Abstrakt
Målsättning
Att undersöka effekten av grön Medelhavsdiet (MED), som begränsats ytterligare gällande rött och processat kött, men mer berikad med gröna växter och polyfenoler, på personer med icke-alkoholorsakad fettleversjukdom, för att se om intrahepatiskt fett (IHF) minskar.
Design
I denna randomiserade studie som pågick under 18 månader, DIRECT-PLUS, indelades 294 deltagare med bukfetma / dyslipidemi (höga blodfetter) till hälsosamma kostråd (HDG), till Medelhavsdiet (MED) och till grön Medelhavsdiet (grön-MED), samt att det ingick fysisk aktivitet i alla grupperna.
Båda Medelhavsdiet-grupperna konsumerade 28 g valnötter / dag (+440 mg polyfenoler* / dag tillhandahålls).
Gröna Medelhavsdiet-gruppen konsumerade dessutom grönt te (3-4 koppar / dag) och Mankai (en Wolffia globosa vattenväxt, 100 g / dag i frysta kuber) som en shake (totalt 1240 mg polyfenoler / dag). Procent intrahepatiskt fett över 18 månader mättes kontinuerligt med Proton Magnetisk Resonans Spektroskopi (MRS).
Resultat
Deltagarna 51 år; 88% män; kroppsmassindex (BMI) = 31,3 kg / m2; median IHF% = 6,6%; medelvärde IHF% = 10,2%; 62% med fettleversjukdom.
Sammantaget minskade prevalensen av fettleversjukdom till:
54,8% genom hälsosamma kostråd (HDG), 47,9% med Medelhavsdiet (MED) och till 31,5% genom grön Medelhavsdiet (grön-MED) (p = 0,012 mellan grupperna).
Även om viktminskning i båda MED-grupperna var jämförbar så nådde gruppen i den gröna Medelhavsdieten nästan dubbelt så stor procentuell minskning av intrahepatiskt fett (grön MED -38,9%), jämfört med medelhavsgruppen (MED -19,6%) och hälsosamma kostråd (HDG -12,2 %; p <0,001). Efter 18 månader hade båda Medelhavsdieterna signifikant högre polyfenolnivåer i plasma jämfört med hälsosamma kostråd (HDG).
Mer förlust av fettlever var oberoende kopplat till ett ökat intag av Mankai och valnötter, och till en minskad konsumtion av rött / processat kött, förbättrad serumfolat och biomarkörer för adipokiner / lipider, förändringar i mikrobiomsammansättning (tarmfloran, beta-mångfald) och specifika bakterier (p <0,05 för alla jämförelser).
Slutsats – Medelhavsdiet skydd mot fettlever
Den nya föreslagna strategin med grön Medelhavsdiet, förstärkt med gröna växtbaserade proteiner / polyfenoler som Mankai, grönt te och valnötter, och begränsad i rött / processat kött kan fördubbla minskningen av fettlever jämfört med andra hälsosamma näringsstrategier och halvera icke-alkoholorsakad fettleversjukdom.
* Polyfenoler finns i bl.a frukter, bär, grönsaker, kryddor, kakao, oliver, mörk choklad, te, kaffe och rött vin.