Nyhetsbrev

Högdos omega-3 minskar inte risken för hjärt-incidenter hos personer med hjärt-kärlsjukdom

15 november 2020 JAMA
25 november 2020

Abstrakt

Av vikt

Det är fortfarande oklart om omega-3-fettsyrorna eikosapentaensyra (EPA) och dokosahexaensyra (DHA) minskar risken för kardiovaskulär incidenter.

Målsättning

Att fastställa effekterna av EPA och DHA (omega-3) på kardiovaskulära incidenter och på blodfetterna och inflammatoriska markörer hos patienter med aterogen dyslipidemi (förhöjda nivåer av triglycerider och ”små” LDL och låga nivåer av HDL) och hög kardiovaskulär risk.

Upplägg och deltagare 

En dubbelblind, randomiserad (lottad) multicenterstudie (mellan 30 oktober 2014 till 14 juni 2017) som jämför omega-3 med majsolja hos statinbehandlade personer med hög kardiovaskulär risk, höga triglycerider och låga nivåer av HDL. Totalt 13.078 patienter randomiserades vid 675 sjukhus i 22 länder i Nordamerika, Europa, Sydamerika, Asien, Australien, Nya Zeeland och Sydafrika.

Behandling

Deltagarna randomiserades till antingen 4 g omega-3 per dag (n = 6.539) eller majsolja (som var avsedd att fungera som jämförande olja, n = 6.539), förutom sin ordinarie läkemedelsbehandling, inklusive kolesterolsänkande statiner.

Huvudutfall och mätning 

Det primära effektmåttet var kardiovaskulär död, icke-dödlig hjärtinfarkt, icke-dödlig stroke, koronar re-vaskularisering (ny ballongsprängning) eller instabil kärlkramp som krävde sjukhusvistelse.

Resultat

När 1.384 patienter hade drabbats av en primär incident som var en end-point (av beräknat 1.600 incidenter) stoppades studien i förtid baserat på en analys som indikerade låg sannolikhet för klinisk nytta av omega-3 jämfört med majsoljan. Bland de 13.078 behandlade patienterna (medelålder 62,5 år, 35% kvinnor, 70% med diabetes, median LDL kolesterolnivå 4,2 mmol/L, median triglyceridnivå, 13,3 mmol/L, median HDL 2 mmol/L, och median CRP 2,1 mg / L), 12.633 (96,6%) avslutade studien med konstaterande av primär end-point. 

Primär end-point inträffade hos 785 patienter (12,0%) som behandlades med omega-3 jämfört med 795 (12,2%) som behandlades med majsolja (P = 0,84). En högre frekvens av gastrointestinala biverkningar observerades i omega-3-gruppen (24,7%) jämfört med majsoljebehandlade deltagare (14,7%).

Slutsats och relevans – omega-3 minskar inte risken för hjärt-incidenter

Bland statinbehandlade patienter med hög kardiovaskulär risk resulterade omega-3 jämfört med majsolja, som tillägg till deltagarnas ordinarie läkemedelsbehandling, ingen signifikant skillnad i det totala resultatet av kardiovaskulära incidenter. Resultatet i denna studien stöder inte användning av omega-3 för att minska allvarliga kardiovaskulära incidenter hos högriskpatienter.

JAMA

Länkad annons

Nyhetsbrev

Previous Story

Diagnos och behandling av obstruktiv sömnapné

Next Story

Hälsosam kost minskar risken för impotens

Latest from Övrigt

Bättre hjärthälsa med Selen och Q10 

Bättre hjärthälsa med Selen och Q10 och även positiva effekter på sköldkörtelhormoner och livskvalitet hos personer med otillräcklig sköldkörtelfunktion på grund av selenbrist.…

Mikrobiotan kan påverka ålder och hjärthälsa

Forskare har identifierat att mikrobiotan kan påverka ålder och hjärthälsa. Man utvecklade en mikrobiell ”signatur” och visade hur ålder och ämnesomsättning kan identifieras i mikrobiomet (tarmfloran).…

Vilka är hälsoriskerna med mikroplaster?

Den årliga globala produktionen av plast har ökat exponentiellt från cirka 2 miljoner ton 1950 till 460 miljoner ton 2019, och nuvarande nivåer förväntas tredubblas till 2060. Men vilka är hälsoriskerna med mikroplaster? Plast innehåller mer än 10 000 kemikalier,…

Negativa hälsoeffekter av trafikbuller

Forskning från Tyskland visar på negativa hälsoeffekter av trafikbuller och att det har skadliga effekter på hjärtat och blodkärlen. Och att det både orsakar sjukdom och leder till sämre läkningsprocess. Men också att det leder till psykiska besvär.…