Mjölk ökar risken för hjärtsjukdom hos kvinnor

2 december 2024 Medscape, BMC Medicine
15 december 2024

Enligt en svensk studie från Uppsala så löper kvinnor som dricker mycket mjölk en högre risk för att drabbas av hjärtsjukdomar. Studien analyserade två prospektiva studier som involverade mer än 100 000 män och kvinnor.

I början av studien, 1987, hade ingen av deltagarna hjärtsvikt eller cancer. Under en 33-årig uppföljningsperiod identifierades 17 896 fall av ischemisk hjärtsjukdom, inklusive 10 714 hjärtinfarkter. Deltagarna utvärderades upprepade gånger för alkoholkonsumtion, rökstatus och andra hälsotillstånd som diabetes. De rapporterade också sitt genomsnittliga dagliga intag av fermenterade (yoghurt, kefir) och icke-fermenterade mjölkprodukter (mjölk).

Koppling mellan hög mjölkkonsumtion och risk för hjärtsjukdomar

Kvinnor som konsumerade mer än 300 ml mjölk per dag hade en ökad risk för ischemisk hjärtsjukdom. Risken ökade med 5% vid 400 ml dagligen, med 12% vid 600 ml och 21% vid 800 ml. Ett liknande mönster observerades för risken för att drabbas av hjärtinfarkt.

Professor Esther López-García, folkhälsoforskare, Madrid, Spanien, har kommit fram till liknande slutsatser. Hon säger att kvinnor som konsumerade mycket mjölk (300 ml/dag eller 1,5 glas/dag) visade en högre risk för att drabbas av kranskärlssjukdom jämfört med de med lägre intag (mindre än 1 glas per dag). Detta samband observerades inte hos män och sågs inte heller med jästa (fermenterade) mejeriprodukter, särskilt yoghurt.

Enzymers potentiella roll

Författarna misstänker att två plasmaenzymer kan förklara den observerade associationen. Förhöjda nivåer av ACE2 (Angiotensin-converting enzyme 2) och låga koncentrationer av FGF21 (Fibroblast growth factor 21) sågs vid hög mjölkkonsumtion. Dessa kardiometaboliska proteiner är involverade i att reglera blodtrycket och blodflödet. Denna studien fastställde dock inget orsakssamband.

Mjölk ökar risken för hjärtsjukdom hos kvinnor

Studiens styrkor ligger i att man inkluderade många deltagare, att man genomförde upprepade kostbedömningar, man följde upp under lång tid och att man inkluderade många olika mjölkprodukter. Dessutom tittade man på många andra kardiovaskulära riskfaktorer i analyserna, säger professor Matthias Schulze, chef för molekylär epidemiologi vid det tyska institutet för human nutrition Potsdam-Rehbrücke i Nuthetal, Tyskland.

Den ökade risken för hjärt-kärlsjukdomar observerades endast vid mycket höga nivåer av mjölk. Att dricka mycket mjölk är vanligare i Skandinavien jämfört med Tyskland där mjölkkonsumtionen har minskat i åratal och sjunkit under 46 kg per person och år (cirka 126 ml per dag) 2023.

Medscape

BMC Medicine

I Biblioteket finns alla studier samlade efter kategori

Prenumerera på nyhetsbrevet för att få 1 minuters korta sammanfattningar av medicinska studier

greatlife

Testmottagningen

Previous Story

Mikroplast har hittats i hjärnan

Next Story

Hälsoeffekter av mikroplast och nanoplast

Latest from Kost

Växtbaserade oljor bättre än smör

Är växtbaserade oljor bättre än smör? Vilka är sambanden mellan långsiktigt intag av smör och växtbaserade oljor och risken för att dö? Att ersätta smör med växtbaserade oljor, kan ge betydande fördelar för att förebygga för tidiga dödsfall.…

Bästa kosten för ett friskt åldrande

En ny studie har tittat på bästa kosten för ett friskt åldrande och resultaten visar att att om man följer specifika kostmönster så kan det öka möjligheterna för oss att slippa drabbas av kroniska sjukdomar eller kognitiv försämring när vi…

Rött kött och typ 2-diabetes

För många människor är kött en central del vid måltider. Här har man tittat på rött kött och typ 2-diabetes, och att äta mindre kött kan minska risken för att utveckla typ 2-diabetes (T2D) och risken för att dö för…

Mikrobiotan vid olika dieter och hälsoutfall

Kom ihåg att det som är bra för din kropp är bra för tarmen. Och omvänt. Det handlar om att ge näring till din kropp och att äta mat med hög kvalitet. Mikrobiotan vid olika dieter kommer därför leda till…