Kemikalier i mat och kosmetika hittas i kroppen. Material som är i kontakt med livsmedel innehåller kemiska ämnen som kan föras över och in i maten och därefter vidare in i kroppen. Flera av dessa ämnen har studerats och de hälsorisker som vissa av dem utgör har dokumenterats väl. Ett exempel är den välbekanta bisfenol A, som EU-kommissionen har rekommenderat ska förbjudas i produkter som kommer i kontakt med mat, särskilt nappflaskor. Men det har inte gjorts någon heltäckande genomgång av alla ämnen som kan föras över till livsmedel eller av de studier som undersökt om och hur giftiga dom för oss. Ett internationellt team har nu gjort en genomgång i detta som har publicerats i Nature.
Industriella kemikalier
Med hjälp av flera register har forskare identifierat 14 402 ämnen som används av livsmedelsindustrin och som kan vandra över till livsmedel. Av dessa ämnen hittade man 3601 (25 %) i prover från människor. Forskarna har skapat en lista som allmänheten kan ta del av kostnadsfritt. För varje substans har de kopplat tillgängliga studier.
Listan är inte uttömmande, eftersom man bara kan ta del av det materialet som finns tillgängligt. För många ämnen som kan vandra över till livsmedel och som upptäckts i kroppen finns det faktiskt ingen vetenskapliga data alls om hur hälsofarliga dom är. Forskarna anser att listan de tillhandahållit bör fungera som en möjlighet att initiera eller komplettera forskning som syftar till att komma till rätta med denna kunskapsbrist. Dom varnar för att man ska vara extremt försiktighet när det gäller fortsatt användning av flera av ämnena, tills mer information finns tillgänglig.
Betydande vetenskapliga luckor
Oron för toxicitet är berättigad, med anledning av de redan identifierade riskerna med flera andra ämnen som går över från material till livsmedel.
Man vet att ftalater som kommer i kontakt med livsmedel vandrar över och sedan vidare in i vår kropp. Detsamma gäller för PFAS (per- och polyfluoralkylämnen), även om de flesta av dessa ämnen aldrig har godkänts för att användas i material som kommer i kontakt med livsmedel.
Dioxiner, flera bekämpningsmedel, antioxidanter och flamskyddsmedel kan komma i kontakt med material som används vid livsmedelsproduktionen, ofta oavsiktligt. Data om risker som dessa produkter utgör för vår hälsa saknas dock eftersom de inte omfattas av några övervakningsprogram.
Kemikalier i mat och kosmetika hittas i kroppen
Oligomerer (dvs. nedbrytningsprodukter av polymerer som används i många material som har kontakt med livsmedel) har knappt identifierats i mänskliga prover, sannolikt på grund av de tekniska svårigheterna med att detektera dem. Bisfenol A (BPA) har misstänkts vara genotoxiskt, hormonstörande och en källa till allergier. Det saknas dock forskning för att klargöra ämnets potentiella toxicitet.
Livsmedel är inte den enda vägen till att vi ska få i oss potentiellt farliga ämnen. Exempel är bensofenon som man har en stark misstanke för att vara cancerframkallande. Det används i kosmetika, solkrämer, fuktighetskräm, schampo, hårvårdsprodukter, kosmetika (läppstift, läppbalsam, krämer och lotion), nagellack, plast och dentala kompositmaterial.
Forskarna ser ett akut behov av åtgärder och förespråkar en aktiv övervakningspolicy för alla kemikalier som kommer i kontakt med livsmedel eftersom det finns en betydande brist på data för många av dem. De kemikalier med högst förekomst i människokroppen och som används i stor utsträckning bör prioriteras.
I Biblioteket finns alla studier samlade efter kategori
Prenumerera på nyhetsbrevet för att få 1 minuters korta sammanfattningar av medicinska studier