Sammanfattning
Frågeställning
Finns det ett samband mellan kostriktlinjer för rekommenderade hälsosamma dieter och risk för att dö?
Fynd
I denna kohortstudie av 75 230 kvinnor från Nurses’ Health Study (1984-2020) och 44 085 män från Health Professionals Follow-Up Study (1986-2020), var högre följsamhet till flera hälsosamma dieter associerat med en lägre risk för att dö.
Av betydelse
Dessa fynd stöder befintliga kostrekommendationer i att flera olika hälsosamma dieter kan anpassas till olika mattraditioner och preferenser.
Abstrakt
Av vikt
De nuvarande kostråden rekommenderar flera hälsosamma dieter. Få studier har dock undersökt sambanden mellan följsamhet till olika dieter med långvarig risk för att dö.
Mål
Att undersöka sambanden mellan kostpoäng till 4 hälsosamma dieter med risken för att dö.
Design och deltagare
Denna prospektiva kohortstudie inkluderade initialt friska kvinnor från Nurses’ Health Study (NHS; 1984-2020) och män från Health Professionals Follow-up Study (HPFS; 1986-2020).
Dieter
Healthy Eating Index 2015 (HEI-2015), Alternate Mediterranean Diet (AMED)1, Healthful Plant-based Diet Index (HPDI)2 och Alternate Healthy Eating Index (AHEI)3.
Resultat
Det slutliga antalet deltagare inkluderade 75 230 kvinnor från NHS (medelålder vid start 50,2 år) och 44 085 män från HPFS (medelålder vid start 53,3 år). Under uppföljning dog totalt 31 263 kvinnor och 22 900 män. Dödligheten var 19% lägre för de med högst följsamhet till HEI-2015 jämfört med de med lägst, 18% för AMED, 14% för HPDI och 20% för AHEI (P<0.001 för alla).
De med högst följsamhet till dieterna hade också lägst dödsfall i hjärt-kärlsjukdom, cancer och luftvägssjukdomar. Dessutom visade en hög följsamhet till AMED och AHEI också vara kopplad till en lägre dödlighet i neurodegenerativ sjukdom.
Slutsatser och relevans – Hälsosam kost minskar risken för att dö i förtid
I denna studie bestående av två stora prospektiva grupper med upp till 36 års uppföljning, var högre följsamhet till olika hälsosamma dieter, konsekvent kopplat med en lägre risk för dödlighet. Dessa fynd stöder rekommendationerna till flera hälsosamma dieter.
Fotnoter:
1. AMED innehåller 9 komponenter (totalt grönsaker minus potatis, totalt frukt, nötter, baljväxter, fisk, fullkorn, förhållandet mättade fettsyror (SFA) och enkelomättade fettsyror (MUFA), alkohol samt rött och processat kött). Man får höga poäng för frukt, grönt, baljväxter etc, enkelomättade fettsyror ger högre poäng än mättat fett och kött och processat kött ger låga poäng.
2. Healthful Plant-based Diet Index (HPDI) mäter hög följsamhet till hälsosamma växtbaserade livsmedel (t.ex. frukt, grönsaker, fullkorn, nötter, baljväxter, te och kaffe) och låg följsamhet till ohälsosamma växtbaserade livsmedel (raffinerade spannmål och livsmedel med hög sockerhalt) och till animaliska livsmedel.
3. AHEI betygsätter din kost och tilldelar poäng från 0 (icke-följsamhet) till 110 (perfekt följsamhet), baserat på hur ofta du äter vissa livsmedel, både hälsosam och ohälsosam mat.
Till exempel, någon som rapporterar att de inte äter grönsaker dagligen skulle få noll poäng, medan någon som åt fem eller fler portioner om dagen skulle tjäna 10 poäng. För ett ohälsosamt alternativ, såsom sockersötade drycker eller fruktjuice, är poängen omvänd: en person som intar en eller flera portioner skulle få noll poäng, och noll portioner skulle få en 10 poäng.
Forskning kopplar höga poäng på AHEI skalan med en lägre risk för kronisk sjukdom.
I Biblioteket finns alla studier samlade efter kategori.