Sammanfattning
En studie publicerad i Frontiers in Nutrition pekar på att en 16-veckors växtbaserad kost med låg fetthalt är bättre än Medelhavsdiet för att minska AGEs (Advanced Glycation End-products) och för att gå ned i vikt.
AGEs är skadliga föreningar som är rikligt förekommande i animaliska produkter, med höga nivåer i både protein och fett, och när man tillagar mat vid höga temperaturer – speciellt i kött med insprängt fett och när det grillas.
Det har kopplats till insulinresistens, inflammation och oxidativ stress, vilket potentiellt kan bidra till en mängd olika kroniska sjukdomar, inklusive diabetes och hjärtsjukdomar.
AGE är komplexa föreningar som bildas i blodet när sockerarter reagerar med proteiner, fetter eller nukleinsyror – en process som kallas glykering.
Däremot har växtbaserade livsmedel generellt lägre AGE-halt på grund av deras lägre koncentrationer av proteiner och fetter och deras typiskt lägre tillagningstemperaturer.
Resultaten i den aktuella studien visade en signifikant minskning av AGE och kroppsvikt bland deltagarna som åt växtbaserad kost, medan de på Medelhavsdieten inte uppnådde några signifikanta förändringar.
Deltagarna lottades till antingen en växtbaserad kost med låg fetthalt eller en Medelhavsdiet i 16 veckor utan kaloribegränsningar. Därefter återgick man till sin ursprungliga kost under en 4 veckors sk wash-out period, för att sedan övergå till den andra kosten (”crossover”) under ytterligare 16 veckor.
Den växtbaserade kosten med låg fetthalt fokuserade enbart på växtbaserad mat, inklusive frukt, grönsaker, spannmål och baljväxter, och ett dagligt tillskott av 500 mikrogram vitamin B12. Animaliska produkter eller tillsatta fetter ingick inte.
I Medelhavsdieten ingick frukt, grönsaker, baljväxter och fisk, tillsammans med 50 gram av extra virgin olivolja dagligen. Och dieten avråder från rött och bearbetat kött, grädde, smör, margarin, sockerhaltiga drycker, bakverk och ultraprocessade snacks.
Under studien ombedes deltagarna att fortsätta med fysisk aktivitet och att ta sina mediciner. De fick utbildning om sin diet.
Resultat och konklusion
Den växtbaserad kosten resulterade i en 73% minskning av AGE i kosten och en genomsnittlig viktminskning på nästan 6 kg i snitt, medan medelhavsdieten inte visade några förändringar i AGE-nivåer eller kroppsvikt.
Enligt forskarna berodde minskningen av AGEs i den växtbaserade kosten främst av att man eliminerade kött (41%), minimerade tillsatta fetter (27%) och undviker mejeriprodukter (14%) – alla kända för att vara betydande källor till AGEs i kosten.
Viktminskningen med den växtbaserade kost kom från att personerna minskade kroppsfett och visceralt fett (bukfett) – idealiska förändringar av kroppssammansättning för att främja långsiktig hälsa och minska risken för kroniska sjukdomar.
För den som vill prova en växtbaserad kost rekommenderas att gradvis införa mer växtbaserade måltider i kosten men också att öka kunskapen om vilken växtbaserad kost som är hälsosam och som säkerställer en balanserad näring.
Artikeln – Växtbaserad kost bättre än Medelhavsdiet för viktminskning
Restprodukter för glykering, som vanligtvis finns i högre mängder i animaliska livsmedel, är skadliga föreningar kopplade till insulinresistens och metabola hälsoproblem.
En nyligen genomförd studie tyder på att en växtbaserad kost med låg fetthalt mer effektivt minskar AGE-nivåer och kontrollerar vikten än Medelhavsdieten, åtminstone på kort sikt.
För dem som vill prova en växtbaserad kost med låg fetthalt rekommenderar experter att gradvis införa mer växtbaserade måltider i kosten men också att öka sin kunskap om vilken växtbaserad kost som är hälsosam för att säkerställa en balanserad näring.
En nyligen publicerad studie i Frontiers in Nutrition tyder på att en 16-veckors växtbaserad kost med låg fetthalt kan avsevärt överträffa en Medelhavsdiet när det gäller att minska AGEs (Advanced Glycation End-products – läs mer nedan) och främja viktminskning.
AGEs är skadliga föreningar som vanligtvis finns i livsmedel som tillagas vid höga temperaturer, särskilt i animaliska produkter. De har kopplats till insulinresistens, inflammation och oxidativ stress, vilket potentiellt kan bidra till en mängd olika kroniska sjukdomar, inklusive diabetes och hjärtsjukdomar.
Den nya forskningen är en uppföljande analys av en 36-veckors crossover-studie (deltagarna fick prova båda dieterna) utförd av Physicians Committee for Responsible Medicine 2019, som jämför viktminskningen och kardiometaboliska hälsoresultat av en växtbaserad kost med låg fetthalt med en Medelhavsdiet.
Resultaten av den aktuella studien visade en signifikant minskning av AGE och kroppsvikt bland deltagarna som åt växtbaserad kost med låg fetthalt, medan de på Medelhavsdieten inte uppnådde några signifikanta förändringar.
