Viktiga poäng att ta med:
– En fransk studie undersökte sambandet mellan intag av nitriter och nitrater (alla typer kombinerades) och risken för cancer.
– Data från mer än 100 000 personer analyserades, med resultaten som visade en ökning med nära 25% i risken för bröstcancer bland dem som ofta konsumerade nitrathaltiga livsmedel i sin kost och en ökning med nära 60% i risken för prostatacancer bland dem som ofta konsumerade nitrithaltiga livsmedel. Nitriter och nitrater används som tillsats i exempelvis charkprodukter.
– Inget samband påvisades med avseende på exponering för naturliga källor av nitriter och nitrater.
Varför är detta viktigt?
Nitriter och nitrater förekommer naturligt i vatten och jord, men de används också som konserveringsmedel i processat kött. Även om resultaten måste bekräftas av andra större prospektiva studier, tillför de verkligen nytt bränsle i den livliga debatten om ett potentiellt förbud mot användningen av dessa tillsatser. Olika internationella folkhälsomyndigheter rekommenderar redan att man begränsar konsumtionen av livsmedel som innehåller kontroversiella tillsatser.
Metodik
Studien inkluderade vuxna från den pågående NutriNet-Santé studien, som påbörjades 2009 (medianuppföljning 6,7 år).
Exponeringen för nitriter och nitrater analyserades utifrån deltagarnas konsumtion under 24 timmar, vilket fastställdes med hjälp av en databas för livsmedelssammansättning och de aktuella produkternas handelsnamn och märken.
Viktigaste resultaten – Nitriter och nitrater och risken för cancer
Av de 101 056 var 78,5% kvinnor och medelåldern vid start var 42,3 år. Medelintaget under 24 timmar var 5,5 per individ.
I hela gruppen diagnostiserades 3 311 fall av cancer under uppföljningen. Jämfört med de som inte konsumerade livsmedel som innehåller nitrater i form av livsmedelstillsatser, hade de största konsumenterna av livsmedel innehållande nitrater en 24% högre risk att utveckla bröstcancer, särskilt före klimakteriet (P = 0,02), och särskilt när de exponerades för kaliumnitrat.
Risken för prostatacancer ökade med 58% (P = 0,008), och högst risk vid exponering för natriumnitrit.
Risken att utveckla kolorektal cancer ökade inte signifikant av dessa båda tillsatser. Författarna antog att studien saknade statistisk bärighet (power) för dessa analyser.
Inget samband påvisades mellan konsumtion av nitriter eller nitrater från naturliga källor och utveckling av cancer. Nitrat finns bland annat naturligt i gröna bladväxter som till exempel spenat, sallad och ruccola. Nitrit finns också naturligt i grönsaker, men i mycket mindre mängder än nitrat.
Författarna antyder att dessa konserveringsmedel kan leda till bildning av N-nitros-föreningar, som är potentiellt cancerframkallande ämnen för människor.