Nyhetsbrev

Vad du äter när du är 40 år påverkar hur du mår när du blir äldre

24 juni 2024 American Society for Nutrition (ASN)
10 juli 2024

Vi vill alla åldras med stil, men en ny studie visar att färre än 10% var fri från sjukdom SAMT hade en god fysisk, kognitiv och mental hälsa när de var 70 år eller äldre. Studien budskap är att om vi håller oss till en hälsosam kost när vi är i medelåldern så ökar våra chanser till ett hälsosamt åldrande.  

Forskningen som baseras på data från över 100 000 personer och som sträcker sig över 30 år, visade att personer som följde en hälsosam kost från det att de var 40 år och uppåt, hade 43-84% bättre möjligheter att vara fysiskt och mentalt välfungerande vid 70 års ålder jämfört med de som inte åt hälsosamt. 

”Människor som höll sig till hälsosamma kostmönster i mitten av livet, särskilt de dieter som är rika på frukt, grönsaker, fullkorn och hälsosamma fetter, var betydligt mer benägna att få ett hälsosamt åldrande”, säger Anne-Julie Tessier, dietist och PhD vid Harvard TH Chan School of Public Health. ”Detta visar att vad du äter när du är i mitten av livet kommer att påverka om du är frisk eller inte när du åldras.” 

Studien presenterades vid kongressen NUTRITION 2024, American Society for Nutrition, 29 juni–2 juli 2024 i Chicago. 

När det gäller särskilda livsmedel fann forskarna att ett högre intag av frukt, grönsaker, fullkorn, omättade fetter, nötter, baljväxter och mejeriprodukter med låg fetthalt var associerade med bättre chanser för ett hälsosamt åldrande, medan ett högt intag av transfett, natrium, totalt kött, rött och processat kött var associerade med sämre odds för ett hälsosamt åldrande. 

Vad du äter när du är 40 år påverkar hur du mår när du blir äldre

Även om många tidigare studier har visat att en hälsosam kost kan hjälpa till att förhindra kroniska sjukdomar, är den nya forskningen unik i sitt fokus på ett hälsosamt åldrande – definierat inte bara som frånvaro av sjukdom utan förmågan att leva självständigt och ha en god livskvalitet när vi blir äldre.  

”Traditionellt har forskning och kostråd fokuserat på att förebygga kroniska sjukdomar som hjärtsjukdomar”, säger Tessier. ”Vår studie ger bevis för att kostrekommendationer som ett långsiktigt mål, utöver att förebygga sjukdomar, även bör väga in ett hälsosamt åldrande.” 

Forskare analyserade data från 1986 och framåt, från mer än 106 000 personer. Deltagarna var 39 år eller äldre och hade inga kroniska sjukdomar i början av studien och de lämnade information om sin kost via frågeformulär vart fjärde år. Från 2016 hade nästan hälften av studiedeltagarna dött och endast 9,2% levde till 70 års ålder eller längre, samtidigt som de var fria från kroniska sjukdomar och hade en god fysisk, kognitiv och mental hälsa. 

Forskarna jämförde ett hälsosamt åldrande bland människor som var mest respektive minst följsamma till åtta hälsosamma kostmönster. 

”Ett fynd som stack ut var sambandet mellan planetarisk hälsodiet och hälsosamt åldrande”, sa Tessier. ”Denna diet är baserad på EAT Lancet Commissions rapport som betonar frukt, grönsaker, fullkorn, växtproteiner och hälsosamma fetter från hållbara källor. Det faktum att den framstod som en av de ledande dieterna i samband med ett hälsosamt åldrande är särskilt intressant eftersom det stöder att vi kan äta en kost som kan gynna både vår hälsa och planeten.” 

Kopplingen mellan kost och ett hälsosamt åldrande förblev starka även när forskarna medräknade fysisk aktivitet och andra faktorer som är kända för att påverka hälsan.

Med tanke på studiens fokus på kostmönster i medelåldern, säger Tessier att framtida forskning kan hjälpa till att belysa de potentiella effekterna som en hälsosam kost kan leda till för människor senare i livet. 

American Society for Nutrition (ASN)

I Biblioteket finns alla studier samlade efter kategori

Prenumerera på nyhetsbrevet för att få 1 minuters korta sammanfattningar av medicinska studier

Länkad annons

Nyhetsbrev

Previous Story

Xylitol kopplas till hjärtinfarkt, stroke

Next Story

Växtbaserad kost minskar återfall av prostatacancer

Latest from Kost

Ultraprocessade livsmedel påskyndar biologiskt åldrande

Ultraprocessade livsmedel påskyndar biologiskt åldrande. Konsumtion av ultraprocessade livsmedel, som kolsyrade läsk- och energidrycker, processat kött, söta eller salta snacks, är förknippad med ett accelererat biologiskt åldrande, mätt med 36 biomarkörer i blodet. Men andra faktorer utöver dåligt näringsinnehåll kan…

Fördelar patienter kan dra av en växtbaserad kost

Växtbaserad kost har under det senaste decenniet blivit allt mer populär i takt med att bevisen som stöder hälsofördelarna blir allt starkare. Denna artikel visar på vilka fördelar patienter kan dra av en växtbaserad kost.…

Kost och mental hälsa

Kost och mental hälsa hänger ihop. En Medelhavsdiet, rik på frukt och grönsaker, har visat sig minska risken för depression avsevärt. Men för att optimera mental hälsa är det också nödvändigt att komplettera med vitamin D och omega-3.…

Alla ultraprocessade livsmedel är inte dåliga

En mängd studier har visat på att konsumtion av ultraprocessade livsmedel kan leda till allvarliga hälsokonsekvenser. Nu antyder en ny studie att alla ultraprocessade livsmedel är inte dåliga för hälsan.…