Resultaten tyder på att en växtbaserad kost med låg fetthalt kan ha tydliga fördelar på kort sikt. Det behövs dock ytterligare forskning för att fastställa om det är mer effektivt med en växtbaserad kost än en Medelhavsdiet även för långsiktig viktminskning och allmän hälsa.
Växtbaserad kost med låg fetthalt vs medelhavsdiet för viktminskning
Den ursprungliga studien involverade 62 vuxna med övervikt eller fetma i åldern 30 till 76. Deltagare som redan stod på någon av dieterna eller hade vissa tillstånd eller riskfaktorer som kunde påverka resultatet uteslöts.
Deltagarna tilldelades slumpmässigt antingen en växtbaserad kost med låg fetthalt eller en medelhavsdiet i 16 veckor utan kaloribegränsningar.
Den växtbaserade kosten med låg fetthalt fokuserade enbart på växtbaserad mat, inklusive frukt, grönsaker, spannmål och baljväxter, och ett dagligt tillskott av 500 mikrogram vitamin B12. Animaliska produkter eller tillsatta fetter ingick inte.
I Medelhavsdieten ingick frukt, grönsaker, baljväxter och fisk, tillsammans med 50 gram av extra virgin olivolja dagligen. Man avrådde från rött och bearbetat kött, grädde, smör, margarin, sockerhaltiga drycker, bakverk och bearbetade snacks.
Efter de första 16 veckorna återgick deltagarna till sin ursprungliga kost under en 4-veckors sk wash-out period innan de bytte till den motsatta kosten under ytterligare 16 veckor.
Under studien ombedes deltagarna att fortsätta med fysisk aktivitet och att ta sina mediciner. De fick utbildning om sin diet. Forskarna följde deltagarnas kroppsvikt och följsamhet till dieterna.
I den andra delen analyserade de AGEs med hjälp av de självrapporterade frågeformulären. Varje livsmedel tilldelades ett AGE-poäng baserat på poäng från en databas med AGE-innehåll, tillsammans med uppskattningar av AGE för livsmedel som inte fanns i databasen (mindre än 10%).
Växtbaserad kost med låg fetthalt bättre än medelhavskost för att minska skadliga biprodukter, kroppsvikt
Man fann signifikanta skillnader i AGE och i viktförändring mellan en växtbaserad kost med låg fetthalt och medelhavsdieten.
Den växtbaserade kosten resulterade i en 73% minskning av AGE i kosten och en genomsnittlig viktminskning på nästan 6 kg i snitt, medan medelhavsdieten inte visade några förändringar i AGE-nivåer eller kroppsvikt.
Enligt forskarna berodde minskningen av AGEs i kosten på växtbaserad kost med låg fetthalt främst av att man eliminerade kött (41%), minimerade tillsatta fetter (27%) och undviker mejeriprodukter (14%) – alla kända för att vara betydande källor till AGEs i kosten.
Viktminskningen med den växtbaserade kost kom från att personerna minskade kroppsfett och visceralt fett (bukfett) – idealiska förändringar av kroppssammansättning för att främja långsiktig hälsa och minska risken för kroniska sjukdomar.
Dessutom var förändringarna i kostens AGEs associerade med förändringar i kroppsvikt, och detta samband förblev stark även efter justering för det totala kaloriintaget.
Varför minska AGE-intaget kan leda till viktminskning
AGE är komplexa föreningar som bildas i blodet när sockerarter reagerar med proteiner, fetter eller nukleinsyror – en process som kallas glykering.
Noterbart är att AGE också kommer från vår mat. Faktum är att de flesta AGE i kroppen härrör från kostkällor och kan ackumuleras till skadliga nivåer med vissa diet- och livsstilsvanor.
”AGEs är särskilt rikligt förekommande i animaliska produkter, med höga nivåer i både protein och fett, och mat som tillagas vid höga temperaturer – speciellt i kött med insprängt fett och när det grillas” säger Thomas M. Holland, MD, MS, en läkare biträdande professor vid Rush Institute for Healthy Aging, Rush University Medical Center, Chicago, och som inte var involverad i studien.
Däremot har växtbaserade livsmedel generellt lägre AGE-halt på grund av deras lägre koncentrationer av proteiner och fetter och deras typiskt lägre tillagningstemperaturer.
Holland förklarade hur en minskning av AGEs i kosten, särskilt genom att anta en växtbaserade kost med låg fetthalt, kan bidra till att främja viktminskning:
”Den växtbaserade kosten med låg fetthalt, som utesluter animaliska produkter, minskar fettintaget och undviker mejeriprodukter, leder till en signifikant minskning av AGEs i kosten. Denna minskning är avgörande eftersom AGE bidrar till insulinresistens, vilket kan hindra kroppens förmåga att hantera glukos effektivt, vilket leder till viktökning. Genom att minska AGEs kan kroppen bättre reglera insulin, minska inflammation och förbättra den totala ämnesomsättningen, vilket alla bidrar till viktminskning.”
I Biblioteket finns alla studier samlade efter kategori
Prenumerera på nyhetsbrevet för att få 1 minuters korta sammanfattningar av medicinska studier