Är växtbaserade oljor bättre än smör? Vilka är sambanden mellan långsiktigt intag av smör och växtbaserade oljor och risken för att dö?
I denna studie av 221 054 vuxna från 3 stora kohorter (grupper) var högre smörintag associerat både till en ökad risk för total dödlighet men även för att dö i cancer, medan ett högre intag av växtbaserade oljor var associerat med lägre total dödlighet, lägre dödlighet i cancer och även lägre dödlighet i hjärt-kärlsjukdom.
Att ersätta smör med växtbaserade oljor, särskilt oliv-, soja- och rapsolja, kan ge betydande fördelar för att förebygga för tidiga dödsfall.
Studien – Växtbaserade oljor bättre än smör
Sambandet mellan intag av smör och växtbaserade oljor och dödlighet är fortfarande oklart, med motstridiga resultat från tidigare studier. Långsiktiga kostbedömningar behövs för att klargöra dessa samband.
Syftet med studien
Att undersöka samband mellan intag av smör och växtbaserade oljor och risk för total och orsaksspecifik dödlighet.
Upplägg
Denna prospektiva populationsbaserade kohortstudie använde data från tre stora kohorter: Nurses’ Health Study (1990-2023), Nurses’ Health Study II (1991-2023) och Health Professionals Follow-up Study (1990-2023). Kvinnor och män som inte hade cancer, hjärt-kärlsjukdomar, diabetes eller neurodegenerativa sjukdomar vid studiestart inkluderades.
Man bedömde mängden smör (smör tillsatt vid bordet och från matlagning) och växtbaserad olja (safflorolja, sojabönolja, majsolja, rapsolja och olivolja) som konsumerades genom frågeformulär vart fjärde år.
Total dödlighet var det primära målet, och dödlighet på grund av cancer och hjärt-kärlsjukdomar var sekundära mål.
Resultat
Under upp till 33 års uppföljning bland 221 054 vuxna (medelålder vid studiestart: 56,1 år i Nurses’ Health Study, 36,1 år i Nurses’ Health Study II och 56,3 år i Health Professionals Follow-up Study) så dokumenterades 50 932 dödsfall, varav 12 241 på grund av cancer och 11 240 på grund av hjärt-kärlsjukdom.
Deltagarna delades in i grupper baserat på hur mycket smör eller växtbaserade oljor dom konsumerade.
Efter att man eliminerat eventuella faktorer som kunde påverka resultatet så hade de som konsumerade mest smör 15 % högre risk för total dödlighet jämfört med de som konsumerade minst smör.
Däremot så hade de som konsumerade mest växtbaserade oljor 16 % lägre risk för total dödlighet än de som konsumerade minst oljor.
Man såg ett samband mellan ett högre intag av raps-, sojaböns- och olivolja och lägre total dödlighet, med 15% lägre risk för rapsolja, 6% för sojabönsolja och 8% för olivolja. Varje ökning med 10 g/dag i intaget av växtbaserade oljor var associerad med en 11% lägre risk för cancerdödlighet och 6% lägre risk för dödlighet i hjärt-kärlsjukdom, medan ett högre intag av smör var associerat med 12% högre cancerdödlighet. Att ersätta 10 g/dag av totalt smör med en motsvarande mängd totala växtbaserade oljor associerades med en uppskattad minskning av total dödlighet på 17% och en minskning av cancerdödlighet på 17%.
Slutsatser och relevans
I denna kohortstudie var ett högre intag av smör associerat med ökad risk för att dö, medan ett högre intag av växtbaserade oljor var associerat med lägre dödlighet. Att ersätta smör med växtbaserade oljor kan ge betydande fördelar för att förebygga för tidiga dödsfall.
Klinisk betydelse av studien
Resultaten stöder nuvarande kostrekommendationer att ersätta animaliska fetter som smör med vegetabiliska oljor som har hög halt av omättade fetter, särskilt olivolja (kallpressad extra jungfru olja – Extra Virgin Olive oil), sojaolja och rapsolja.
Obesvarade frågor
Fler studier behövs för att förklara de molekylära mekanismerna bakom hälsofördelar och risker med att konsumera olika oljor.
Det behövs även mer forskning för att förstå hur matlagning kan förändra hälsoeffekterna av växtbaserade oljor.
Exempelvis så behåller färska oljor sina nyttiga omättade fetter, men vid långvarig tillagning på hög värme så oxiderar dessa fetter och producerar skadliga föreningar.
I Biblioteket finns alla studier samlade efter kategori
Prenumerera på nyhetsbrevet för att få 1 minuters korta sammanfattningar av medicinska studier