Nyhetsbrev

Xylitol kopplas till hjärtinfarkt, stroke

6 juni 2024 European Heart Journal
27 juni 2024

Sammanfattning

Xylitol kopplas till hjärtinfarkt, stroke enligt en ny studie publicerad i European Heart Journal. Vid höga nivåer av sötningsmedlet xylitol sågs en ökad risk för hjärtinfarkt, stroke och att dö. Studien involverade över 3000 deltagare från USA och Europa under en 3 års period. Forskarna fann att individer med högst nivåer av xylitol i blodet hade större risk för att drabbas av hjärt-kärlbesvär.

För att ytterligare undersöka effekterna av xylitol studerade forskarna trombocytaktiviteten (blodplättarna) hos frivilliga som konsumerade en xylitolsötad dryck och en glukossötad dryck. 

De upptäckte att trombocytnivåerna ökade signifikant efter att ha konsumerat den xylitolsötade drycken, men inte efter att ha konsumerat den glukossötade drycken. Xylitol ökade blodplättarnas reaktivitet och bildandet av blodproppar hos människor som konsumerade en xylitolsötad dryck. Denna reaktivitet och proppbildning observeras vanligtvis i blodet efter fasta.

Xylitol är en naturligt förekommande substans som finns i små mängder i frukt och grönsaker. Det har blivit populärt som ett sockersubstitut i processade livsmedel, tandkräm, tuggummi och andra produkter under det senaste decenniet.

Studien betonar behovet av ytterligare forskning om sockeralkoholer och konstgjorda sötningsmedel, särskilt eftersom de ofta rekommenderas vid tillstånd som fetma och diabetes. Studien föreslår inte att man helt ska undvika produkter som innehåller xylitol, utan framhäver istället den potentiella risken med att konsumera produkter med höga nivåer av xylitol, vilket kan öka risken för blodproppsrelaterade komplikationer.

Forskningsteamet har också tidigare funnit en liknande koppling mellan en annan sockersubstans som kallas erytritol och hjärt-kärlbesvär.

Calorie Control Council, en branschorganisation som representerar livsmedels- och dryckesindustrin, kommenterade studien med att påpeka att xylitol har godkänts av myndigheter i årtionden. De noterade också att studieresultaten kanske inte är tillämpliga på den allmänna befolkningen, eftersom vissa deltagare i studien redan hade en högre risk för hjärt- och kärlproblematik.

Ordlista:

– Xylitol: Ett lågkaloriskt sötningsmedel som används i livsmedel med reducerat sockerinnehåll, tuggummi och tandkräm.
– Plasma: Den flytande komponenten i blodet där blodkroppar är upphängda.
– Blodplättar: Celler i blodet som hjälper till med koagulation vid blödning.
– Glukos: En enkel sockerart som är en stor energikälla för kroppen.
– Sockeralkoholer: En typ av sötningsmedel som härstammar från socker men har färre kalorier.
– Konstgjorda sötningsmedel: Ämnen som används som sockersubstitut och ger sötma utan kalorierna från socker.
– Erytritol: En annan sockersubstans som har associerats med hjärt- och kärlproblem.

Studien – Xylitol kopplas till hjärtinfarkt, stroke

Höga nivåer av xylitol, en lågkalorisötning använd i många livsmedel med reducerat sockerinnehåll samt tuggummi och tandkräm, är kopplat till en ökad risk för hjärtattacker, stroke och död, enligt en ny studie publicerad i European Heart Journal.

Forskningsteamet studerade över 3000 personer i USA och Europa under 3 år och fann att personer med högst mängd xylitol i sitt blod var mer benägna att ha problem med hjärtat eller blodkärlen.

För att visa de tidiga effekterna av xylitol studerade forskarna blodplättaktiviteten hos försökspersoner som konsumerade en dryck sötad med xylitol och en sötad med glukos. Xylitolnivåerna ökade med 1000 gånger hos personer efter intag av xylitoldrycken, men inte efter intag av glukossötad dryck.

Xylitol finns naturligt i små mängder i frukt och grönsaker och har använts mer som sockersubstitut under det senaste decenniet i processade livsmedel, tandkräm, tuggummi och andra produkter.

”Denna studie visar återigen det omedelbara behovet av att undersöka sockeralkoholer och konstgjorda sötningsmedel, särskilt eftersom de fortsätter att rekommenderas för att bekämpa tillstånd som fetma eller diabetes”, sa Stanley Hazen, MD, ordförande för avdelningen för kardiovaskulära och metabola vetenskaper vid Cleveland Clinic’s Lerner Research Institute, och delaktig i studien. 

”Det betyder inte att man ska slänga sin tandkräm om den innehåller xylitol, men vi bör vara medvetna om att konsumtion av en produkt med höga nivåer kan öka risken för blodproppsrelaterade händelser.”

Ett liknande samband mellan erytritol, en annan sockersubstans, och problem med hjärtat och blodkärlen hittades förra året av samma forskningsteam, enligt pressmeddelandet.

Som svar på studien kommenterade Calorie Control Council, en handelsorganisation som representerar livsmedels- och dryckesindustrin med lågkaloriprodukter, att xylitol har godkänts i årtionden av myndigheter. Studieresultaten kanske inte gäller för den allmänna befolkningen eftersom vissa personer i studien redan hade en högre risk för problem med hjärtat och blodkärlen, sa de.

European Heart Journal

I Biblioteket finns alla studier samlade efter kategori

Prenumerera på nyhetsbrevet för att få 1 minuters korta sammanfattningar av medicinska studier

Länkad annons

Nyhetsbrev

Previous Story

Bättre hjärthälsa med Selen och Q10 

Next Story

Vad du äter när du är 40 år påverkar hur du mår när du blir äldre

Latest from Kost

Växtbaserad kost minskar återfall av prostatacancer

I denna studien fann man att en växtbaserad kost minskar återfall av prostatacancer. Män som till övervägande del konsumerade en växtbaserad kost drabbades hälften så ofta av återfall som män som inte följde denna kost.…

Äta fort och sent på kvällen kan påverka hälsan

Du är vad du äter, lyder ordspråket. Men en växande mängd bevis pekar på att det inte bara är vad och hur mycket du äter som påverkar din hälsa, utan när och hur snabbt du äter spelar också roll. Äta…

2 läsk per vecka kan skada hjärtat

2 läsk per vecka kan skada hjärtat. För dom som drack läsk dagligen var risken ännu högre. Intressant nog vägde träning INTE upp för läskens skadliga effekter.…