Två stora observationsstudier publicerade i samma nummer av BMJ (British Medical Journal) belyser riskerna med ultraprocessade produkter.
Den första studien kopplar kosten till en ökad risk för kolorektal cancer; den andra visar en ökad risk för dödsfall i hjärtsjukdom.
Ultraprocessade produkter är väldigt modifierade och innehåller många ingredienser, inklusive socker, fett och salt, och innehållet av protein och fiber är lågt. Till ultraprocessade produkter hör läsk, chips, choklad, godis, glass, sötade frukostflingor, färdiga soppor, kycklingnuggets, korv, pommes frites och många fler.
Under de senaste 30 åren har det skett en stadig ökning av konsumtionen av ultraprocessade produkter över hela världen, i kombination med allt fler bevis för att med dieter som är rika på ultraprocessade produkter så ökar risken för flera kroniska sjukdomar, inklusive hjärtsjukdomar och cancer. Få studier har emellertid fokuserat specifikt på risken för kolorektal cancer.
Ny data
Forskarna analyserade data från 206 248 amerikaner (46 341 män, 159 907 kvinnor) från Nurses’ Health Study, Nurses’ Health Study II och Health Professionals Follow-up Study. Kostintaget utvärderades vart 4:e år med hjälp av detaljerade frågeformulär om kosten.
Under uppföljningen på 28 år utvecklade 1294 män och 1922 kvinnor kolorektalcancer.
I modeller justerade för förvirrande faktorer hade män med det högsta intaget av ultraprocessade produkter 29% högre risk för kolorektalcancer än män med lägst konsumtion. Detta samband var avgränsat till distal tjocktarmscancer (sista delen), med 72% ökad risk.
Bland undergrupper av ultraprocessade produkter var ett högre intag av kött/fågel/skaldjursbaserade, ”färdiga att äta” rätter och sockerhaltiga drycker associerat med ökad risk för kolorektalcancer bland män.
”Dessa produkter inkluderar processat kött som korv, bacon, skinka och fiskkakor. Detta överensstämmer med vår hypotes”, säger huvudförfattaren i studien Lu Wang, PhD, vid Tufts University i Boston, USA, i ett pressmeddelande.
Det fanns inget samband mellan totalt intag av ultraprocessade produkter och risk för kolorektalcancer hos kvinnor och orsakerna till detta är oklara, säger forskarna.
Bland undergrupper av ultraprocessade produkter fanns emellertid en positiv koppling mellan ”färdiga att värma och äta rätter” och risk för kolorektalcancer och en omvänd koppling mellan yoghurt och mejeridesserter och risk för kolorektalcancer hos kvinnor.
Det är möjligt att livsmedel som yoghurt hjälper till att motverka de skadliga effekterna av andra typer av ultraprocessade produkter hos kvinnor, säger forskarna.
”Ytterligare forskning kommer att behövas för att avgöra om det finns en verklig könsskillnad i sambanden, eller om nollresultat hos kvinnor i denna studie bara berodde på slumpen eller några okontrollerade förvirrande faktorer hos kvinnor som mildrade sambandet,” säger studieförfattaren Mingyang Song, MD, Harvard T. H. Chan School of Public Health, Boston, USA.
Påverkar hjärtat
Den andra studien i BMJ visar en gemensam koppling mellan en lågkvalitativ diet och ett högt intag av ultraprocessade produkter med en ökad risk för dödsfall i hjärtsjukdomar.
I denna studie av 22 895 italienare (medelålder 55 år; 48% män) som pågick under 14 år så hade de med minst hälsosamma dieter 19% högre risk att dö oavsett orsak och 32% högre risk för att dö i hjärt-kärlsjukdomar, jämfört med personer med de hälsosammaste dieterna.
De som konsumerade högst andel ultraprocessade produkter hade på liknande sätt förhöjd risk för dödlighet oavsett orsak och i hjärtsjukdomar (19% respektive 27% högre risk).
När de två livsmedelsmåtten (näringsämnen och livsmedelsbearbetning) analyserades gemensamt, dämpades kopplingen av dålig dietkvalitet med dödligheten avsevärt, men intag av ultraprocessade produkter förblev starkt kopplat till dödlighet, även efter att ha medräknat för dålig kostkvalitet.
”Dessa fynd tyder på att väldigt processade livsmedel är förknippade med dåliga hälsoresultat oberoende av deras låga näringssammansättning”, säger Marialaura Bonaccio, PhD, med IRCCS NEUROMED, Pozzilli, Italien, om resultatet av sin studie.
De nya studierna som kopplar ultraprocessade produkter till kolorektalcancer och hjärtsjukdomar ansluter sig till en nyligen genomförd studie som fann att ett högt intag av ultraprocessade produkter är skadligt för den åldrande hjärnan, som tidigare rapporterats i Medscape Medical News.
En uppmaning – Ultraprocessad mat orsakar cancer och hjärtsjukdom
Kort sagt, ”Alla behöver mat, men ingen behöver ultraprocessad mat”, skriver Carlos Monteiro, MD, PhD, och Geoffrey Cannon, vid University of Sao Paulo i Brasilien, i en ledare i BMJ.
De påpekar att de flesta ultraprocessade produkter tillverkas, säljs och marknadsförs av företag som tillverkar dom till att vara bekväma, prisvärda och smakrika och därmed riskerar att konkurrera ut andra livsmedel och även att de överkonsumeras.
”Den rationella lösningen är offentliga riktlinjer och publicitet som ger råd om att undvika, och åtgärder utformade för att minska produktionen och konsumtionen av ultraprocessade produkter och för att begränsa eller helst förbjuda marknadsföringen av dessa produkter”, föreslår Monteiro och Cannon.
Vad som också behövs, säger de är tillgång till ”tillgängliga, attraktiva och prisvärda” förnödenheter av färska och minimalt bearbetade livsmedel, såväl som nationella initiativ för att främja och stödja måltider bestående av färska och minimalt bearbetade livsmedel där man endast använt en liten mängd bearbetade ingredienser i måltiderna.
”Om detta blir verklighet så kommer det att främja folkhälsan. Det kommer också att gynna familjer, samhälle, ekonomier och miljön”, avslutar författarna.
BMJ (kolorektalcancer)
BMJ (hjärtsjukdom)