Nyhetsbrev

Sötningsmedlet erytritol kopplas till hjärtsjukdom

9 augusti 2024 Medscape, Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology
15 augusti 2024

Ska man rekommendera sockerfria alternativ till patienter med riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom? 

Ny forskning från Cleveland Clinic, visar att konsumtion av erytritol, ett sötningsmedel som ofta finns i sockerfria livsmedel och ketoprodukter, kan stimulera en protrombotisk reaktion (en reaktion som leder till uppkomst av venös trombos på grund av en rubbning i koagulationssystemet). 

I studien, publicerad i Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology, konsumerade 10 friska deltagare 30 gram erytritol. Trettio minuter senare visade deras blod på ökad trombocytaggregation och ökning av flera markörer för trombocytrespons och trombocytaktivering. 

Specifikt såg forskarna ökad frisättning av serotonin (en markör för ihopklumpning av trombocyt granulat) och CXCL4 (en alfa-granulat markör för trombocyter). 

”Vi såg en protrombotisk effekt hos alla personer, vid alla tester som vi utförde”, säger studieförfattaren Stanley Hazen, MD, PhD, vid Cleveland Clinic i Ohio. Hos deltagare som åt 30 gram glukos (socker) såg man ingen sådan effekt. 

Erytritolen i sig aktiverar inte blodplättarna, säger Hazen, snarare sänker det tröskeln för att utlösa en aktivering. Detta kan betyda att personer som har ökad benägenhet för koagulation (när blodplättarna klumpar ihop sig för att stoppa en blödning), får en ökad risk för hjärtinfarkt och stroke i en förlängning. Framförallt om man redan har förträngningar i hjärtats koronarkärl, i halsartärerna eller uppe i hjärnan.

Stanley Hazen har en fundering på varför erytritol orsakar den reaktionen. ”Det verkar finnas en receptor på blodplättarna som känner igen och känner av dessa sockeralkoholer (erytritol),” säger han, ”på samma sätt som dina smaklökar för sött är en receptor för att känna igen en glukos- eller sockermolekyl.” 

”Vi är väldigt intresserade av att försöka ta reda på vad receptorn är för något, för då blir receptorn ett mycket intressant möjligt mål för vidare forskning och studier hur detta är kopplat till en ökad risk för hjärtsjukdom.”

Dåtid och framtid för forskning med erytritol

År 2001 klassificerade amerikanska Food and Drug Administration (FDA) erytritol som en ”vanlig och säker” tillsats i livsmedel. En sockeralkohol som förekommer naturligt i livsmedel som melon och vindruvor. Erytritol tillverkas också genom att jäsa sockerarter. Jämfört med socker så har det en 70%-ig sötma dvs något mindre söt. Människor producerar också små mängder erytritol naturligt: ​​Våra blodkroppar omvandlar det från glukos via en process som kallas pentosfosfatvägen. 

Kritik – erytritol kopplas till hjärtsjukdom

Kritiker har föreslagit att 30-gramsdosen av erytritol som intogs av studiedeltagare är orealistiskt hög. Hazen själv tycker inte det. 

Erytritol rekommenderas ofta som en ersättning till vanligt socker. Och ersätter med erytritol i kosten och sedan adderar med erytritol-sötad glass eller läsk så når du nivån 30 gram erytritol, säger Hazen. ”Den dos som vi använde, den är hög, men den ligger väl inom en relevant nivå”. 

Ytterligare andra säger att resultaten endast är relevanta för personer med redan existerande hjärtproblem. Men Hazen argumenterar att det även gäller för befolkning i stort. ”Det finns en betydande hälsoproblematik i befolkningen vilket denna studien visar på”. 

När allt kommer omkring är riskfaktorer för hjärtsjukdomar som fetma, högt blodtryck, diabetes och rökning vanliga i befolkningen. 

”Om du tittar på medelålders amerikaner, så är de flesta som drabbas av en hjärtattack eller stroke inte medvetna om att de har kranskärlssjukdom, och den första påminnelsen om det kan vara hjärtattacken”. 

Idag rekommenderar därför Hazen personer att äta vanligt socker men med måtta. Han hoppas att framtida forskning kommer att ta fram ett sötningsmedel som inte aktiverar blodplättarna. 

Den ”större bilden”

Den nya forskningen lägger ytterligare en bit till pusslet om att näringslösa sötningsmedel är bättre än socker. 

”Dessa resultat är oroande”, säger JoAnn E. Manson, MD, chef för förebyggande medicin vid Brigham and Women’s Hospital och professor i medicin vid Harvard Medical School, Cambridge, Massachusetts. Detta kan hjälpa till att förklara de överraskande resultaten i vissa observationsstudier som visat att konstgjorda (artificiella) sötningsmedel kopplats till en ökad risk för hjärt-kärlsjukdom.”

Manson, som inte var involverad i den nya studien, har genomfört annan forskning som kopplar samman användning av konstgjorda sötningsmedel med risk för stroke.

I en kommande randomiserad klinisk studie, jämför hennes team sockersötade drycker, drycker sötade med kalorifria substitut (artificiella sötningsmedel) och vatten för att avgöra vilket som är bäst (eller sämst) för kardiometabolisk hälsa. 

”Vi behöver mer forskning om dessa sötningsmedel”, säger hon, ”eftersom konstgjorda sötningsmedel är vanligt förekommande, och många människor antar att deras hälsa kommer att bli bättre om dom ersätter sockersötade produkter med konstgjorda sötningsmedlen.”

Medscape

Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology

I Biblioteket finns alla studier samlade efter kategori

Prenumerera på nyhetsbrevet för att få 1 minuters korta sammanfattningar av medicinska studier

Länkad annons

Nyhetsbrev

Previous Story

Stillasittande ökar risken för att dö, visar en ny studie

Next Story

Växtbaserad kost bättre än Medelhavsdiet för viktminskning

Latest from Kost

Fördelar patienter kan dra av en växtbaserad kost

Växtbaserad kost har under det senaste decenniet blivit allt mer populär i takt med att bevisen som stöder hälsofördelarna blir allt starkare. Denna artikel visar på vilka fördelar patienter kan dra av en växtbaserad kost.…

Kost och mental hälsa

Kost och mental hälsa hänger ihop. En Medelhavsdiet, rik på frukt och grönsaker, har visat sig minska risken för depression avsevärt. Men för att optimera mental hälsa är det också nödvändigt att komplettera med vitamin D och omega-3.…

Alla ultraprocessade livsmedel är inte dåliga

En mängd studier har visat på att konsumtion av ultraprocessade livsmedel kan leda till allvarliga hälsokonsekvenser. Nu antyder en ny studie att alla ultraprocessade livsmedel är inte dåliga för hälsan.…

Ketodiet försämrar bakteriell mångfald i tarmen

En ketodiet kan på kort sikt bidra till viktminskning men det finns farhågor om negativa effekter på lång sikt på kardiovaskulär hälsa och att en ketodiet försämrar bakteriell mångfald i tarmen.…