Nyhetsbrev

En fettsnål växtbaserad diet leder till viktnedgång

30 november 2020 Journal of the American Medical Association
7 december 2020

Abstrakt

Av vikt 

Övervikt och insulinresistens leder till typ 2-diabetes och andra allvarliga hälsoproblem. Det finns ett akut behov av kostförändring för att ta itu med dessa tillstånd.

Målsättning

Att mäta effekterna av en fettsnål vegansk diet på kroppsvikt, insulinresistens, ämnesomsättning efter måltid (ett mått man använder inom medicinen) och fettnivåerna i muskler och lever hos överviktiga vuxna.

Jämförelse

Deltagarna randomiserades (lottades) till antingen att följa en fettsnål vegansk diet (interventionsgrupp, n = 122) eller att inte göra några dietförändringar (kontrollgrupp, n = 122) under 16 veckor.

Resultat

Bland de 244 deltagarna i studien var 211 (87%) kvinnor, medelåldern var 54,4 år. 

Under de 16 veckorna minskade kroppsvikten i interventionsgruppen med 5,9 kg jämfört med 0,5 kg i kontrollgruppen (P <0,001). Matens termiska effekt* ökade i interventionsgruppen med 14,1% (P <0,001). 

PREDIM (ett mått på insulinkänslighet) ökade (P <0,001) i interventionsgruppen. Fettnivåerna i levern minskade i interventionsgruppen med 34,4% (P = 0,002) och fettnivåerna i musklerna minskade med 10,4% (P = 0,03). Alla förändringar av dessa parametrar var signifikant.

INGEN av dessa variabler/mått förändrades signifikant i kontrollgruppen under de 16 veckorna.

Slutsatser och relevans – växtbaserad diet leder till viktnedgång

En fettsnål växtbaserad diet leder till viktnedgång genom att minska energiintaget och öka metabolismen efter måltid. Förändringarna kunde kopplas till en minskning av fett i levern och i musklerna och till en ökad insulinkänslighet.

* Matens termiska effekt är ett mått på hur ämnesomsättningen påverkas av olika födoämnen, det vill säga hur mycket energi som går åt för att utvinna energi ur födan man äter.

Journal of the American Medical Association

Länkad annons

Nyhetsbrev

Previous Story

Livsmedel som orsakar inflammation i kroppen ökar risken för hjärt-kärlsjukdom

Next Story

Lågdos acetylsalicylsyra minskar risk för koloncancer

Latest from Kost

Fördelar patienter kan dra av en växtbaserad kost

Växtbaserad kost har under det senaste decenniet blivit allt mer populär i takt med att bevisen som stöder hälsofördelarna blir allt starkare. Denna artikel visar på vilka fördelar patienter kan dra av en växtbaserad kost.…

Kost och mental hälsa

Kost och mental hälsa hänger ihop. En Medelhavsdiet, rik på frukt och grönsaker, har visat sig minska risken för depression avsevärt. Men för att optimera mental hälsa är det också nödvändigt att komplettera med vitamin D och omega-3.…

Alla ultraprocessade livsmedel är inte dåliga

En mängd studier har visat på att konsumtion av ultraprocessade livsmedel kan leda till allvarliga hälsokonsekvenser. Nu antyder en ny studie att alla ultraprocessade livsmedel är inte dåliga för hälsan.…

Ketodiet försämrar bakteriell mångfald i tarmen

En ketodiet kan på kort sikt bidra till viktminskning men det finns farhågor om negativa effekter på lång sikt på kardiovaskulär hälsa och att en ketodiet försämrar bakteriell mångfald i tarmen.…