minskar risken för impotens
Denna studie visade att följsamhet till en hälsosam kost kunde kopplas till en lägre risk för att drabbas erektil dysfunktion (impotens), vilket pekar på att kosten har betydelse för att upprätthålla en erektil hälsa (potens).
Förtydliganden:
* Poängsättning hälsoformuläret:
Deltagarna fick 1 poäng vid konsumtion över genomsnittligt intag av grönsaker, baljväxter, frukt och nötter, spannmål, fisk och om de intog mer fleromättade fetter än mättade; 1 poäng om de konsumerade MINDRE än genomsnittet av mejeriprodukter, rött kött eller processat kött; och 1 poäng om alkoholintag låg mellan 10 och 50 g per dag.
** För att beräkna AHEI-poängen (Alternative Healthy Eating Index) fick deltagarna poäng på 11 livsmedel och sin följsamhet till dessa. HÖGT intag av frukt, grönsaker, fullkorn, nötter och baljväxter, fleromättade fetter och omega-3, och LÅGT intag av rött och processat kött, sockersötade drycker, transfetter och natrium (salt) resulterade i högre (hälsosammare) dietpoäng. Måttligt alkoholintag bidrar till en högre poäng.