Nyhetsbrev

Medelhavsdiet skydd mot fettlever

18 januari 2021 Gut
7 februari 2021

Abstrakt

Målsättning

Att undersöka effekten av grön Medelhavsdiet (MED), som begränsats ytterligare gällande rött och processat kött, men mer berikad med gröna växter och polyfenoler, på personer med icke-alkoholorsakad fettleversjukdom, för att se om intrahepatiskt fett (IHF) minskar.

Design

I denna randomiserade studie som pågick under 18 månader, DIRECT-PLUS, indelades 294 deltagare med bukfetma / dyslipidemi (höga blodfetter) till hälsosamma kostråd (HDG), till Medelhavsdiet (MED) och till grön Medelhavsdiet (grön-MED), samt att det ingick fysisk aktivitet i alla grupperna. 

Båda Medelhavsdiet-grupperna konsumerade 28 g valnötter / dag (+440 mg polyfenoler* / dag tillhandahålls).
Gröna Medelhavsdiet-gruppen konsumerade dessutom grönt te (3-4 koppar / dag) och Mankai (en Wolffia globosa vattenväxt, 100 g / dag i frysta kuber) som en shake (totalt 1240 mg polyfenoler / dag). Procent intrahepatiskt fett över 18 månader mättes kontinuerligt med Proton Magnetisk Resonans Spektroskopi (MRS).

Resultat

Deltagarna 51 år; 88% män; kroppsmassindex (BMI) = 31,3 kg / m2; median IHF% = 6,6%; medelvärde IHF% = 10,2%; 62% med fettleversjukdom. 

Sammantaget minskade prevalensen av fettleversjukdom till:
54,8% genom hälsosamma kostråd (HDG), 47,9% med Medelhavsdiet (MED) och till 31,5% genom grön Medelhavsdiet (grön-MED) (p = 0,012 mellan grupperna). 

Även om viktminskning i båda MED-grupperna var jämförbar så nådde gruppen i den gröna Medelhavsdieten nästan dubbelt så stor procentuell minskning av intrahepatiskt fett (grön MED -38,9%), jämfört med medelhavsgruppen (MED -19,6%) och hälsosamma kostråd  (HDG -12,2 %; p <0,001). Efter 18 månader hade båda Medelhavsdieterna signifikant högre polyfenolnivåer i plasma jämfört med hälsosamma kostråd (HDG). 

Mer förlust av fettlever var oberoende kopplat till ett ökat intag av Mankai och valnötter, och till en minskad konsumtion av rött / processat kött, förbättrad serumfolat och biomarkörer för adipokiner / lipider, förändringar i mikrobiomsammansättning (tarmfloran, beta-mångfald) och specifika bakterier (p <0,05 för alla jämförelser).

Slutsats – Medelhavsdiet skydd mot fettlever

Den nya föreslagna strategin med grön Medelhavsdiet, förstärkt med gröna växtbaserade proteiner / polyfenoler som Mankai, grönt te och valnötter, och begränsad i rött / processat kött kan fördubbla minskningen av fettlever jämfört med andra hälsosamma näringsstrategier och halvera icke-alkoholorsakad fettleversjukdom.

* Polyfenoler finns i bl.a frukter, bär, grönsaker, kryddor, kakao, oliver, mörk choklad, te, kaffe och rött vin.

Gut

Länkad annons

Nyhetsbrev

Previous Story

Effekter av tidsbegränsad ätning på viktnedgång

Next Story

Fysisk aktivitet skyddar mot cerebrovaskulära incidenter

Latest from Kost

Fördelar patienter kan dra av en växtbaserad kost

Växtbaserad kost har under det senaste decenniet blivit allt mer populär i takt med att bevisen som stöder hälsofördelarna blir allt starkare. Denna artikel visar på vilka fördelar patienter kan dra av en växtbaserad kost.…

Kost och mental hälsa

Kost och mental hälsa hänger ihop. En Medelhavsdiet, rik på frukt och grönsaker, har visat sig minska risken för depression avsevärt. Men för att optimera mental hälsa är det också nödvändigt att komplettera med vitamin D och omega-3.…

Alla ultraprocessade livsmedel är inte dåliga

En mängd studier har visat på att konsumtion av ultraprocessade livsmedel kan leda till allvarliga hälsokonsekvenser. Nu antyder en ny studie att alla ultraprocessade livsmedel är inte dåliga för hälsan.…

Ketodiet försämrar bakteriell mångfald i tarmen

En ketodiet kan på kort sikt bidra till viktminskning men det finns farhågor om negativa effekter på lång sikt på kardiovaskulär hälsa och att en ketodiet försämrar bakteriell mångfald i tarmen.…